Ilustracija (©Reuters)
Ilustracija (©Reuters)

Sero Portenjo kreće iz Čilea po mesto u Kopa Libertadores

Vreme čitanja: 4min | uto. 21.02.23. | 22:57

Kuriko Unido domaćin u prvom meču 2. kola kvalifikacija za južnoameričku elitu

Druga faza kvalifikacionih mečeva koje za cilj imaju da naznače poslednja četiri kluba koja će učestvovati u izdanju Kopa Libertadores 2023. godine startuje noćas, a kao jedan od zanimljivijih duela izdvaja se onaj između čileanskog Kuriko Unida i paragvajskog velikana Sero Portenja. Duel će biti održan na stadionu Monumental de Santiago u prestonici Čilea, a početak je zakazan za 01:30 po srednjoevropskom vremenu. Revanš meč, u Asunsionu, na programu 28. februara, a bolji iz ovog okršaja, u finalu izbornog procesa, suočiće se sa boljim iz dvomeča između urugvajskog Maldonada i brazilske Fortaleze.

Kuriko Unido je stekao pravo da se kroz kvalifikacije bori za grupnu fazu Kopa Libertadores 2023. tako što je prethodne sezone u čileanskom prvenstvu zauzeo treće mesto sa 49 osvojenih bodova iz 13 pobeda, deset remija i sedam poraza. Tom prilikom, imao je 14 bodova manje od šampiona Kolo Kola, šampiona, i tri ispod Njublensea, vicešampiona, koji je takođe dobio direktan plasman u grupnu fazu najeminentnijeg kontinentalnog turnira.

Izabrane vesti

Tim Albirohosa bio je drugi najbolji na rang na listi domaćina u prethodnoj verziji čileanske nacionalne lige. Od 45 bodova koliko je imao u opticaju, osvojio je 31 bod iz deset pobeda, remija i četiri poraza, postigao je 30 golova, a odbrana je procurila tek u četiri navrata. Da je zavisio samo od ovih rezultata, Kuriko ne samo da bi dobio šansu da direktno prođe u grupnu fazu Libertadoresa, već bi vrlo verovatno poneo titulu šampiona.

Ipak, u sezoni 2023. čileansko prvenstvo, nije dobro počelo po Toretose. U četvrtak, 16. februara, odmerili su snage sa Kopijapom u meču 5. kola nacionalne lige. Nastupajući kod kuće na stadionu Bisentenario La Granha, poraženi su rezultatom 2:1, što je bio njihov treći neuspeh u novoj sezoni. Sa šest osvojenih bodova iz dve pobede protiv Audaks Italijana i Kokimba, Kuriko zauzima skromnu 10. poziciju na tabeli, ali sa samo šest bodova zaostatka za trenutnim liderom Uačipatom, koji je odigrao utakmicu manje.

01.00: (3,20) Kuriko Unido (3,05) Sero Portenjo (2,25)

Delujući kod kuće, Kuriko obično igra sa ofanzivnim taktičkim sistemom 4-3-3. Dakle, ekipa trenera Damijana Munjoza morala bi da iskoristi prednost terena da intenzivira napade, koji se uglavnom sprovode po bokovima. Sa druge strane, i za razliku od prethodne sezone, odbrambeni sektor je veoma slab, naročito u vazdušnim duelima, gde se ispoljavaju mnoge individualne greške. U poslednjih deset mečeva na domaćem terenu u svim takmičenjima, ekipa Kurikoa je slavila u sedam navrata, dok je tri puta pretrpela poraz, od toga dva u novoj sezoni, bez nerešenog rezultata.

Posle dva uzastopna osvajanja paragvajskog šampionata, Sero Portenjo je u oba formata 2022. godine, završio kao drugoplasirani. U prvoj polovini nacionalne lige, iliti Aperturi, dostigao je 50 bodova iz 16 pobeda, dva remija i četiri poraza, čime je imao sedam bodova manje od šampiona Libertada. Kao gost, performans mu je bio malo inferioran. Bio je na trećem mestu na rang-listi u tom aspektu prvenstva, gde je od 33 moguća, sakupio 22 boda, iz sedam pobeda, remija i tri poraza uz 17 postignutih i osam primljenih golova.

Na završnom turniru, iliti Klausuri, bitku za prvo mesto Sero je vodio protiv svog najvećeg rivala Olimpije. Međutim, scenario iz prethodnog formata ponovio se i ovog puta. Sa 48 osvojenih bodova iz 14 pobeda, šest remija i dva poraza, Siklon je ponovo završio na drugom mestu, sa samo bodom manje od šampiona. Ipak, kao gost, imao je najbolju kampanju u drugom delu prvenstva Paragvaja, gde je od 33 boda koliko imao u opticaju, osvojio 24 iz sedam pobeda, tri remija i jednim porazom. Posmatrajući objedinjenu tabelu dva formata, Sero Portenjo je zauzeo prvo mesto, ali samo prvaci osvajači dva odvojena turnira imaju direktan pristup grupnoj fazi Kopa Libertadores.

U ovogodišnjem izdanju paragvajske Primere, Siklon još uvek nije izgubio. U petak, 17. februara, igrajući kao gost, savladao je Gvairenju rezultatom 2:0 u 4. kolu Aperture. Sa osam bodova iz dve pobede i dva remija, trenutnno se nalazi na drugoj poziciji elitne divizije, sa dva boda manje od vodećeg Libertada. Argentinski stručnjak Fakundo Sava postavio je tim sa dve linije po četiri igrača u odbrani i veznom redu sa dva isturena napadača. Sero Portenjo obično igra po tradicionalnom taktičkom sistemu 4-4-2. Na taj način izabranici Fakunda Save moraju da se bore za dominaciju u igri, a napade uglavnom sprovode po bokovima. Sero se do sada pokazao kao tim koji ima dobar napadački sektor sa odličnim završnicama, takođe ima i veoma konzistentan odbrambeni sistem.

Gledajući poslednjih deset utakmica u gostima u svim takmičenjima, tim Sero Portenja je pobedio u sedam navrata, remizirao je tri puta, bez zabeleženog poraza. U poslednjih deset mečeva, generalno gledano, njihov učinak je veoma dobar, a poslednji put doživeli su neuspeh još sredinom oktobra prošle godine. S obzirom na to, i Kuriko ima dobre rezultate igrajući pred svojim navijačima, ali je u poslednjim mečevima opao u učinku. U prethodne četiri utakmice njihov odbrambeni sektor se pokazao kao veoma loš, primivši čak devet golova u tom periodu. Sa druge strane, Sero Portenjo je neporažen u gostima i ima veoma konzistentan napad i odbranu.

KOPA LIBERTADORES, 2. KOLO KVALIFIKACIJA - PRVI MEČEVI

Utorak

23.00: (2,00) Nasional Asunsion (3,30) Sporting Kristal (3,50)

Sreda

01.00: (3,20) Kuriko Unido (3,05) Sero Portenjo (2,25)

23.00: (2,25) El Nasional (3,05) Independijente Medeljin (3,20)

Četvrtak

01.00: (3,35) Boston River (3,10) Urakan (2,15)

01.30: (6,75) Karabobo (3,80) Atletiko Mineiro (1,48)

23.00: (1,80) Magaljanes (3,40) Olvejz Redi (4,20)

Petak

01.00: (3,20) Maldonado (3,15) Fortaleza (2,20)

01.00: (2,20) Universidad Katolika (3,15) Miljonarios (3,20)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kopa LibertadoresKuriko UnidoSero Portenjo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara