Skupoceni Marselj i Monako, lokalpatriote iz Liona i Nicin miks mladosti i iskustva u lovu na "plastične" Parižane

Vreme čitanja: 14min | pet. 05.08.22. | 12:40

Duelom Olimpika i Ajačija (petak, 21) počeće 85. sezona francuske Lige 1, u kojoj ovog puta neće biti mnogo srpskih fudbalera. Titulu brani PSŽ, koji se letos izjednačio sa Sent Etjenom po broju trofeja

Kada imamo prvenstvo u kojem je jedan klub u mogućnosti da samo na ugovor jednog fudbalera potroši 435.000.000 evra, a svi ostali zajedno ne mogu da sakupe taj novac, suludo je da uopšte i pričamo o francuskom šampionatu kao o nekoj ravnopravnoj šampionskoj trci u kojoj nekoliko ekipa konkuriše za tron. Uoči početka 85. izdanja Lige 1, koje će ovog petka (21.00) da otvori utakmica između Olimpika iz Liona i povratnika u elitni rang Ajačija pre ćemo da se pitamo ko će uz Pari Sen Žermen još da izbori plasman u Ligu šampiona za sledeću sezonu.

Nije doduše da se nije dešavalo PSŽ-u da ostane bez titule. Otkako su Sveci dobili gotovo neograničeni budžet direktno sa kraljevskog računa iz Kuvajta, u dva navrata se dešavalo da Parižani izvise za tron. S obzirom na to kakva je situacija u svetu fudbala i to je ogroman uspeh ostatka fudbalske Francuske.

Izabrane vesti

Jer Pari Sen Žermenu se može sve. Za njih suštinski ne važi onaj finansijski fer-plej, uvek mogu da se pronađu neke rupe u zakonu i da se novac provuče ispod stola do pravih ruku. Zvanično je samo na obeštećenja igrača u poslednjih pet sezona PSŽ spiskao više od 600.000.000 evra, a kada se tome pridodaju i plate, provizije menadžerima i one klauzule u ugovoru koje se uglavnom kriju od javnosti, jasno je da su katarski oligarsi potrošili desetocifrenu količinu evropskih novčanica samo kako bi u društvu mogli da se pohvale da su „kupili“ pehar Lige šampiona. I zasad taj cilj nisu ostvarili.

Ove domaće trofeje gotovo da više i ne broje. Prošle sezone je PSŽ uspeo da dođe do zvanja najtrofejnijeg tima Lige 1, pošto se na vrhu tabele po brojem osvojenih titula izjednačio sa Sent Etjenom. Sa Maurisiom Poketinom su Sveci došli do 10. šampionskog pehara, ali to nije bilo dovoljno da Argentinac zadrži fenomenalno plaćeni posao.

21.00: (1,40) Olimpik Lion (4,90) Ajačio (9,00)

Jer kao što smo već napisali, katarskim vlasnicima na čelu sa Naserom al Kelaifijem je sada zanimljiva samo Liga šampiona. Dodvorili su se čelnicima UEFA time što su ih podržali kada su pojedini klubovi hteli da se odmetnu i osnuju svoju Superligu, teren je tako pripremljen za ono čemu se malo koji iskreni fudbalski navijač nada – selidbi ušatog pehara u Pariz.

Ovog leta su napravljeni i dodatni napori, umesto trenera koji redovno gubi finala angažovan je Kristof Galtije, jedan od dvoje ljudi koji su srušili katarski PSŽ. Galtije je 2021. sa Lilom osvojio senzacionalnu titulu, što je sasvim dovoljno da ga Parižani „kupe“ od Nice. Odmah su mu ispunjene želje, dovedeni su tokom aktuelnog prelaznog roka njegov vojnik iz Lila Renato Sančes, portugalski majstori Vitinja i Nunjo Mendeš, te reprezentativni bek Nordi Mukijele. Hir koji je koštao Arape sićušnih 106.500.000 evra na obeštećenja.

To je samo kap u moru kada se uzme u obzir koliko je koštao novi ugovor Kilijana Mbapea. Prema nezvaničnim prognozama, između samog igrača, njegovog zastupnika i matičnog kluba Monaka je potrošeno 435.000.000 evra, sve kako bi se sprečio već viđeni prelazak sjajnog napadača u Real Madrid. Taj novac ne bi mogli da skupe svi klubovi sa Balkana, kada bi se okupili i priložili na gomilu svoj godišnji budžet. Navodno, Mbape je pored novca u rangu BDP-a neke manje države dobio praktično i odrešene ruke u klubu, da se i sam donekle pita oko dolaska igrača, trenera… Zvanično, to je najveći ugovor koji je ikada neki fudbaler uspeo da izdejstvuje.

Dodajmo Mbapeu i ostale svetske zvezde poput Lionela Mesija, Nejmara, Maura Ikardija, Marka Veratija, Markinjosa, Đanluiđija Donarume, Presnela Kimpembea… U prvom timu PSŽ ima 37 fudbalera, teško da se ijedan od njih može smatrati igračem osrednjeg kvaliteta. Pitanje je samo hoće li Galtije umeti da ih motiviše za prvenstvo?

---------------------------------

SVI ŠAMPIONI FRANCUSKE

10 – PSŽ, Sent Etjen

9 – Olimpik Marselj

8 – Monako, Nant

7 – Olimpik Lion

6 – Bordo, Rems

4 – Lil, Nica

2 – Sošo, Set

1 – Lans, Pariz, Olimpik Liloa, Rube Turkuen, Strazbur, Okser, Monpelje

---------------------------------

Francuska, kao jedna izrazito decentralizovana država, često se suočava sa rivalstvom između gradova. Uglavnom niko ne voli Pariz, a pojava Pari Sen Žermena tu svakako ne pomaže. Mržnja prema prestonici verovatno najviše dolazi sa juga, kada pričamo o fudbalskom svetu prednjače u njoj stanovnici Marselja. Rivalitet između PSŽ-a i Olimpika je bio poznat kao „Derbi Francuske“ mnogo pre upliva arapskog kapitala. Katarani su samo primorali južnjake da i oni troše sav novac koji su uspeli da zarade na pojačanja, ako uopšte žele da barem u direktnim duelima budu konkurentni. Tako je i bilo ovog leta, aktuelni vicešampion je uspeo da nadogradi malo tim kako bi mogao da se takmiči za nešto više i u Ligi šampiona. Barem na papiru.

Stigli su u lučki grad Pau Lopez iz Rome, Mateo Genduzi iz Arsenala, kolumbijski napadač Luis Suarez iz Granade, Arkadijuš Milik iz Napolija, Šansel Mbemba iz Porta… Ukupno je na 10 novajlija potrošeno 62.400.000 evra, ali sada deluje da Marselj ima najjaču ekipu u poslednjih 12 godina, odnosno od kada je poslednji put osvojena titula. Jer, ne zaboravimo da novi trener Igor Tudor na raspolaganju ima još Duju Ćaletu Cara, Seada Kolašinca, Papea Gajea, Kevina Strotmana, Dimitrija Pajea, Sedrika Bakambua… S punim pravom se očekuje da Olimpik ponovo bude u vrhu.

Prošle sezone je Ren bio jedan od konkurenata za plasman u Ligu šampiona, ali treće mesto koje donosi kvalifikacije mu je izmaklo za tri poena. Do poslednjeg kola je bio u igri za njega.

Dobru sezonu je naplatio kroz prodaje Najefa Agerda u Vest Hem za 35.000.000 evra i Matisa Tela u Bajern za 20.000.000. Nije to ništa novo za ovaj klub, koji se prethodnih godina iskristalisao kao najbolji razvojni u Ligi 1. Sezonama u nazad je na leto prodavao igrače poput Eduarda Kamavinge, Eduarda Mendija, Rafinje, Ismaile Sara, Ramija Bensebainija, Usmana Dembelea… Na desetine miliona su se slivale u kasu, Ren bi nastavljao sa filozofijom dovođenja prilično anonimnih fudbalera, a uoči svake sezone bi ga francuski mediji otpisivali u borbi za Evropu. I uvek bi grešili. Već pet sezona Ren je redovan u grupnoj fazi UEFA takmičenja.

Opet se upušta u prvenstvo bez istinske zvezde. Srž ekipe čine domaći fudbaleri koji su nesumnivo izuzetno kvalitetni, ali opet ne dovoljno da bi bili u konkurenciji za nacionalni tim Francuske. Defanzivu drže Varmed Omari i Adrijen Trufer, u sredini su Flavijen Tait, Baptiste Santamarija i Benžamen Burižo, a u napadu Martin Terije i Gaetan Labord. Terije je prošle sezone bio treći strelac lige sa 21 golom, bolji su bili samo Mbape i Visam Ben Jeder iz Monaka.

Visam Ben Jeder na zagrevanju (©Reuters)Visam Ben Jeder na zagrevanju (©Reuters)

Kada smo već pomenuli Kneževe, oni su verovatno najveći konkurent Pari Sen Žermenu, ako pričamo o samom igračkom kvalitetu. Ben Jeder je i dalje tu, sa kapitenskom trakom oko ruke, a u napadu se njemu, Kevinu Folandu i Majronu Boaduu ovog leta priključio sjajni Švajcarac Bril Embolo.

Prošle sezone je, od dolaska Filipa Klemena na klupu u januaru, Monako delovao posebno opasno kada napada po desnoj strani zbog Želsona Martinsa i njegove zamene Krepena Dijate. Sada je to izbalansiranije, jer levo krilo od ovog leta preuzeo Takumi Minamino, pojačanje iz Liverpula.

Iza ovog, izuzetno opasnog i nepredvidivog napada (prošle sezone Monako je bio četvrta najefikasnija ekipa u ligi) nalaze se igrači poput Jusufa Fofane, Aleksandra Golovina i veoma talentovanog Eliota Mataza, dok su u odbrani Vanderson, Ruben Agilar, Aleks Disasi, Giljermo Maripan… Monako nije idealno otvorio sezonu, u 3. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona je odigrao kod kuće samo 1:1 sa PSV Ajndhovenom. Ipak, i pored toga je kadar za velika dela.

Poslednjih sezona je u drugi plan potpuno potonuo Olimpik iz Liona. Finansijska kriza je pogodila Lavove, njih ove sezone nećemo gledati u Evropi, pošto su prethodno prvenstvo završili na osmoj poziciji.

Sedmostruki prvak Francuske je poslednju titulu osvojio 2008. godine, a od tada se muči da bude konkurentan u zemlji. PSŽ ga je indirektno sapleo i gurnuo u blato iz kojeg se teško izlazi.

Nadu navijačima da bi ove sezone mogli da zaliče na ozbiljan klub vratila su klupska deca koja su osetila koliko se Olimpik nalazi u teškoj situaciji i vratila su se da pomognu. Aleksandre Lakazet, Korenten Toliso i Remi Riu su svoj lokalpatriotizam dokazali povratkom bez obeštećenja, doskorašnji napadač Arsenala je odmah dobio kapitensku traku.

Lakazet dolazi iz velikog tima i sjajnog takmičenja, nema sumnje da će da nam pomogne. Doneće nam mnogo iskustva, zato će biti kapiten ove sezone. Pomoćiće mladim igračima sa svojim iskustvom, koje je pet godina sticao u inostranstvu. Čekali smo do kraja priprema da odaberemo kapitena. Aleksandre se ne plaši da kaže šta mu je na umu, on je prirodni lider. Zato smo njega odabrali“, kazao je strateg Liona Peter Boš.

Kvalitet tima su dodatno podigla pojačanja iz Ajaksa i Kaena, Nikolas Taljifiko i Žoan Lepenan.

Krug nekih najjačih timova u ligi, koji su kandidati za tri mesta u Ligi šampiona, zaokružiće Nica. Prošle sezone je bila šesta, to joj je donelo plasman u Ligu konferencije, ali ambicije su joj veće. Na titulu tim iz Francuske rivijere se čeka od 1959. godine, a od 2016. nijednom nije završio prvenstvo ispod devetog mesta. Tri puta je u tom periodu igrao grupnu fazu Lige Evrope, ali svi znaju da je pravi profit u Ligi šampiona.

Ovog leta se umesto Galtijea na klupu Nice vratio Lusijen Favr, bivši trener Borusije iz Dortmunda. Ovaj 64-godišnji Švajcarac je postavio temelje ove moderne Nice, vodio ju je u periodu od 2016. do 2018. godine, zbirno na 99 mečeva.

Od uprave je Favr dobio miks iskusnih i veoma talentovanih pojačanja. Golman Kasper Šmajhel je došao iz Lestera, Velšanin Aron Ramzi posle sezone na pozajmici u Glazgov Rendžersu iz Juventusa. Situaciju sa ratom u Ukrajini Nica je iskoristila da praktično otme Lokomotivi iz Moskve Aleksisa Beka Beku, za simboličnih 12.000.000 evra je dobila jednog od najperspektivnijih defanzivnih vezista koje Francuska ima. Takođe, za 5.000.000 evra je stigao 19-godišnji krilni napadač iz Rumunije Rareš Ilije. Za Francuze je to sitan novac, ali u Rapidu iz Bukurešta, koji je do prošlog leta igrao u drugoj ligi, to je fenomenalna zarada. Omladinski reprezentativac Rumunije je prošle sezone na 27 mečeva u rumunskom šampionatu imao učinak od dva gola i pet asistencija.

---------------------------------

FRANCUSKA 1 – 1. KOLO

Petak

21.00: (1,40) Olimpik Lion (4,90) Ajačio (9,00)

Subota

17.00: (2,75) Strazbur (3,20) Monako (2,85)

21.00: (9,50) Klermon (6,00) Pari Sen Žermen (1,28)

Nedelja

13.00: (3,00) Tuluz (3,30) Nica (2,55)

15.00: (2,70) Anže (3,10) Nant (3,00)

15.00: (1,60) Lans (4,10) Brest (6,25)

15.00: (1,80) Lil (3,70) Okser (5,00)

15.00: (2,30) Monpelje (3,35) Troa (3,40)

17.05: (1,35) Ren (5,50) Lorijan (9,50)

20.45: (1,62) Olimpik Marselj (3,90) Rems (6,50)

***Kvote su podložne promenama

---------------------------------

Za razliku od nekih prethodnih sezona, ove nećemo gledati veliki broj srpskih internacionalaca u Ligi 1. Još ranije su zemlju napustili Milan Gajić, Petar Škuletić, Vukašin Jovanović i Stefan Mitrović, a ovog leta su njihovim putem krenuli još neki fudbaleri. Predrag Rajković je napustio Rems i pojačao je Majorku za 2.000.000 evra, Mihailu Ristiću je istekao ugovor sa Monpeljeom, pa je prešao u Benfiku, dok su od Strahinje Pavlovića i definitivno odustali u Monaku, pa su se izborili da povrate barem deo uloženog novca. Štopera kojeg su Partizanu platili u januaru 2020. godine 10.000.000 evra sada su prodali Red Bul Salcburgu za 7.000.000.

Nemanja Radonjić je zvanično i dalje ugovorom vezan za Olimpik iz Marselja, klub koji ga je u avgustu 2018. platio Crvenoj zvezdi 12.000.000 evra (deo tog novca podeljen sa Romom). Međutim, reprezentativac Srbije je ovog leta otišao na pozajmicu u Torino, Italijani u ugovoru imaju klauzulu da otkupe njegov ugovor, pa je mala šansa da će Nišlija ponovo da igra u Ligi 1.

Od srpskih fudbalera, zvanično su samo trojica u Ligi 1 ove sezone. Pritom, Luka Ilić, kojeg je Mančester Siti zimus ustupio svojoj filijali Troi, uopšte nije u planu trenera Bruna Irlesa. Od januara do sada 23-godišnji vezista nije odigrao ni minut u prvenstvu.

Videćemo i šta je rukovodstvo Remsa spremilo za Ognjena Lukića. Ovaj 19-godišnji Smederevac, koji je prošao kompletnu omladinsku školu Crvene zvezde, projektovan je da u budućnosti bude novi Rajković. Potpisao je petogodišnji ugovor, samo je pitanje kada će dobiti šansu u prvom timu.

Ognjen Lukić na novom zadatkuOgnjen Lukić na novom zadatku

Zato, Komnena Andrića, doskorašnjeg napadača Dinama iz Zagreba, očekuje značajna uloga u Klermonu. Tim koji se bori za opstanak je platio 27-godišnjeg fudbalera 1.000.000 evra, načinio ga je tako drugim najskupljim pojačanjem ovog leta. Više je Klermon platio samo Mateuša Vetesku, 25-godišnjeg štopera Legije i reprezentacije Poljske.

Prošle godine se Klermon borio i izborio za opstanak, a iz lige su ispala tri velikana. Sent Etjen, jedan od najtrofejnijih timova iz lige, ispao je posle baraža u duelu sa Okserom. Pre njega su direktno eliminisani i Mec i Bordo. Njihove pozicije su popunili Tuluz i klub koji svojim imenom često izaziva polemiku među čitaocima, Ajačio. Deo ljubitelja francuskog fudbala i dalje njegovo ime pišu Ažaksio, što bi bilo tačno kada bi bila reč o ekipi iz kontinentalne Francuske. Međutim, Medvedi su Korzikanci, jezik na ostrvu u Sredozemnom moru je malo drugačiji, lokalci tamo klub zovu – Ajačio.

U Ligi 1 se i ove sezone takmiči 20 klubova, po dvokružnom sistemu, odnosno 38 kola. Mogu Francuzi da se pohvale jednim neobičnim podatkom, nijedan grad nema više od jednog prvoligaša. Čak ni prestonica Pariz. Štaviše, takmičenje je toliko lepo raspoređeno po svim delovima države, da samo dve regije imaju po tri prvoligaša – Bretanju predstavljaju Ren, Lorijan i Brest, iz Grand Esta su Rems, Strazbur i Troa.

Klubovi u Ligi 1 su uglavnom verni svojim trenerima, samo ih je pet ovog leta uopšte smenjeno. Žoselin Gurvenek je na klupi Lila ustupio mesto Paulu Fonseki, umesto Kristofa Pelisijea Lorijan će voditi Režis Le Bris, a već smo pomenuli da su Tudor, Galtije i Favr novi u Marselju, PSŽ-u i Nici.

I dalje Francuzi imaju puno poverenja u domaću struku, pored Tudora, Fonseke i Favra samo još Oskar Garsija (Rems), Filip Klemen (Monako), Peter Boš (Lion) i Mihel Der Zakarijan (Brest) nisu lokalni treneri. Čak 13 stratega u Ligi 1 su Francuzi.

Na kraju, nas zanima kakva su vaša očekivanja? Napišite nam u komentarima. Hoće li se PSŽ zaista prošetati do titule, od koga očekujete da iznenadi, a ko bi još mogao da se plasira na evro-scenu?

---------------------------------

SVI TRANSFERI UOČI SEZONE 2022/2023

PARI SEN ŽERMEN

Došli:

Vitinja (Porto) 41.500.000 evra

Nunjo Mendeš (Sporting Lisabon) 38.000.000

Renato Sančes (Lil) 15.000.000

Nordi Mukiele (Lajpcig) 12.000.000

Ugo Ekitike (Rems) pozajmica

Otišli:

Alfonso Areola (Vest Hem) 9.300.000

Marcin Bulka (Nica) 2.000.000

Anhel di Marija (Juventus) bez obeštećenja

Ćavi Simons (PSV Ajndhoven) bez obeštećenja

Kolin Dagba (Strazbur) pozajmica

OLIMPIK MARSELJ

Došli:

Pau Lopez (Roma) 12.000.000

Mateo Genduzi (Arsenal) 11.000.000

Luis Suarez (Granada) 10.000.000

Džengiz Under (Roma) 8.400.000

Arkadiuš Milik (Napoli) 8.000.000

Džonatan Klaus (Lans) 7.500.000

Isak Ture (Le Avr) 5.500.000

Šansel Mbemba (Porto) bez obeštećenja

Ruben Blanko (Selta) pozajmica

Ninjo Tavares (Arsenal) pozajmica

Otišli:

Luan Peres (Fenerbahče) 5.230.000

Luka Peran (Strazbur) 1.500.000

Bubakar Kamara (Aston Vila) bez obeštećenja

Stiv Mandanda (Ren) bez obeštećenja

Nemanja Radonjić (Torino) pozajmica

Luis Enrike (Botafogo) pozajmica

Usama Targalin (Alanja) pozajmica

Alvaro Gonzalez - bez obeštećenja

MONAKO

Došli:

Takumi Minamino (Liverpul) 15.000.000

Brel Embolo (Borusija Menhengladbah) 12.500.000

Tomas Didilon (Serkl Briž) pozajmica

Otišli:

Orelijen Čuameni (Real Madrid) 80.000.000

Strahinja Pavlović (Salcburg) 7.000.000

Pjetro Pelegri (Torino) 5.000.000

Žan-Ude Aholu (Strazbur) 3.000.000

Sesk Fabregas (Komo) bez obeštećenja

Bendžamin Lekomt (Espanjol) pozajmica

Đibril Sidibe - bez obeštećenja

Vito Manone - bez obeštećenja

REN

Došli:

Artur Teate (Bolonja) 19.000.000

Stiv Mandanda (Olimpik Marselj) bez obeštećenja

Otišli:

Najef Agerd (Vest Hem) 35.000.000

Matis Tel (Bajern Minhen) 20.000.000

Džejms Lea Siliki (Estoril) bez obeštećenja

Metehan Gučlu (Emen) bez obeštećenja

Žonas Martin (Lil) bez obeštećenja

Žeremi Gelan (Amijen) bez obeštećenja

NICA

Došli:

Matija Viti (Empoli) 13.000.000

Aleksiks Beka Beka (Lokomotiva Moskva) 12.000.000

Rareš Ilije (Rapid Bukurešt) 5.000.000

Marcin Bulka (PSŽ) 2.000.000

Kasper Šmajhel (Lester) 1.000.000

Aron Remzi (Juventus) bez obeštećenja

Badredin Buanani (Lil) bez obeštećenja

Otišli:

Valter Benitez (PSV) bez obeštećenja

Ihsan Sako (Avranšes) bez obeštećenja

Dan Ndoje (Bazel) bez obeštećenja

Endi Pelmar (Bazel) bez obeštećenja

Evan Gesan (Nant) pozajmica

STRAZBUR

Došli:

Žan Eude Aholu (Monako) 3.000.000

Lukas Peran (Olimpik Marselj) 1.500.000

Tomas Delan (Mec) bez obeštećenja

Ronel Pjer Gabrijel (Majnc) pozajmica

Kolin Dagba (PSŽ) pozajmica

Otišli:

Mahame Sidi (Malme) 1.000.000

Antoni Kaki (Majnc) bez obeštećenja

LANS

Došli:

Lois Openda (Klub Briž) 9.800.000

Adam Buksa (Nju Ingland) 6.000.000

Bris Samba (Notingem Forest) 5.000.000

Salis Abdul Samed (Klermon) 5.000.000

Džimi Kabo (Anže) 2.000.000

Lukaš Poreba (Zaglebje) 350.000

Otišli:

Šejk Dukure (Kristal Palas) 22.600.000

Džonatan Klaus (Olimpik Marselj) 7.500.000

Simon Banza (Braga) 5.000.000

Korentin Žan (Majami) 1.009.000

Gaetan Robil (Atromitos) bez obeštećenja

Bubakar Kamara (Dodreht) bez obeštećenja

OLIMPIK LION

Došli:

Žoan Lepenan (Kan) 4.250.000

Nikolas Taljifiko (Ajaks) 4.200.000

Korentin Toliso (Bajern Minhen) bez obeštećenja

Aleksandre Lakazet (Arsenal) bez obeštećenja

Remi Riu (Kan) bez obeštećenja

Otišli:

Leo Duboa (Galatasaraj) 2.500.000

Pape Šejk (Aris) bez obeštećenja

Malkom Barkola (Tuzla Siti) bez obeštećenja

Habib Keita (Kortrajk) pozajmica

NANT

Došli

Musa Sisoko (Votford) 2.000.000

Mostafa Mohamed (Galatasaraj) pozajmica

Evan Gesan (Nica) pozajmica

Otišli:

Rendel Kolo Muani (Ajntraht Frankfurt) bez obeštećenja

Roli Pereira de Sa (Sošo) bez obeštećenja

Žan Kelvin Ogustin (Bazel) bez obeštećenja

Kalifa Kulibali - bez obeštećenja

LIL

Došli:

Mohamed Bajo (Klermon) 14.000.000

Alešandro (Čaves) 2.000.000

Jonas Martin (ren) bez obeštećenja

Akim Zedadka (Klermon) bez obeštećenja

Remi Kabelja (Monpelje) bez obeštećenja

Ismaili (Šahtjor Donjeck) bez obeštećenja

Otišli:

Sven Botman (Njukasl) 37.000.000

Renato Sančez (PSŽ) 15.000.000

Zeki Dželik (Roma) 7.000.000

Domagoj Bradarić (Salernitana) 5.000.000

Burak Jilmaz (Fortuna Sitard) bez obeštećenja

Hatem Ben Arfa - bez obeštećenja

BREST

Došli:

Ašraf Dari (Vidad Kazablanka) 2.700.000

Pjer Les Melu (Norič) 2.300.000

Noa Fadiga (Herakles) 350.000

Matija Pereira Laž (Anže) bez obeštećenja

Karamoko Dembele (Seltik) bez obeštećenja

Otišli:

Denis Bain (Okser) bez obeštećenja

Žuijen Fusurije (Sošo) bez obeštećenja

Pol Lazne (Pariz) bez obeštećenja

REMS

Došli:

Junja Ito (Genk) 10.000.000

Andru Gravilon (Inter) 3.500.000

Emanuel Agbadu (Epen) 2.600.000

Ognjen Lukić (Radnički Kragujevac) 450.000

Patrik Penc (Austrija Beč) bez obeštećenja

Maksim Busi (Parma) bez obeštećenja

Otišli:

Predrag Rajković (Majorka) 2.000.000

Gislin Konan (Al Nasr) bez obeštećenja

Sambu Sisoko (Seran) bez obeštećenja

Musa Dumbija (Sošo) bez obeštećenja

MONPELJE

Došli:

Falaje Sako (Vitorija Gimarais) pozajmica

Teo Sent Luk (Nim) bez obeštećenja

Anro Nordan (Sent Etjen) bez obeštećenja

Vahbi Kazri (Sent Etjen) bez obeštećenja

Faltu Muasa (Klub Briž) pozajmica

Otišli:

Floren Mole (Šalke) 500.000

Džunior Sambija (Salernitana) bez obeštećenja

Remi Kabelja (Lil) bez obeštećenja

Mihailo Ristić (Benfika) bez obeštećenja

Klermen Vidal (Ajačio) bez obeštećenja

ANŽE

Došli:

Sederik Huntondži (Klermon) 2.000.000

Adrijen Hunu (Minesota) 1.500.000

Miha Blažić (Ferencvaroš) bez obeštećenja

Jahija Fofana (Le Avr) bez obeštećenja

Otišli:

Mohamed Ali Čo (Real Sosijedad) 11.000.000

Angelo Fulgani (Majnc) 5.000.000

Enco Ebose (Udineze) 4.000.000

Džimi Kabo (Lans) 2.000.000

Stefan Behoken (Kasimpaša) bez obeštećenja

TROA

Došli:

Savio (Atletiko Mineiro) 6.500.000

Džekson Porozo (Boavista) 3.500.000

AndreS Brus (Brondbi) 1.500.000

Ike Ugo (Genk) bez obeštećenja

Otišli:

Đulijan Bjankon (Notingem Forest) 10.000.000

Nasim Čadli (Lomel) pozajmica

Savio (PSV Ajndhoven) pozajmica

LORIJAN

Došli:

Montasar Talbi (Rubin) 1.500.000

Darlin Jongva (Nior) 1.500.000

Gedeon Kalulu (Ajačio) bez obeštećenja

Ivon Mvogo (RB Lajpcig) bez obeštećenja

Otišli:

Pjer Iv Hamel (Pariz) 1.000.000

Hubulang Mendeš (Almerija) bez obeštećenja

Moric Jenc (Seltik) pozajmica

KLERMON

Došli:

Mateuš Veteska (Legija) 1.300.000

Komnen Andrić (Dinamo Zagreb) 1.000.000

Neto Boržes (Genk) bez obeštećenja

Džeremi Bela (Birmingem) bez obeštećenja

Mori Dijao (Lozana) bez obeštećenja

Otišli:

Mohamed Bajo (Lil) 14.000.000

Samis Abdul Samed (Lans) 5.000.000

Sedrik Huntondži (Anže) 2.000.000

Akim Zedadka (Lil) bez obeštećenja

Orijel Buskets (Aruka) bez obeštećenja

TULUZ

Došli:

Tajs Dalinga (Ekselsior) 2.500.000

Zakarija Abuklal (AZ Alkmar) 2.000.000

Oliver Zenden (Elfsborg) 1.500.000

Kjetil Hav (Volerenga) bez obeštećenja

Otišli:

/

AJAČIO

Došli:

Fernard Mejabo (Le Avr) 300.000

Tomas Manjani (Anže) bez obeštećenja

Roman Hamuma (Sent Etjen) bez obeštećenja

Mikael Alfons (Makabi Haifa) bez obeštećenja

Klemen Vidal (Monpelje) bez obeštećenja

Kevin Spadandula (Arau) bez obeštećenja

Otišli:

Gedeon Kalulu (Lorijan) bez obeštećenja

Toni Ndžike (Arđeš) bez obeštećenja

Simon Elisor (Seren) bez obeštećenja

OKSER

Došli:

Rajan Raveloson (Los Anđeles FK) 1.750.000

Benoa Kostil (Bordo) bez obeštećenja

Denis Bain (Brest) bez obeštećenja

Jusuf Mšangama (Gengan) bez obeštećenja

Otišli:

Karlen Arkus (Vitese) bez obeštećenja

Gatije Ljoris (Le Avr) bez obeštećenja

Ijad Mohamed (Kaen) bez obeštećenja


tagovi

Francuska Liga 1Liga 1Pari Sen ŽermenKomnen AndrićOlimpik MarseljOgnjen LukićLuka IlićLilMonakoLion

Obaveštavaj me

PSŽ

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara