Sitiju pokloni, PSŽ-u brige: Sedam minuta pomračenja svesti i Gvardiola je bliži finalu (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sre. 28.04.21. | 22:50

Preokret Građana u Parizu - 2:1

Noćna mora se pretvorila u san snova. Grcao je Mančester Siti, davio se u problemima, gledao u propast, a onda se odupreo sa ivice provalije i na bizaran način primakao premijernom finalu Lige šampiona. Ni sam ne zna kako. Dok se gegao pod pritiskom ruku spasa mu je pružio Pari Sen Žermen. Glupostima. Dovoljno za senzacionalnu i ne baš zasluženu pobedu Građana u prvom susretu polufinala – 2:1.

Za preokret kakav se retko viđa na najvišem nivou fudbala nisu toliko zaslužni igrači budećeg engleskog prvaka, koliko su im golove poklonili prvotimci Svetaca, neobjašnjivim pomračenjem svesti. U gradu svetlosti kao da ih je blještavilo projektovanog drugog uzastopnog finala prestižnog kupa izbacio iz komotne zone za samo sedam minuta. Najpre je neodlučni Kejlor Navas loše procenio let lopte posle pokušaja ubacivanja Kevina de Brujnea za izjednačenje ni iz čega, da bi psihički uzdrman domaćin tim potpuno izgubio kompas prilikom slobodnog udarca Rijada Mareza tako što su se u živom zidu razdvojili Leandro Paredes i Presnel Kimpembe i tek kad je lopta prošla između njih spazio ju je golman PSŽ-a. Kasno.

Izabrane vesti

Siti je tako sa dva dalekometna i na izgled bezazlena hica stekao prednost pred revanš na Etihadu narednog utorka, iako je fudbalski nadigran u prvom poluvremenu kad je na asistenciju Anhela di Marije iz kornera Markinjos pogodio cilj za vođstvo Svetaca, a drugj Brazilac, Nejmar, igrao kao da ima sve desetke na najsavremenijim simulacijama.

Tim Pepa Gvardiole je slavio na bazi bolje psihološke pripreme. I kad je jurio minus, kad je delovalo da će pre primiti drugi gol nego što će izjendačiti nije gubio glavu. Godinama je pucao baš pod pritiskom velikih očekivanja, možda je najsvežiji primer avgustovsko polufinale sa Lionom na Fajnal foru u Lisabonu, ali sve te lekcije pomogle su mu da sazri. Da postane mentalno čvršći i da gradi akcije bez panike.

Od trenutka kad je De Brujne nehotice savladao Navasa na terenu Parka prinčeva postojao je samo jedan tim. Siti je kontrolisao ritam, igru i čak mogao trećim golom verovatno da reši pitanje finaliste, mada je i ovako bliži viziranju puta za Istanbul, iako dugo nije ličio na sebe. Loptu je imao, čak i neke šanse, preko Bernarda Silve i Fila Fodena u prvom delu, ali ne i i ideju kako da loptu ubaci u mrežu. A posle projektila Mareza, pa još crvenog kartona Idrise Geja zbog starta nad Ilkajom Gundoganom, meč je bio rešen.

Prethodno, za (skoro) sve se pitao Pari Sen Žermen. Odvažan, konkretan, brz, motivisan. U svemu je bio bolji tokom prvih 45 minuta. Stekao je vođstvo pogotkom Markinjosa iz prekida, Paredes je mogao još jedan centaršut iz kornera da pretvori u 2:0, pre i posle toga imao prilike preko Nejmara i prava je šteta za sastav Maurisija Poketina što nije sa većom zalihom otišao na odmor, jer je Brazilac u tom delu meča igrao atomski fudbal. Baš kao i svi njegovi saigrači.

Koliko je domaćin bio atraktivan i prijemčiv za gledanje, toliko je u drugom delu potonuo. Utisak je da je možda prerano počeo da čuva vođstvo i orijentiše se na kontranapade. Da je radio najbolje što zna, u direktnoj borbi prsa u prsa, više bi naudio Gvardioli. Ovako je pustio Građane da „vrte“ loptu, a to nikad nije dobra opcija. Na kraju je sam sebi presudio.

Jednima noćna mora, drugima san snova.

----------------------------------------------------------

POLUFINALE LIGE ŠAMPIONA, PRVA UTAKMICA

PARI SEN ŽERMEN – MANČESTER SITI 1:2 (1:0)

/Markinjos 15 – De Brujne 64, Marez 71/

Pariz

Stadion: Park prinčeva

Igrano bez prisustva gledalac

Sudija: Feliks Brih

Žuti kartoni: Paredes, Nejmar (PSŽ), Kanselo, De Brujne (Mančester Siti)

Crveni karton: Gej (PSŽ)

PARI SEN ŽERMEN: Navas – Florenci, Markinjos, Kimpembe, Beker – Gej, Paredes (od 83. Erera), Verati – Di Marija (od 80. Danilo), Mbape, Nejmar. Trener: Maurisio Poketino.

MANČESTER SITI: Ederson – Voker, Stouns, Dijaš, Kanselo (od 61. Zinčenko) – Bernardo Silva, Rodri, Gundogan – Marez, De Brujne, Foden. Trener: Pep Gvardiola.


tagovi

Rijad MarezKevin de BrujneMarkinjosPari Sen ŽermenMančester Siti

Obaveštavaj me

Man. Siti
PSŽ

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara