Toše Proeski Arena (©Reuters)
Toše Proeski Arena (©Reuters)

Slovenačko čudo iz Skoplja kreće ka Ligi šampiona: Škendija se uzda u Ibraimija, a Mura juri san

Vreme čitanja: 3min | uto. 06.07.21. | 14:06

Meč prvog kola kvalifikacija igra se na Areni Toše Proeski

Kada se spomene slovenački fudbal prva asocijacija su Maribor ili Olimpija Ljubljana, ali je prošle sezone zemlja dobila novog šampiona - Muru. Bila je to prva kruna u istoriji sastava iz Murske Sobote i u novoj kampanji je očekuje igranje u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Žreb je poželeo da se slovenačko "čudo" sudari sa makedonskim prvakom Škendijom u prvom kolu kvalifikacija, koja se bez problema prošetala domaćom scenom i četvrti put u istoriji se popela na tron. Klub iz Tetova važi za iskusnu ekipu u evropskim kupovima, prošle godine imao je zanimljivu avanturu kada je stigao do trećeg kola borbe za Ligu Evrope, a ove sezone na startu ima enigmu protiv sebe.

Međutim, neće biti lako Škendiji da pobedi Muru. Ove godine stari format se vraća u kvalifikacije - igraće se dva meča, umesto jednog kao lani zbog pandemije korona virusa. Ekipa koju predvodi Ante Šimundža igra ofanzivan fudbal, a većinu utakmica prošle sezone odigrali su napadači Amadej Maroša i Kai Cipot. Najopasniji igrač kada su golovi u pitanju je plejmejker Luka Bobičanec, a jedan od aduta je i Staniša Mandić, nekadašnji zlatni Orlić sa Novog Zelanda.

Izabrane vesti

20.00: (2,70) Škendija (2,95) Mura (2,70)

U Škendiji nije bilo drastičnih promena, pa opasnost najviše vreba od Besarta Ibraimija, najefikasnijeg igrača u istoriji najjačeg nacionalnog ranga. Inače, Škendija je fudbalski klub iz Tetova. Klub su 1979. godine osnovali etnički Albanci iz Tetova. Nekoliko godina posle osnivanja klub je raspušten, ali je ponovo oživljen posle proglašenja nezavisnosti Makedonije.

Domaće utakmice igra na stadionu Ekolog Arena, koja neće biti domaćin prvog kola kvalifikacija za Ligu šampiona. Utakmica će se igrati na stadionu Toše Proeski u Skoplju. Najbolje rezultate u evropskim takmičenjima Škendija je postigla u sezonama 2016/17, 2017/18 i 2018/19, kada je uspela da se plasira u plej-of Lige Evrope. Gent, Milan i Rozenborg sprečili su crveno-crne da dođu do grupne faze takmičenja, a prošle sezone su eliminisani iz trećeg kola kvalifikacija za Ligu Evrope od Totenhema.

"Dobro smo se pripremili za ovaj izazov. Imamo jakog protivnika. Slovenačka Mura nije naivan protivnik, ali cilj nam je da se plasiramo u narednu rundu. Siguran sam da Škendija ima snage za pozitivan start u Ligi šampiona", rekao je albanski stručnjak Ernest Đoka.

Sa druge strane, trener slovenačkog šampiona kaže da Škendija, kao i bilo koji drugi tim, ima dobre i loše strane, i da će pobednik duela biti poznat posle revanša koji se igra u Sloveniji.

"Svaki tim ima svoje prednosti i nedostatke. Kao i Škendija. To je vrlo iskusna ekipa, dugo igra zajedno i opasna je posle kontri. Ne bih sada da pričam o slabostima. U Skoplju će biti neizvesno, pa mislim da će duel biti rešen u Sloveniji, u revanšu. Cilj nam je da se plasiramo u drugo kolo, a ne samo da odigramo dobro na meču u Skoplju", rekao je strateg slovenačkog šampiona Ante Šimundža.


tagovi

Liga šampionakvalifikacije za Ligu šampionaŠkendijaMura

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara