"Mirko, daj bre zovi Mazu, kaži da sanjam Zvezdin dres"
"Mirko, daj bre zovi Mazu, kaži da sanjam Zvezdin dres"

Šokantno otkriće Poledice: Levandovskog sam poklanjao Zvezdi, došao bi za 1.000 evra, ali mi je Maza rekao da “nije to ta klasa“

Vreme čitanja: 4min | pet. 03.04.15. | 13:52

"Otac mu je bio alkoholičar, umirao je baš u tom periodu kad sam ga nudio Zvezdi...", priseća se u razgovoru za MOZZART Sport bivši igrač Legije i Leha

Mirko, daj bre zovi Mazu, kaži da sanjam Zvezdin dresZnaju navijači Crvene zvezde da kažu da bi novija istorija kluba iz Ljutice Bogdana bila obojena svetlijim bojama da je u kultnim utakmicama savladan Dinamo iz Kijeva i da se tadašnja generacija plasirala u Ligu šampiona. Znaju da konstatatuju i da je jedan od ključnih trenutaka kratak spoj na realaciji  Dragan DžajićSlavoljub Muslin. Bilo je,  definitivno, na stadionu Rajko Mitić mnogo filmskih priča u poslednjoj deceniji, a jedna takva odigravala se u leto 2006. godine.

Trenutno jedan od najboljih napadača u Evropi, poljski reprezentativac, Robert Levandovski bio je na pola koraka da potpiše ugovor sa Crvenom zvezdom. Tačnije, bio je ponuđen na "tacni", ali su tada odgovorni iz Ljutice Bogdana odlučili da odglume Miroslava Ćiru Blaževića koji je ocenio da je Robert Prosinečki netalentovan.

Izabrane vesti

Filmsku priču o Robertu Levandovskom i o tome kako je Zvezda ispustila dijamanta za MOZZART Sport potvrdio je Mirko Poledica, bivši saigrač napadača koji već godinama teroriše golmane širom Evrope.
"Tačno je da sam Robija, kako ga zovem, ponudio Crvenoj zvezdi. Sećam se bila je to 2006.godine, trenirao sam zbog nekih dešavanja u klubu sa drugim timom Legije... Na prvom treningu sam video "zver" od napadača. Dete od 18 godina je imalo sve karakteristike vrhunskog centarfora. Prava "zmija". U to vreme za prvi tim Legije su igrala dva reprezentativca Poljske, ali sam odmah otišao kod trenera i predsednika kluba i doslovce im rekao: "nemojte da se zezate, ovaj mali je dijamant, dajte mu šansu u prvom timu, kajaćete se kasnije". Nije vredelo, oni su mu posle šest meseci dali papire, nisu više hteli da ga gledaju u klubu", otkriva za naš portal predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Nezavisnost Mirko Poledica.Goran Maza Vasilijević pored Aleksandra Jankovića

Vrhunsku klasu nisu prepoznali u Legiji, ali to je za ovdašnji auditorijum manje važno... Usledio je događaj koji tadašnje glavešine iz Ljutice Bogdana tera da sada udaraju glavom o zid.
"On nije imao klub, bio je razočaran. Hteo sam da mu pomognem, mada se nikada nisam bavio menadžerstvom. U to vreme sam još bio profesionalni igrač. Pazite sad ovo: Gorana Mazu Vasilijevića sam odlično poznavao, igrali smo zajedno. Uzeo sam telefon i rekao mu: "Mazo, imam jedno čudo od igrača iz Legije, uzmite to dete, pogledajte ga sedam dana". Ništa ne bi koštao Crvenu zvezdu, pošto sam bio u sjajnim odnosima sa Robijem on bi spavao u mom smeštaju u Beogradu, međutim... Nisam naišao na reakciju sa druge strane. Donekle je to i razumljivo. Maza mi je rekao da Poljak koji nije prošao u Legiji, ne može da igra u Crvenoj zvezdi. Već tada su počela potcenjivanja, iako je Legija u tom trenutku bila bolji i tim i klub od Crvene zvezde".

Kao totalni autsajder u Crvenu zvezdu je 2003. došao Nikola Žigić i postao jedan od najboljih napadača u poslednje dve decenije crveno-belih. Očigledno u Ljutice Bogdana nisu verovali da može da im se za tri godine ponovi holivudska priča.
"Razumem da je Levandovski tada bio totalni anonimus, praktično poluprofesionalac, ali... Zvezdu ništa nije koštalo da  proba. On bi u tom trenutku pristao na ugovor od 1.000 evra mesečno... Mada, teško je pretpostaviti šta bi se desilo. Možda bi u Zvezdi prošao kao Barkos, koga su ovde omalovažavali, a posle je postao reprezentativac Argentine... Ne mogu da garantujem da bi uspeo, ali takva klasa se ne viđa svaki dan".Ma dobro, nije mi ni sad toliko loše

Mirko Poledica dugo nije želeo da priča o svojoj veri u Levandovskog.
"Bivši igrač Legije Aleksandar Vuković je u jednom intervju za poljske medije rekao kako sam uvek verovao u Robija. O ovome sa Zvezdom nisam želeo da se zna, ali tog malog sam baš, baš voleo. Bio mi je kao dete. Otac mu je bio alkoholičar, umro je baš u periodu kada sam ga nudio Zvezdi, majka mu je je bivša odbojkašica. Odrastao je u najkritičnijem delu Varšave - da se tako izrazim - tamo gde živi najcrnja sirotinja... Mnogo mi je drago što mu se "otvorilo" u karijeri. Kao danas se sećam da sam ga mnogo puta tešio, govorio mu da će sa 22 godine postati neko i nešto. Bio sam u pravu".

Slučaj Levandovski promenio je iz korena dešavanja u poljskom fudbalu.
"Pošto nisam uspeo da izdejstvujem njegov dolazak u Zvezdu Levandovskog sam preporučio jednom  bivšem saigraču i prijatelju. On ga je odveo u trećeligaški klub Znič iz Pruskova. U prvoj sezoni je dao 30 golova, uveo ih u Drugu ligu. Legija se ponovo zainteresovala, ali je on, ipak, otišao u Leh iz Poznjanja. Ostalo je poznato...", zaključio je Mirko Poledica.

(FOTO: Action Images)


tagovi

SuperligaSrbijaRobert LevandovskiMirko PoledicaGoran VasilijevićFK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara