Najveće poniženje Bavaraca u kupu (© Star sport)
Najveće poniženje Bavaraca u kupu (© Star sport)

Šokantno, neprihvatljivo, nepredvidivo: Sad znate kako je bilo Brazilcima na Mundijalu ili Barseloni u Lisabonu

Vreme čitanja: 4min | čet. 28.10.21. | 12:52

Samo, nije vreme za „Bye, bye, Bayern“

Zabezeknuta lica u svlačionici, a naslovnice dnevne štampe vrište. Za razliku od muka među igračima, nemačka – i ne samo nemačka – javnost naslađuje se debaklom Bajerna u DFB kupu. Ono što nije bilo nikad ranije desilo se u sredu veče. Mihnenski gigant je pocepan na froncle.

Najteži poraz u kup takmičenju (0:5) dovoljan je da se kritičari obruše na višestrukog uzastopnog prvaka države.

Izabrane vesti

„Rastavljeni“ (na sitne delove, op. aut.), pokušao je da sublimira ugledni Špigel, dok Zidojče cajtung istorijski neuspeh karakteriše „Senzacija u XXL formatu“. Ostali dnevnici koriste fraze poput „fijaska“, „debakla“, „katastrofe“, dok tiražni (doduše, i tabloidni) Bild možda najpreciznije secira probleme Bavaraca: „Ono što je reprezentacija Nemačke uradila Brazilcima 2014. kad je slavila sa 7:1, sad je Gladbah napravio Bajernu. Jedno od najvećih poniženja od postanka kluba“.

Dodali bismo, i Barseloni u Lisabonu avgusta 2020. kad je Flikova mašina pregazila Katalonce (8:2). Što bi rekao Nikola Žigić:

Nekad šalu daš, nekad primiš“.

Niko nikad u kupu nije rasturio velikana kao Borusija iz Menhengladbaha. Ruku na srce, pamte se ligaške mizerije iz 70-ih godina prošlog veka (0:7 protiv Šalkea, 1:7 sa Diseldorfom, 0:6 u duelu sa Ajntrahtom, isto koliko i kad je preko puta bio Ofenbah, pa 1:6 protiv Sarbrikena). Ovo što se desilo na Borusija parku ubilo je u pojam sve aktere gostujućeg sastava.

Otkako smo pokrenuli motore, nikad nismo došli do ove tačke, da maltene ne možemo da se krećemo. Ako izuzmemo Manuela Nojera, svi smo bili katastrofalni“, preuzima odgovornost Tomas Miler, iskusni napadač. „Stvarno vam kažem, nikad ranije nisam prisustvovao ovakvom ekipnom podbačaju. Iskren da budem, teško je objasniti sebi šta se desilo. Ostali smo bez argumenata. Sad možete da svakog od nas pojedinačno preispitujete i bićete u pravu. Ne znam kako ćemo reagovati, jer nikad ranije nismo bili u sličnoj situaciji. Sedeli smo u svlačionici nepomično i sve vreme gledali jedni u druge“.

Bajernovi fudbaleri u Gladbahu (© AFP)Bajernovi fudbaleri u Gladbahu (© AFP)

Koliko je brutalan poraz od srede veče svedoči činjenica da je drugi put uzastopno Bajern ispao iz Kupa Nemačke u drugom kolu (lane od Holštajn Kila na penale) i da navijači motaju po glavi kad su poslednji put trpeli ovakve udarce. Pucale su petarde u prvenstvenim okršajima sa Verderom (1:5) i Volfzburgom (2:5) tokom sezone 2008/09, na sličan način pretrpljen je poraz od Borusije iz Dortmunda u finalu kupa 2021. godine (2:5). U oba slučaja nije bilo pehara. Kad se tako posmatra, onda bi ovo „masakriranje“ u Gladbahu moglo da najavi sušan period, međutim, optimisti će u prvi plan izvući podatak da je Bajern početkom novembra 2019. pregažen u Frankfurtu (1:5), smenio trenera (Nika Kovača), doveo Hansija Flika i pokorio svet!

Baš je mnogima u Nemačkoj na pameti upravo Ajntraht i slogan „Bye, bye, Bayern“ koji je posprdno koristio nekadašnji šef struke kluba iz Frankfurta, Klaus Topmeler. U jesen 1993. Ajntraht je furiozno počeo sezonu, odisao tolikim samopouzdanjem da se isprsio pred meč sa najvećim klubom na Valdštadionu:

Bye, bye, Bayern“, odzvanjale su Topmelerove reči.

Završeno je sa 2:2, ali je bitnije da je Bajern na kraju osvojio "salataru!, a Tompeler ispao smešan. Baš kao i njegov sin Dino, sad u ulozi pomoćnog trenera, a sinoć kao glavnokomadnujući na klupi u odsustvu virusom korona zaraženog Julijana Nagelsmana. Nije (samo) njegova krivica, ali istorija će ga pamtiti po lošem.

Mnogo toga nije teklo kako smo zamislili. Znali smo da će Borusija igrati visok presing, pokušati da nas ugrozi brzom tranzicijom, ali nismo dorasli zadatku. Veoma loš dan“, konstatovao je Topmeler, uz napomenu da je sve vreme posredstvom modernih tehnologija bio na vezi sa Nagelsmanom, zbog čega je oštrica kritika uperena, ipak, ka letošnjem novajliji iz RB Lajpciga.

Podseća se da su u 21. veku Feliks Magat, Luj van Gal, Pep Gvardiola, Niko Kovač i Hansi Flik u debitantskim sezonama na klupi Bajerna osvajali duplu krunu. Naglesman neće, baš kao što nisu ni Jirgen Klisman ili Karlo Ančeloti.

Ne možete igrati na onaj način. Ne sme ono da se dešava. Nadigrala nas je Borusija od prve sekunde. Boli ispadanje u ranoj fazi kupa drugu godinu zaredom, a još više me boli kako se to desilo“, tužan je nekadašnji kapiten Bastijan Švajnštajger, dok sportski direktor Hasan Salihamidžić ne želi da ulepšava stvarnost: „Šokantno! Nismo ni došli na utakmicu. Nismo dobili nijedan duel u prvom poluvremenu. Nismo bili prisutni u tranzicionoj igri. Kolektivni mrak. Neobjašnjivo“.

Samo, ne otpisujte Bajern. Ovaj tim je nepredvidiv. Da, izgubio je na Alijanc areni od Ajntrahta (1:2), pa uzvratio tako što je bio milostiv u Leverkuzenu (5:0 za poluvreme), potom pokerom častio Benfiku u Ligi šampiona i Hofenhajm u trci za bodove (po 4:0), a onda se srušio u Gladbahu.

Ko zna šta nas još čeka. Jedno je sigurno. Nikad nije vreme za:

„Bye, bye, Bayern“.

Vratiće se. Jadni Union Berlin...


tagovi

Bajern Minhennemacki bajernHasan SalihamidžićBastijan ŠvajnštajgerDFBKup NemačkeJulijan NagelsmanTomas Miler

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara