Rafael Sobis (©Reuters)
Rafael Sobis (©Reuters)

Sobis u formi, nije kasno za Kruzeiro

Vreme čitanja: 3min | pet. 11.12.20. | 23:00

Ekipa iz Belo Orizontea još nije digla ruke od povratka u elitu. Skolarijeva četa noćas u Salvadoru protiv Vitorije

Prošlo je više od godinu dana od najcrnjeg datuma u istoriji Kruzeira. Velikan iz Belo Orizontea je 8. decembra prošle godine prvi put u istoriji kluba, koji uskoro puni vek postojanja (21. januar naredne godine biće tačno 100 godina od osnivanja) ispao iz Serije A. Navijači su tada u suzama napustili stadion Mineirao u meču sa Palmeirasom posle poraza od 2:0. Usledili su nemiri na tribinama, zatim kazna od šest bodova u ovom šampionatu Serije B, odlazak nekih bitnih igrača, finansijska kriza…

Krajem oktobra, Kruzeiro je bio pred ponorom, pretila mu je selidba i u treću ligu. Dolaskom iskusnog stručnjaka, nekadašnjeg selektora Brazila i Portugalije, Luiza Felipe Skolarija, ekipa je dobila “vetar u leđa”, pobegla iz opasne zone.

Izabrane vesti

Vremešnom stručnjaku ovo je 27. angažman u bogatoj karijeri. Zanimljivo je da je od evropskih klubova vodio samo Čelsi, i to kratko 2008. godine, a uz to na Starom kontinentu je imao još samo angažman kao selektor Portugalije. Šampion sveta sa reprezentacijom Brazila vratio se u otadžbinu 2018. pošto je prethodno vodio tri sezone kineskog šampiona Guangdžou Evergrande. Do proteklog leta bio je na klupi Palmeirasa.

Sada je Kruzeiro na sredini tabele drugoligaškog karavana u Brazilu, a ako uđe u seriju pobeda možda i povratak u elitu nije nemoguća misija. Za skoro dva meseca, brazilski velikan je samo jednom poražen, i to na svom stadionu Mineirao u Belo Orizontea od Konfijanse početkom meseca (1:2).

Pred dolazak u Salvador na megdan Vitoriji u subotu (01.30), Kruzeiro zaostaje devet bodova za četvrtoplasiranom Kujabom, ekipom koja je trenutno na mesto koje vodi u Seriju A. Krajem novembra u Kruzeiro se posle dve godine vratio iskusni napadač Rafeal Sobis koji je počeo ovaj šampionat u Seriji A u dresu Seare. On je već postigao četiri gola u novom-starom klubu i biće udarna igla Skolarijeve čete do kraja sezone.

Protiv Pelotasa postigao je pogodak s centra i podsetio na najbolje dane kada je bio reprezentativac Brazila. Ljubitelji fudbala u Evropi ga pamte po dve odlične sezone u dresu Betisa pre više od decenije.

Domaćin će biit jači za ovaj meč. Posle povreda u tim se vraćaju golman Ronaldo i napadač Leo Seara. Van tima su i dalje Leandro Silva i Leo Morais. Skolari ne može da računa na suspendovanog Žadsona Silvu i povređene Lea, Enrikea i Stenija.

Vitorija ima dva boda manje od Kruzeira. Nije dobila poslednje dve utakmice i možda je očekuje borba za opstanak. U prvom delu sezone Kruzeiro je pobedio sa 1:0 golom Režisa. Tim iz Belo Orizontea nije poražen od Vitorije punu deceniju. Od poslednjih 15 utakmica, nekadašnji šampion Brazila i Južne Amerike ima 11 pobeda i četiri remija.

BRAZIL 2 – 28. KOLO

Petak

Nautiko – Pelotas 1:0 (1:0)

Operario – Sampajo Korea u toku

CSA – Oeste u toku

Ponte Preta – Avai u toku

Subota

01.30: (2,85) Vitorija (2,85) Kruzeiro (2,65)

20.00: (3,05) Figueirense (2,85) Kujaba (2,50)

22.30: (1,47) Amerika Mineiro (3,90) Parana (7,00)

23.00: (2,40) Konfijansa (3,00) Žuventud (3,05)

Nedelja

01.00: (1,63) Šapekoense (3,35) CRB (5,90)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Brazil 2BrazilKruzeiroVitorija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara