©Shutterstock, ©Reuters
©Shutterstock, ©Reuters

Škoti kucaju na vrata Lige Evrope: Seltik dodaje gas u Alkmaru, oslabljeni Rendžers veruje u novi trijumf

Vreme čitanja: 5min | čet. 26.08.21. | 12:27

Velikani iz Glazgova brane prednost koju su ostvarili na domaćem terenu u plej-ofu za plasman u grupnu fazu drugorazrednog UEFA takmičenja

Kako stoje stvari, Škotska će imati dva predstavnika u grupnoj fazi Lige Evrope. Rendžers brani minimalnu prednost sa Ajbroksa u Jermeniji (17.00), dok Seltik čuva dva gola viška iz prvog duela sa AZ Alkmarom (20.15). Ipak, iz oba kluba najavljuju ofanzivan pristup, uz želju da dotuku rivale u revanš mečevima.

17.00: (6,00) Alaškert (4,00) Rendžers (1,58)

Izabrane vesti

Vratio je Stiven Džerard ekipu Rendžersa na staze stare slave. Minule sezone je u dominantnom maniru osvojio titulu, pa su se u klubu ponadali da je došlo vreme i za Ligu šampiona. Ipak, Malme je predvođen Veljkom Birmančevićem stao na puta ambicijama kluba iz Glazgova.

Preselio se Rendžers u borbu za mesta u Ligi Evrope, obezbedio je treću sezonu zaredom grupnu fazu jednog evrotakmičenja, ali želi u drugorazredno. Savladao je Alaškert na svom stadionu 1:0, iako je dominirao od prvog do poslednjeg minuta. Ipak, imao je i igrača manje, kako je u finišu prvog poluvremena Džon Lundstram zaradio isključenje. To je sprečilo škotskog šampiona da ostvari ubedljiviju prednost, pa je put do mreže sastava iz Jerevana pronašao samo Alfredo Morelos.

Ipak, iskoristili su Svetloplavi susret trećeg kola škotskog Premijeršipa da podese nišanske sprave pred revanš. Spakovali su četiri gola Ros Kauntiju kao gosti (4:2) i puni samopouzdanja čekaju revanš sa Alaškertom. Kolumbijac Morelos je ponovo bio strelac, pa je tako stigao do trećeg pogotka na startu sezone.

Alaškert je sa druge strane remizirao sa Sevanom u jermenskoj ligi i ponovo nije uspeo da pronađe put do mreže rivala - šesti put na poslednjih osam utakmica. Očajno je otvorio sezonu u Premijer ligi, te je u ponedeljak osvojio prvi bod (u trećem susretu).

Rendžers ima i problema, s obzirom da su trener Džerard i nekolicina prvotimaca van stroja zbog virusa korona. Prvi asistent Liverpulove legende Geri Mekalister je ipak istakao da ekipa ima kvalitet da dođe do pozitivnog rezultata i na strani.

"Igrači koji su u ekipi moraju da iskoriste priliku. Kada budete videli tim u četvrtak, videćete da je sposoban da igra većinu utakmica. Sposoban da ostvari željeni rezultat. Verujem da možemo da postižemo golove".

Dobra vest je da se u tim vraća finski reprezentativac Glen Kamara posle odrađene suspeznije, dok Kemar Ruf i Lundstram nemaju pravo nastupa u revanšu. Duel sa Ros Kauntijem su propustili napadači Fešn Sakala i Skot Rajt, dok novajlija iz Hadersfilda Žuninjo Bakunja ne može da pomogne ekipi u Jermeniji. Na golu se očekuje Robi Mekrori, koji bi trebalo da upiše svoj prvi nastup u dresu Rendžersa. On je sezonu počeo kao treći izbor, ali će silom prilika među stative.

I kada već uveliko bude poznato da li je Rendžers uspeo makar sa čuva prednost iz prvog duela, na teren će izaći i fudbaleri Seltika. Imaju daleko kvalietnijeg protivnika ispred sebe u odnosu na gradskog rivala, ali i daleko bolju situaciju.

Ekipa australijskog stručnjaka Angelosa Postekoglua slavila je u Glazgovu protiv AZ Alkmara sa 2:0. Načeo je Holanđane sjajni Japanac Kjogo Furahaši, dok je Timo Lešer autogolom dodatno pogurao AZ ka Ligi konferencije.

Došao je Seltik tako do šeste vezane pobede u svim takmičenjima i želi po četvrti put uzastopno da se plasira u grupnu fazu Lige Evrope. Na dobrom je putu.

20.15: (2,15) AZ Alkmar (3,45) Seltik (3,35)

Susret sa Sent Mirenom u Premijeršipu je tako protekao u znaku broja šest. Šesta recka Seltika u nizu, uz isto toliko golova u mreži rivala. Zgromili su Kelti nemoćnog protivnika, koji je pritom ostao sa igračem manje u 19. minutu. Odlične partije pružili su mladi vezista Dejvid Turnbul, kao i talentovani izraelski napadač Lijel Abada. Prvi je upisao het-trik, Abada je bio dvostruki strelac.

Ima Seltik lepu prednost, ali sudeći po rečima trenera Postekoglua, ne namerava da je čuva.

"Ako se povučemo samo ćemo ih pozvati da nas pritisnu. Najbolje igramo kada napadamo, a ako postižemo golove, to onda stavlja pritisak na protivnika", pojasnio je Australijanac.

Za Kelte neće moći da nastupi samo novajlija Josip Juranović, koji je nedavno stigao iz varšavske Legije. Ostatak ekipe Postekoglu ima na raspolaganju.

I dok Seltiku cvetaju ruže, u AZ-ovoj bašti nema puno vedrih boja. Sezona je otvorena neočekivanom porazom od Valvijka (0:1), a onda je usledio neuspeh i u Glazgovu.

Problem je u tome što je tokom leta veliki broj igrača napustio ekipu. Majron Boadu je prodat Monaku za 17.000.000 evra, Kelvin Stengs je za 2.000.000 manje otišao u Nicu, dok je prvog golmana ekipe iz minulih sezona Marka Bizota odveo Brest (5.000.000 evra). Adekvatne zamene praktično nisu dovedene. Bizot je zamenjem Piterom Vindalom iz Nordsjelanda (1.800.000 evra) koji još čeka debi, dok je napad ojačan 22-godišnjim Grkom iz Viljema Vangelisom Pavlidisom (2.500.000 evra). Teško da će on uspeti da nadomesti učinak Boadua i Stengsa, koji su bili nosioci igre u prethodnom periodu.

AZ je pretrpeo poraz u prvom duelu, još nije postigao gol u novoj sezoni, ali daleko od toga da nije imao priliku da probije led. Napadao je često, dokazao da može da se nosi sa rivalom kao što je Seltik, ali je izostala realizacija. Pritom je, za razliku od večerašnjeg protivnika, odmarao tokom vikenda.

Problem za sastav iz Alkmara na početku sezone je bio i taj što kapiten Ten Kopmajners nije bio u timu. Vezista navodno već neko vreme radi na odlasku iz kluba, pa ga zato trener Jansen nije želeo na terenu. To bi ipak moglo da se promeni pred revanš sa Škotima, kako se našao na konferenciji za medije uoči večerašnje utakmice. Istakao je da se nada da će igrati. Van stroja je i dalje reprezentativni bek Oven Vijndal, koji se muči sa povredom prepona.

Trener Jansen nije odustao od plasmana u Ligu Evrope.

"Tek posle utakmice ćemo razmišljati o potencijalnim scenarijima za nastavak sezone".

KVALIFIKACIJE ZA LIGU EVROPE - PLEJ-OF (REVANŠ MEČEVI)

Četvrtak

17.00: (6,00) Alaškert (4,00) Rendžers (1,58) /prvi meč

0:1/

18.00: (3,15) Helsinki (3,30) Fenerbahče (2,30) /prvi meč 0:1/

18.30: (2,55) Zorja (3,35) Rapid (2,75) /prvi meč 0:3/

20.00: (1,70) Galatasaraj (3,70) Randers (5,20) /prvi meč 1:1/

20.15: (2,15) AZ Alkmar (3,45) Seltik (3,35) /prvi meč 0:2/

20.30: (2,95) Kluž (3,20) Crvena zvezda (2,50) /prvi meč 0:4/

20.45: (4,60) Slovan (3,60) Olimpijakos (1,80) /prvi meč 0:3/

21.00: (1,62) Antverpen (3,80) Omonija (5,80) /prvi meč 2:4/

21.00: (3,20) Legija (3,35) Slavija Prag (2,25) /prvi meč 2:2/

21.00: (1,28) Šturm (5,70) Mura (10,5) /prvi meč 3:1/

*** Kvote su podložne promenama


tagovi

SeltikGlazgov Rendžerskvalifikacije za Ligu EvropeAZ AlkmarTen KopmejnersKjogo FuruhašiAlfredo MorelosAlaškertStiven DžerardAngelos Postekoglu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara