Emil Smit Rou (Reuters)
Emil Smit Rou (Reuters)

Smit Rou učinkovitiji od Sautegejtovih uzdanica Kejna, Griliša, Fodena... Epilog - poziv u reprezentaciju

Vreme čitanja: 4min | pon. 08.11.21. | 18:34

Odličnim igrama u poslednje vreme, ofanzivni vezista Arsenala zaslužio da se nađe na spisku engleske A selekcije za mečeve završnice kvalifikacija za Svetsko prvenstvo protiv Albanije i San Marina

Arsenal poslednja dva meseca raste, a sa njim i Emil Smit Rou. Golovima i asistencijama talentovani ofanzivni vezista direktno je doprineo pobedama protiv Totenhema, Aston Vile, Lestera i Votforda i jedan je od najzaslužnijih što Tobžije posle zabrinjavajućeg starta kaskaju samo dva boda za Ligom šampiona, dok im prvo mesto beži za šest. Svako malo, dobijemo kadar Gereta Sautgejta iz loža širom Engleske kako prati premijerligaške mečeve i očigledno mu nije promaklo ono što u poslednje vreme pirkazuje dete Arsenala, te je stigla nagrada u vidu prvog poziva za A selekciju Engleske.

Istina, Markus Rašford, Džejms Vord Prauz, Mejsnon Maunt i Luk Šo iz zdravstvenih razloga morali su da otkažu reprezentativne obaveze, ali pozivu se u zube ne gleda, a i Smit Rou ga je u potpunosti zaslužio. Da li će dobiti priliku za debi zavisi naravno od Sautgejta, ali imajući u vidu da je Engleska maltene prošla, takav scenario deluje kao realnost u mečevima protiv Albanije i San Marina. Ako protiv Albanaca i ne bude mesta, na oproštaju od kvalifikacija protiv jedne od najslabijih selekcija Evrope svakako će biti.

Izabrane vesti

Sa ovakvom formom Smit Roua u Arsenalu se ne kaju što letos nisu uspeli da pazare plejmejkera Emilijana Buendiju koji je izabrao Aston Vilu, a ona ga platila 38.400.000 evra. Dok Buendija trenutnom formom na Vila parku sve više pokazuje da je jedan od onih fudbalera koji nisu dovoljno kvalitetni za Premijer ligu, a premoćni su za Čempionšip, mladi Englez blista i što je najvažnije za Arsenal, rešava utakmice. Nudili su iz Vile letos 28.000.000, pa 35.000.000 za Smit Roua, ali je 21-godišnjak produžio ugovor do 2026, a ovih dana su u klubu i oko njega svi sigurni da je odluka da mu se da dres sa brojem deset koji su nekada nosili Denis Bergkamp i Robin Van Persi, bila prava.

Imao je, doduše, vezista Arsenala i malo sreće kod nekih pogodaka, ali i nju treba zaslužiti. A ono što upada u oči je vrhunska kretnja i čitanje igre momka rođenog 2000. godine. Golgeterski račun ove sezone otvorio je pre mesec i po dana protiv Totenhema. Vrhunski je pratio ulazak Bukaja Sake u šesnaesterac, a čim je video da saigrač vuče u desno, krenuo je u sprint kao Brzi Gonzales i spakovao loptu u gol Iga Ljorisa. Protiv Vile je bio sa srećom na ti u završnici, ali prethodno je presekao napad rivala i istrčao pedesetak metara. U Lesteru je natrčao na odbitak, kao i protiv Vorforda, ali je u poslednjem prvenstvenom meču savršeno naciljao sa oko 17 metara.


Prethodne sezone češće je nameštao golove, u aktueloj ih je gladniji, ali Mikel Arteta sigurno nema ništa protiv. Upravo ga je Španac lansirao takmičarske 2020/21 kada je Smit Rou postigao četiri i namestio osam golova na 32 nastupa u svim takmičenjima (U prvenstvu 20 mečeva, dva gola, četiri asistencije). Trenutno ima četiri gola i dve asistencije u Premijer ligi i učestvovao je u više pogodaka nego Hari Kejn, Rahim Sterling, Mejson Maunt, Fil Foden i Džek Griliš. Dakle, u boljoj je formi od većine Sautgejtovih standardnih uzdanica. Zapravo su Džejmi Vardi (8) i Ris Džejms (7) jedini Englezi sa više postignutih i nameštenih golova u kombinaciji.

Verovatno bi namesto još koji gol da ispred sebe ima špiceve koji koji nisu u svađi sa golom. Pjer-Emerik Obamejan jeste postigao četiri gola (koliko i Smit Rou), ali je protiv Votforda recimo ozbiljno odmagao ekipi promašenim zicerima i golom koji je poništio svojom reakcijom na Edegardov udarac. Iako je svojeveremno istakao da uživa igrajući sa Aleksanderom Lakazetom i da mu znači njegovo prisustvo na terenu, Smit Rou ne može da se pouzda ni u Franuza koji je van golgeterske forme.

Nedostaje Arsenalu špic koji će pakovati 20+ golova po sezoni, to je jasno navijačima, a toga je svesna i uprava. Zato su Tobdžije već napravile prvi korak u razgovorima sa Fiorentinom oko Dušana Vlahovića. Ta priča je na dugom štapu, ali mnogo bi mladom Englezu bilo lakše da pakuje golove kada bi imao kome.

Poziv u reprezentaciju Gordog Albiona Smit Rou mogla bi da donese novo iskustvo, ali i ozbiljnu dozu samopouzdanja koje već preliva. Kako i ne bi kada ga brojke stavljaju u isti koš sa fudbalskim znalcima poput Nikolasa Anelke, pokojnog Hoze Antonija Rejesa, Seska Fabregasa, jedine trojice igrača u istoriji Arsenala koji su pre 22. godine posizali bar po gol na tri uzastopne utakmice.


tagovi

Emil Smit RouArsenalreprezentacija Engleske

Obaveštavaj me

Arsenal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara