Šerman Kardenas (desno) u duelu sa Horheom Karaskalom (©AFP)
Šerman Kardenas (desno) u duelu sa Horheom Karaskalom (©AFP)

Šermanu Kardenasu nigde kao kod kuće, sa kapitenskom trakom predvodi Bukaramangu

Vreme čitanja: 5min | pon. 01.08.22. | 23:02

Legenda nekih starijih "Fudbal menadžera" u noći između ponedeljka i utorka, od 01.00 časova po srednjoevropskom vremenu dočekuje Tolimu u kolumbijskoj Klausuri

Ime Šermana Kardenasa u Evropi verovatno su zapamtili samo najstrastveniji igrači video igre „Fudbal menadžer“ i zaluđenici u kolumbijsku ligu. Nekada velika nada te južnoameričke zemlje nikada nije odigrala ni minut utakmice na Starom kontinentu, ali je i pored toga ostvarila karijeru koja zaslužuje poštovanje. Kardenasu je sada 32 godine, igra na najvišem nivou u domovini i kapiten je Bukaramange, koja u noći između ponedeljka i utorka od 01.00 časova po srednjoevropskom vremenu dočekuje u 5. kolu Klausure vicešampiona Aperture Tolimu.

Kardenas je u omladinskim kategorijama oduševljavao Kolumbijce. Za reprezentaciju do 17 godina je na 11 takmičarskih mečeva postigao 14 golova, potom je za mladu reprezentaciju odigrao 16 utakmica i u sedam navrata je bio strelac. Sve to je bilo dovoljno kreatorima pomenute igrice da ga tamo negde u periodu od 2007. do 2012. godine vode kao velikog talenta. Jednog od retkih koje biste bez problema mogli da dovedete za sitan novac u naš šampionat.

Izabrane vesti

U stvarnosti je Kardenas vrlo dobro igrao i na klupskom nivou za matični klub Bukaramangu, što nije prošlo naravno nezapaženo. Prvog dana 2009. godine ga je doveo jedan od najvećih kolumbijskih timova, Miljonarios, ali tamo nije dobio pravu šansu. Na terenu je za godinu dana proveo svega 265 minuta, raspoređenih na 12 utakmica, a to je u ogromnoj meri uticalo na njegovo samopouzdanje.

Morao je da se spusti kolumbijski vezista za stepenik niže, proveo je sezonu u La Ekvidadu, a zatim zablistao u Hunioru. Taman za novu veliku šansu, zvao ga je Miljonariosov najveći rival Atletiko Nasional.

01.00: (3,35) Bukaramanga (3,05) Tolima (2,20)

Bio je Kardenas izuzetno motivisan da se pokaže u punom sjaju, tokom 2013. i 2014. godine je igrao sjajno, iako nije osvojio nijedan trofej. Potpuno zasluženo je dobio prvi poziv iz inostranstva, u februaru 2015. je potpisao ugovor sa brazilskim Atletiko Mineirom. Međutim, ta tranzicija nije prošla onako kako je želeo, sakupio je 21 nastup za tim iz Belo Orizontea, ali uglavnom kao rezerva. Odigrao je 500 minuta i za to vreme imao tek jednu asistenciju.

Kardenasovo nezadovoljstvo je iskoristio Atletiko Nasional i vratio ga je u januaru 2016. godine. Taman na vreme za grupnu fazu Kopa Libertadoresa, u kojoj je vezista igrao na oba meča sa Sporting Kristalom i pomogao da se dođe do pobeda koje su naposletku pogurale tim iz Medeljina do prvog mesta na tabeli. Omogućilo je to Atletiko Nasionalu nešto lakši žreb u eliminacionoj fazi, preko Urakana, Rosario Sentrala i Sao Paula je kolumbijski velikan stigao do finala, gde je potom bio bolji od Independijente del Valjea iz Ekvadora sa ukupnih 2:1. Kardenas je pre tog finala već napustio klub, otišao je na pozajmicu u brazilsku Vitoriju, ali i dalje mu se „piše“ da je osvajač Kopa Libertadoresa.

Ispostavilo se da mu je to, barem za sada, jedini trofej u karijeri. Oprobao se 168 centimetara visoki fudbaler još u Ekvadoru, igrao je jednu sezonu za LDU Kito, posle čega ga je vratila Bukaramanga. Odigrao je zatim još jednu sezonu u Hunioru i pola godine u Independijente Santa Feu, da bi ga u julu 2021. vratila Bukaramanga. Po treći put u karijeri je zadužio opremu kluba iz rodnog grada.

Profil Šermana Kardenasa na "Fudbal menadžeru 2006"Profil Šermana Kardenasa na "Fudbal menadžeru 2006"

Deluje da je levonogi vezista najsrećniji upravo u Bukaramangi. Tokom ovogodišnje Aperture je briljirao u žutom dresu, pogotovo u ligaškom delu. Na 18 mečeva je zabeležio učinak od dva gola i čak devet asistencija, najzaslužniji je za to što se Bukaramanga plasirala u Kvadrangular.

Tamo se ipak nije proslavila, iz šest mečeva je imala učinak od dve pobede i četiri remija, a ispostavilo se da je kroz direktne duele sa Atletiko Nasionalom, kasnijim osvajačem, ostala bez šanse da zaigra u finalu. Atletiko Nasional je pobedom kod kuće sa 4:1 načinio ključan korak ka osvajanju prvog mesta, a u finalu je potom bio bolji od Tolime.

Noćašnji Kardenasov rival u Klausuri sada želi da načini i taj poslednji korak, ali do trofeja u Kolumbiji je dug put. Prvo ekipa mora da bude među osam najboljih u ligi, zatim da u Kvadrangularu bude prva u grupi, pa onda i da trijumfuje u finalu. Tolima je trenutno 11. na tabeli, pobeda nad Bukaramangom bi je progurala u Top 8.

Kardenas će sa kapitenskom trakom oko ruke da predvodi domaću ekipu, kolumbijski mediji upravo njega ističu kao najveću opasnost po vicešampiona Aperture. Biće Bukaramanga posebno motivisana, željna je da upiše prvu pobedu u Klausuri i da tako krene u novi napad na Kvadrangular. Trenutno su žuti pretposlednji na tabeli, sa samo jednim bodom, ali to je i zbog toga što su im dva meča odložena.

Bukaramanga je u drugoj fazi šampionata za sada odigrala samo 0:0 sa trenutnim liderom Miljonariosima i u Santander klasiku je prošlog vikenda izgubila od Alijance Petrolere sa 3:1. Kardenas je i na tom meču imao nekoliko prilika, ali je golman Hoze Luis Čunga bio besprekoran i zaustavio je sve njegove pokušaje.

Ove sezone, u februaru, Tolima je uz dosta muke savladala Bukaramangu u Aperturi sa 2:1. Pobednički gol za domaćina je tada postigao Gustavo Ramirez u 81. minutu, ali je Paragvajac u međuvremenu otišao u Rosario Sentral. Kardenas je na tom meču odigrao svih 90 minuta sa kapitenskom trakom oko ruke.

Ovaj 32-godišnjak ima ugovor sa Bukaramangom do kraja ove godine, a neće se niko iznenaditi ako ga produži.

KOLUMBIJA 1 (KLAUSURA) – 5. KOLO

Subota

Kortulua – Independijente Medeljin 1:0 (0:0)

/Saisedo 53/

Jaguares de Kordoba – Alijanca Petrolera 2:1 (2:0)

/Viveros 30, Duarte 45+4 – Mohika 61pen/

Nedelja

Onse Kaldas - Pereira 2:1 (2:0)

/Del Valje 42, Lopez 45 – Ramirez 72/

Agvilas – Hunior 1:1 (1:0)

/Perez 40 – Baka 61/

Ponedeljak

Magdalena – Miljonarios 0:2 (0:1)

/Ruiz 33, Erazo 89/

La Ekidad – Patriotas 4:3 (1:2)

/Kamačo 22, Sabag 53pen, Lima 81pen, Salazar 87 – Ramirez 2, 44, Rivas 90+6/

Utorak

01.00: (3,35) Bukaramanga (3,05) Tolima (2,20)

03.05: (1,70) Atletiko Nasional (3,40) Deportivo Pasto (5,00)

Sreda

01.00: (1,80) Deportivo Kali (3,30) Envigado (4,50)

03.05: (1,75) Santa Fe (3,35) Amerika Kali (4,70)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Kolumbija 1Atletiko BukaramangaDeportes TolimaŠerman Kardenas

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara