Dijego Simeone (©Reuters)
Dijego Simeone (©Reuters)

Simeone diše i jede fudbal: Odem u bioskop i tamo razmišljam da li bi trebalo da igra Feliks ili Korea

Vreme čitanja: 3min | sre. 13.10.21. | 12:02

„Klub je najvažnije, jer će sutra u novinama prvo pisati da li je Atletiko pobedio ili izgubio“, kaže Argentinac

Vrhunski trener je u neku ruku i sinonim za čoveka koji je opsednut fudbalom. Koji u svemu vidi fudbal, koji živi, diše i jede fudbal. Koji i kada spava, sanja kako se igrači pomeraju po zelenom tepihu.

Dijego Simeone je taj. Šef struke madridskog Atletika je u velikom intervjuu za list Ole rekao da 24 sata dnevno razmišlja o fudbalu. I da nije jedini.

Izabrane vesti

Fudbal je 24 časa dnevno. Nemoguće je da ga se čovek oslobodi, koliko god nešto pokušavalo da mu skrene pažnju. Odem u bioskop i ako film traje sat i po vremena ima perioda kada radnja uspori i onda počnem da razmišljam da li bi trebalo sutra da igra Žoao Feliks ili Korea. A, tako nešto je teško objasniti osobi pored tebe. Ali, u tvojoj glavi takve stvari idu neprestano, čak i kada želiš da se odmoriš ili odeš da spavaš“, počeo je priču Simeone.

Objasnio je trener Atletika i kako mu izgleda radna nedelja zajedno sa stručnim štabom.

Ujutru pre treninga imamo sastanak preko Zum aplikacije, da se u načelu dogovorimo šta ćemo da radimo, pošto je trening od 11 časova. Posle njega ostajemo da vidimo kakvi su nam zadaci za naredni dan, da se pripremimo. Tokom nedelje čujemo se milion puta. Uvek im na početku nedelje kažem kako ćemo igrati naredni meč, ali kada sastavljam tim gotovo uvek ispadne drugačije od onog što sam rekao u ponedeljak“.

Simeone je deset godina trener Atletika i potpuno je promenio DNK kluba.

Jedina stvar koju tražim od igrača je da se identifikuju sa klubom, da ispunjavaju ono što želim od njih bilo da je u pitanju finale Lige šampiona ili meč Kupa Kralja. Moramo uvek da se maksimalno borimo, jer sutradan u novinama će pisati da je Atletiko Madrid pobedio ili izgubio. Nije važno ko je igrao, već samo šta je Atletiko uradio. Od igrača tražimo dela, a ne reči, da na svakom treningu napredujemo, da dostignu svoj maksimum“.

Ali, to istovremeno znači i da fudbaleri traže da igraju, te da se stvara nezadovoljstvo kod onih kojih nema na terenu.

Bio sam igrač i šta god da mi je trener govorio, samo sam želeo da igram. Nisam želeo da slušam priče opravdanja, načine da opravda svoje odluke. To je uvek trenerov problem. Svaki igrač želi da bude na terenu. A, kao treneru, bitno je da cela grupa razume da sve što radim je u cilju da pobeđujemo i da me ništa drugo ne interesuje, niti imam obavezu prema bilo kome“.

Stvar oko koje nema pogađanja kod Čola Simeonea je...

„Stav. Uvek kažem da telo samo sve otkriva. Nekada protivnik igra bolje od tebe, nekada je bolje pripremljen. Ali, stav uvek mora da bude isti, jer telo samo sve pokaže. Ono jasno govori kada je igrač nezadovoljan ili srećan, kada je raspoložen da radi, posvećen“.

Argentinac kaže da igrač ne sme u Atletiku da se ponaša drugačije nego u nekom drugom, većem klubu.

Uvek govorim igračima: ako odeš u Bajern ili Siti, Barselonu, Real, tamo nemaš drugu opciju nego da pobeđuješ. Zašto onda tako ne bi bilo i u Atletiku? Ako nisi spreman da se tako ponašaš i spremaš za svaki meč, onda prepusti mesto nekom drugom. Najvažnija, nezamenjiva kategorija nisu ni trener ni bilo koji fudbaler, nego klub“.

Osvojio je Simeone sa Atletikom skoro sve. San mu je i dalje trofej Lige šampiona, koji mu je dva puta izmakao iz ruku.

Jako je teško osvojiti Ligu šampiona. Jako teško. Ne znam ni kako to da objasnim. Pogledajte koje je milione Mančester siti uložio i još nije osvojio. Kakve timove imaju Liverpul, Pari Sen Žermen, Mančester junajted, Dortmund... Jeste li videli Bajern kako igra? Svi napadaju, svi daju golove, ne gube utakmice. Imaju Kimiha, koji je jedini put izgubio loptu kada je dao sinu da je šutira oko kuće“.

Velike stvari pravi Simeone sa Atletikom iako u ligi ima dva istinska giganta svetskog fudbala.

Da li ste svesni da mi uvek imamo Real i Barselonu oko sebe? Igramo Kup Kralja – tu su. Primeru – tu su. U Ligi šampiona nisu samo oni, nego i Siti, Bajern, Liverpul... Dobra je stvar u svemu što teramo jedni druge da napredujemo i iz tog rivalstva se rađaju pobede i trofeji“, podvukao je Dijego Simeone.


tagovi

Dijego SimeoneAtletiko MadridPrimera

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara