Slavoljub zasukao rukave: Nezamislivo je da Radnički strepi za opstanak

Vreme čitanja: 5min | uto. 14.11.23. | 15:19

Niš mora da bude vruće gostovanje, ovde bi svako morao da prolije krv i znoj za bodove, i to ovoj ekipi najviše nedostaje-poručio Đorđević na promociji

Jednog bivšeg fudbalera Crvene zvezde nasledio je drugi. Umesto Nikole Trajkovića, kormilo Radničkog iz Niša i zvanično je preuzeo Slavoljub Đorđević, čija je promocija obavljena na Čairu uoči prvog treninga sa novom ekipom.

Ponovo u ulozi spasioca, kao i u prethodnom klubu. Tada je, doduše, Radnik bio u daleko nezavidnijoj poziciji, opstanak je delovao kao nemoguća misija, pa je ipak izboren. Sada to bodovno nije tako katastrofalno, ali predstoji paklen raspored koji situaciju na Čairu čini dvostruko težom nego na prvi pogled.

Izabrane vesti

"Velika zahvalnost Ivici Tončevu i Upravnom odboru što su mi dali šansu da vodim Radnički. Ja sam ovde igrao, imam mnogo prijatelja i smatram da je Radnički među četiri kluba u Srbiji. Davno je bio jedan od najgledanijih u ligi. Situacija je takva kakva je, raspored takođe, ne treba da kukamo. Ono što ja mogu da obećam u ime mog stručnog štaba je da ćemo dati sve od sebe da stabilizujemo Radnički. Treba mnogo rada, nadam se da će publika vratiti da podrži ove momke i da svi zajedno uspemo u tome", rekao je Đorđević u uvodu.

I naravno, odmah kliše pitanje u ovakvim prilikama: koliko poznaje ekipu i šta će prvo promeniti?

"Poznajem je maksimalno koliko se to može sa strane, kao gledalac ili trener koji ih je skautirao i spremao svoj tim protiv njih. Ono što sam primetio, treba da se poradi na disciplini. Ako ima nekih unutrašnjih problema, da nađemo način da ih rešimo. Ali, ne znam ništa dublje od ovoga. Jedno je kada gledate utakmice, drugo je kada ste unutra. Pokušaćemo da podignemo disciplinu, da smanjimo indivudualne greške. Mogao bih da kažem još neke stvari u vezi igre, ali njih ostavljam za svlačionicu. Verujem da ova ekipa ima kvalitet. Prošle godine većina ovih igrača igrala je Evropu, a onda umalo ispala iz lige. To je meni nezamislivo."

Radnički je, rezultatski gledano, u poslednje vreme izgubio prednost domaćeg terena. Prošle sezone na Čairu se gostio ko je hteo, ove je to za nijansu bolje, ali ipak uz samo dve pobede na šest mečeva kod kuće. Đorđeviću to puno smeta:

"Ja sam uvek, kao trener protivničkih timova, potencirao da je u Nišu teško da se igra. Moramo da vratimo taj kult, kogod bude dolazio ovde da zna da, ako hoće da uzme bod, a kamo li tri, mora mnogo krvi i znoja da prolije. To ću da pokušam da unesem u ovu ekipu. To je ono što joj fali, da Niš bude vruće gostovanje. Ove sezone je bio težak raspored na početku i utakmice u tom ciklusu su izgbljene nekad i nesrećno. Posle su mnogi mečevi odigrani dobro, ali neke stvari se nisu poklopile. Takav je fudbal."

Slavoljubu Đorđeviću će u radu pomagati njegov dugogodišnji asistent, a inače rođeni Nišlija, Predrag Ranđelović, dok će kondicioni trener biti Nikola Petrović. Iz dosadašnjeg stručnog štaba ostaju Vladimir Đorđević, te trener golmana Igor Pavlović. Kakve je zadatke pred njih postavila uprava kluba?

"Osnovni cilj je da se stabilizujemo. Takmičenje je nikad ujednačenije, više se ne gubi titula zbog jednog poraza i to je dobra stvar. Svako svakoga može da pobedi. Plej-of je na nekoliko bodova, a opet smo u opasnoj zoni na tabeli. Da li ćemo stići do plej-ofa, ja ne mogu da obećam, mada mislim da kvalitet imamo, ali osnovno je da ovaj klub ne sme da strepi za opstanak. To ne bi bio poraz za mene, ja o tome ne mogu ni da razmišljam."

I još jednom o rasporedu u naredne tri nedelje posle pauze, vezanim okršajima sa Čukaričkim, TSC-om, Crvenom zvezdom (Kup), Partizanom, Vojvodinom...

"U fudbalu nema idealnog. Ako izguramo ovaj period, dolazi malo lakši. Kada je najteže, tada se vidi od čega smo napravljeni. Nije fudbal svetlo, da upališ i ugasiš. Dobro je da imamo ovu pauzu da probamo u hodu da rešimo neke stvari. Moja odgovornost je pred javnošću. Igrači meni odgovaraju, ja upravi. Ja sam po prirodi borac. Daćemo sve od sebe. Nekada treba sreće, a ona se zaslužuje. U ovom momentu, ne razmišljamo daleko, samo o prvoj utakmici, o Čukaričkom."

Da li je možda emocija prema Radničkom iz igračkih dana prevagnula da se prihvati posla, uprkos takvom rasporedu?

"Odrastao sam u Crvenoj zvezdi, tamo sam počeo kao trener i to je ona prava emocija. Nisam igrao u Vojvodini i Radniku, ali imam određenu emociju prema klubovima u kojima radim. Od toga živim. Ja i danas volim da Radnik i Vojvodina pobede. To je, prosto, poštovanje prema sredinama koje su mi dale hleb. Ali, Niš jeste grad u kome sam igrao i sigurno je to imalo veliki uticaj. Plus što je Radnički svima izazov. Najlakše je da dođete na gotovo. Radnik je prošle sezone bio maltene već ispao, ali to je klub koji mi je dao prvu šansu u seniorskom fudbalu i osećao sam dozu emocije kada sam bio odlučio da im pomognem."

Onda i jedna opaska na konstataciju da je trener koji se primarno bavi defanzivnim detaljima i čije ekipe odlikuje čvrsta igra i mali broj primljenih golova:

"Javnost to tako percipira. Ja sam u Crvenoj zvezdi vodio sve selekcije, od petlića do omladinaca. Svaka moja ekipa davala je preko 100 golova u sezoni. Moja glava i mentalitet nisu defanzivni. Ali, kada preuzmete Radnik iz Surdulice, koji je poslednji na tabeli, pa ne možete vi da igrate kao sa Zvezdom. Treba da se adaptirate na tim, igrače, ambicije, teren. Svaka utakmica je na nož, ne mogu ja tu da eksperimentišem. Psihologija igra veliku ulogu, nekad noga zadrhti."

Da se boduje utisak, Radnički bi bio u vrhu tabele, ali ono što ekipi nedostaje su rezultati i upravo tu 43-godišnji nekadašnji kapiten Crvene zvezde stavlja akcenat:

"Radnički je igrao ofanzivno, a nije davao golove. Videćemo zašto. Ali, u napadu ne treba mnogo da se menja. Neke defanzivne stvari mi smetaju. Radnički treba da nauči da se takmiči. Bitni su bodovi. Šta to znači igramo hrabro, a izgubimo. Kao da idemo u rat da poginemo. Treba da se stabilizujemo i sakupljamo bodove. Imamo igrače, ali nemamo tim. Moramo da napravimo tim. Tim pravi rezultat, ne pojedinac ili trener. Treneri gube, igrači dobijaju utakmicu. Niko nije iznad uspeha. Ne volim teške reči. Reći ću kada je loše, ali nikada javno kritikovati igrače. Ti navijači ne zvižde zato što ih mrze, nego nečim nisu zadovoljni i mi tu treba da zasučemo rukave."

I na kraju je Đorđević upitan za status Saše Marjanovića, koji je sezonu počeo kao kapiten, ali je već dugo van prvog tima:

"Ne znam detalje, tek sam došao. Još ni sa jednim igračem nisam pričao. Cenim ga kao fudbalera, plus je Nišlija, ali zaista ne znam zašto je odstranjen. Razgovaraćemo", zaključio je prvo obraćanje u ulozi šefa stručnog štaba Radničkog Slavoljub Đorđević.


tagovi

Radnički NišSlavoljub Đorđević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara