Stiven Berhajs (©AFP)
Stiven Berhajs (©AFP)

Slot uzburkao strasti između Fajenorda i AZ-a

Vreme čitanja: 3min | ned. 24.01.21. | 08:53

Današnji okršaj na De Kajpu biće vatren

Ima tih dana kada Ajaks u Holandiji nije u centru pažnje. Kopljanici danas gostuju Fortuni iz Sitarda, ali centralni susret 17. kola Eredivizije igra se u Roterdamu, gde Fajenord dočekuje AZ Alkmar. Poklekao je Ponos juga posle serije od tri vezana trijumfa u minuloj rundi. Derbi u Amsterdamu pripao je Ajaksu, pa na De Kujpu nemaju drugog izbora osim da pobedom nad rivalom sa severa pokažu da zaista imaju šampionske aspiracije.

Roterdamersi su posle poraza u De Klasikeru na četvrtom mestu na tabeli holandskog šampionata sa šest bodova iza vodećeg Ajaksa. Njihov naredni rival nalazi se odmah ispod sa samo bodom manje, pa je jasno da derbi 18. kola ima veliki takmičarski značaj.

Izabrane vesti

Dosadašnji tok sezone je za ova dva kluba obeležilo jedno ime - Arne Slot. Holandski stručnjak je predvodio AZ sve do decembra minule godine, kada je zbog pregovora sa Fajenordom dobio otkaz u Alkmaru. Ekipa sa De Kajpa je na kraju sa Slotom dogovorila saradnju od naredne sezone, a nema sumnje da će ova situacija doprineti još vatrenijim odnosima na terenu.

AZ Alkmar je umesto Slota preuzeo Paskal Jansen, koji je najpre postavljen kao prelazno rešenje. Debitovao je porazima u prvenstvu i Ligi Evrope, ali je onda usledila sjajna serija ekipe sa severa od sedam mečeva bez poraza. U minulom kolu savladan je Den Hag na AFAS stadionu.

Poslednji put su se ova dva rivala susrela još u septembru 2019. godine, AZ je bio ubedljiv i to usred Roterdama (3:0). Kormilar Fajenorda Dik Advokat se pred prvi susret sa Alkmarom u tekućoj sezoni uzda u iskusnog Stivena Berhajsa, koji igra odlično i ove sezone (10 golova i šest asistencija), dok je najbolji strelac AZ-a Ten Kopmejners postigao pogodak više (četiri asistencije).

Fajenord je na svom terenu favorit, ali AZ Alkmar ima ozbiljan motiv zbog svega što se izdešavalo sa Arneom Slotom. Dueli ovih ekipa običnosu začinjeni pogocima. Poslednji put je manje od dva gola palo još 2012. godine.

Ajaks nešto posle podneva kreće u potragu za trećom uzastopnom pobedom u ligi pošto je Fortuna Sitard u nedelju popodne domaćin lideru takmičenja. Fortuna ima jedan poraz u poslednjih sedam ligaških utakmica, a samo AZ Alkmar je u tom periodu skupio više bodova.

Vitese i PSV su juče slavili i dišu za vratom izabranicima Erika Ten Haga, koji zna da bi bilo koji kiks mogao da bude presudan u podvlačenju crte krajem maja. Uostalom, zato se očekuje da na teren pošalje najjače snage, sa Dušanom Tadićem i novajlijom Sebastijanom Alerom. Nadaće se sličnom rezultatu kao ranije u sezoni kada su se strane sastale u oktobra. Ajaks je tada slavio sa 5:2.

Impresivan rekord Fortune tokom poslednjih sedam ligaških utakmica, kada je sakupila 16 od mogućih 21 bodova, podigao ju je na 11. mesto na tabeli Eredivizije. Trener tima iz Sitarda Sjors Ulte nadaće se da ispadnje iz Kupa u četvrtak u Najmenhenu od domaćeg NEC-a posle produžetaka neće previše da naruši raspoloženje njegovom timu.

EREDIVIZIJA - 18. KOLO

Petak

Viljem II - Zvole 1:3 (1:0)

/Vrit 10 - Gučanedžad 58, 62, 70pen/

Subota

Den Hag - Emen 0:0

Vitese - Groningen 1:0 (1:0)

/Bazoer 36/

PSV - RKC 2:0 (1:0)

/Zahavi 45+1, Rosario 73/

Herakles - Herenven 1:0 (0:0)

/Burgzorg 89/

Nedelja

12.15: (11,0) Fortuna Sitard (7,00) Ajaks (1,22)

14.30: (1,65) Tvente (4,00) VVV Venlo (5,10)

14.30: (1,75) Utreht (3,60) Sparta (5,10)

16.45: (2,45) Fajenord (3,40) AZ Alkmar (2,85)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

EredivizijaAjaksFajenordFortuna SitardAZ Alkmar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara