(©MN Press)
(©MN Press)

Snežni fudbal u Surdulici – Radniku i Mladosti po bod u uslovima na ivici regularnosti

Vreme čitanja: 4min | sub. 25.11.23. | 15:55

U zimskom ambijentu, domaćin prekinuo niz od četiri vezana poraza, a Lučanci trend od dve uzastopne pobede – 1:1

(Od dopisnika Mozzart sporta iz Niša)

U ozbiljnom je problemu srpski klupski fudbal sa ovako prenatrpanim decembarskim kalendarom, ako se vremenske prilike bitno ne poprave. Mi smo još u novembru, a utakmica u Surdulici odigrana je u uslovima na ivici regularnosti, po jakom snegu, užasno teškom terenu i temperaturi u minusu.

Izabrane vesti

Znalo se da takvu utakmicu može da reši neki gol iz prekida, da tu neće toliko odlučivati ni taktika ni kvalitet, koliko snalažljivost, a nekako je baš tako i bilo. Mladost je povela pogotkom Aleksandra Varjačića iz slobodnog udarca, ali je Radnik u drugom poluvremenu povisio stepen ambicioznosti, pokazao da se ne miri sa porazom i hrabriji pristup naplatio golom Petra Kunića za remi – 1:1 u 16. kolu Mozzart Bet Superlige.

I jedni i drugi prekinuli su svoje dosadašnje rezultatske trendove. Mladost je remizirala posle dve uzastopne pobede, makar na kratko ostala na petoj poziciji na tabeli a Radnik, na debiju trenera Milana Milanovića, osvojio prvi bod nakon četiri vezana prvenstvena poraza, ali je i sa njim ostao „fenjeraš“ šampionata.

Milanović je izmenio formaciju, vratio se sistemu sa četvoricom u poslednjoj liniji, Oreščanin je dobio prekomandu sa štoperske na poziciju zadnjeg veznog, Hajdarević ofanzivniju ulogu nego u dosadašnjem delu sezone, a zanimljivo je da se Jovan Anđelković našao u startnoj postavi prvi put još od prvog kola i utakmice upravo u Lučanma, koju je završio posle svega 90 sekundi zbog teške povrede.

Vrlo važan broj na ovom meču bio je 19. U 19. minutu, sa 19 metara udaljenosti od gola, Aleksandar Varjačić je postigao svoj četvrti pogodak ove sezone i potvrdio status najboljeg vingbeka lige. Prethodno je ključan bio grub i – imajući u vidu epilog, ali i pomenute uslove u kojima se meč igrao – potpuno nepotreban start Sadika Abubakara nad Sremčevićem. Laktom ga je udario u glavu, dobio za to žuti karton, a Varjačiću omogućio da preciznim udarcem, uz ne baš najbolje postavljen živi zid, donese gostima prednost.

Mimo toga, Lučanci su u prvom poluvremenu imali još dva opasna napada, pokušao je Mirić glavom na centaršut Varjačića, pa Sremčević, nakon lepe akcije Siluea i Tumbasevića, no u oba navrata istakao se pravovremenim intervencijama stameni Miloš Vranjanin. Domaći su pokušavali uglavnom iz prekida, Mitošević je centrirao, a pažnje vredan je pokušaj Kunića glavom, koji je završio pored gola.

Kako je vreme prolazilo teren je bivao belji, a bilo je sve više posla za radnike zadužene za njegovo čišćenje, kako bi makar linije bile koliko-toliko uočljive, pošto je bilo sve teže pratiti čak i loptu na snežnom pokrivaču. Bilo je primetno da su domaći u nastvaku krenuli odlučnije, Milanović je izvršio i dve izmene, a takav pristup isplatio im se u 59. minutu. Vuk Mitošević se donbro namestio i odapeo projektil sa ivice kaznenog prostora, lopta je pogodila prečku i ostala je ukopana pred golom Lučanaca, gde je otpadak pokupio pribrani Petar Kunić i ubacio je u praznu mrežu.

Veliku – ne može bolju – šansu za potpuni preokret domaćin je imao samo osam minuta kasnije. Nemanja Tomašević izašao je sam ispred Stamenkovića, ali je loše naciljao, i loptu po zemlji poslao desetak centimetara pored stative. Na drugoj strani, u 80. minutu Silue je kasnio na centaršut Udovičića pred golom Radnika, a u sudijskoj nadoknadi Ranđelović bio siguran nakon nezgodnog udarca Eze Frajdeja.

Na kraju i jednima i drugima po bod, a i bila bi nepravda da je neko ostao praznih ruku u utakmici u kojoj svim akterima treba čestitati na izdržljivosti u potpuno vanrednim uslovima.

RADNIK – MLADOST 1:1 (0:1)

/Kunić 59 - Varjačić 19/

Surdulica. Efbet stadion.

Sudija: Srđan Jovanović.

Žuti kartoni: Abubakar (Radnik), Tomić, Mirić, Sremčević (Mladost). 

RADNIK (4-2-3-1): Ranđelović 6.5 – Abubakar 6, Vranjanin 7, Milićević 6.5, Jović 6 – Oreščanin 6.5, Mitošević 7 (od 73. Milan Stojanović) – Anđelković 6 (od 46. Gašić 6), Hajdarević 6 (od 46. Kočić 6.5), Tomašević 6 (od 90+1. Kadijević) – Kunić 7 (od 73. Čumić).

MLADOST (3-5-2): Stamenković 6.5 – Ćirković 6.5, Milošević 6, Joksimović 6.5 – Varjačić 7 (od 80. Leković), Tomić 6, Tumbasević 6.5, Mirić 6, Udovičić 6.5 – Sremčević 6.5 (od 90+1. F. Žunić), Silue 6 (od 83. Eze Frajdej).

Igrač utakmice: Vuk Mitošević (Radnik) 7.

MOZZART BET SUPERLIGA, 16. KOLO

Petak:

IMT - Spartak Subotica 0:1 (0:0)

/Stanojev 80/

Subota:

Radnik Surdulica - Mladost Lučani (0:1)

/Kunić 59 - Varjačić 19/

16.00: (8,00) Vojvodina (4,70) Crvena zvezda (1,40)

18.30: (1,55) Partizan (4,10) TSC (6,25)

Nedelja:

13.00: (2,15) Radnički 1923 (3,35) Novi Pazar (3,45)

15.00: (2,30) Javor (3,30) Voždovac (3,20)

15.00: (2,85) Radnički Niš (3,20) Čukarički (2,55)

18.30: (2,10) Železničar Pančevo (3,40) Napredak (3,60)



tagovi

Mladost LučaniRadnik SurdulicaMozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara