Benjamin Šeško protiv Danske (©Reuters)
Benjamin Šeško protiv Danske (©Reuters)

Slovenija ima šta da vrati Finskoj, ali pitaće se nešto Pohjanpalo i Puki

Vreme čitanja: 3min | sub. 14.10.23. | 13:32

Ključa u Grupi H evropskih kvalifikacija

Slovenija i Finska su deo veoma uzbudljive grupe u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Obe selekcije i dalje imaju ambicije za turnir u Nemačkoj i žele da naprave sledeći korak. Ujedno, prilično se dobro drže u konkurenciji Danske, najvećeg favorita Grupe H, ali sada će odigrati meč međusobno i bodovi su im preko potrebni. Posle šest odigranih kola, Grupa H je izuzetno izbalansirana i četiri selekcije su razdvojene jednim bodom, tako da svaki kiks može da igra ključnu ulogu.

Bez prave šanse za napredak - i bez bodova - je San Marino, jedan od najvećih fudbalskih liliputanaca u Evropi, kao i Severna Irska, koja je sakupila samo tri boda. S druge strane, ostali učesnici su osvojili najmanje 12 bodova i ostaju u igri. Slovenija je senzacionalno na čelu grupe, sa 13 bodova na kontu, ispred drugoplasirane Danske, i jednim poenom ispred predstojećeg nordijskog izazivača.

Izabrane vesti

Izabranici selektora Matjaža Keka izgubili su u Helsinkiju sredinom juna od Finske 0:2, remizirali su sa Danskom 1:1, a dva puta su bili uspešni protiv San Marina (2:0, 4:0) i savladali su Kazahstan 2:1, odnosno Severnu Irsku 4:2.


"

To može da bude jedna od najvažnijih borbi u čitavim kvalifikacijama, ali čak i u slučaju poraza ništa neće biti izgubljeno. Naša motivacija da uspemo je ogromna, jer imamo šta da vratimo Finskoj

", smatra iskusni

Kek

.

18.00: (2,05) Slovenija (3,35) Finska (4,10)


Poslednja utakmica u kvalifikacijama Slovencima je bila protiv San Marina, sa udobnom pobedom od 4:0. Kvalitet u timu oko napadača RB Lajpciga Benjamina Šeška je prilično darovit. S druge strane, selekcija Slovenije impresionira visokim nivoom timskog jedinstva, i veoma teško ga je pobediti.

To pokazuje dugoročna statistika. Slovenija je izgubila samo jednom od 12 poslednjih mečeva na međunarodnom nivou. Zmajčeki se takođe nadaju dobrom rezultatu na svom terenu. Slovenija je bila neporažena šest utakmica kod kuće i nada se da će moći da nastavi ovaj niz na Stožicama.


Finci su izgubili u međusobnim duelima sa Danskom - 1:3 i 0:1 - i pored već pomenutog uspeha sa Slovenijom, savladali su Kazahstan i Severnu Irsku - u oba slučaja 1:0 - i deklasirali San Marino 6:0.

Finska sanja o Evropskom prvenstvu. Osvojenih 12 poena iz šest utakmica su veoma dobra preporuka. Tim selektora

Markua Kanerve

oslanja se na relativno jednostavne osnovne principe, često se brani lancem od pet igrača i uvek daje protivniku prostor za napad. Poslednja utakmica protiv Danske je izgubljena 0:1.

Čak i iz čisto individualne perspektive, stvari ne izgledaju tako loše za Fince. Golman

Lukas Hradecki brani za Leverkuzen, defanzivac Ivanov je u Braunšvajgu, vezista Kamara u Lidsu, a dvojica napadača Pohjanpalo i Puki takođe su poznati mnogim navijačima. Onda i ne treba da čudi da Finska nije primila gol u četiri od šest utakmica kvalifikacija.

-------------------

Igraj novog Prognozzera - osvoji do 100.000 dnevno sa NULA dinara uloga

-------------------

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO – 7. KOLO

Subota

GRUPA H

15.00: (1,02) Severna Irska (16,0) San Marino (50,0)

18.00: (2,05) Slovenija (3,35) Finska (4,10)

20.45: (1,12) Danska (11,0) Kazahstan (22,0)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Kvalifikacije za Euro 2024reprezentacija FinskeFudbalska reprezentacija Slovenijereprezentacija Slovenije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara