Artjom Dzjuba (©Reuters)
Artjom Dzjuba (©Reuters)

Spartak oslabljen udara na šampiona, Himki bez zvanične utakmice četiri meseca

Vreme čitanja: 3min | ned. 19.07.20. | 08:54

U nedelju oba polufinalna meča Kupa Rusije. Zenit ima motiv da posle 10 godina stigne do duple krune. Novi član elite završio sezonu još 15. marta

Žreb je bio nešto naklonjeniji "manjim" ekipa, pa im je raskrčio put do same završnice ruskog kupa ove sezone. Tako su se sa jedne strane polufinala našli Ural i novi član elite Himki (12.00), a u drugom – Zenit i Spartak (17.30). 

Stoga slobodno možemo reći da je duel novog-starog šampiona Rusije i Moskovljana finale pre finala jer teško da će ko s druge strane moći da pruži bilo kakav otpor pobedniku ovog meča. Pogotovo ukoliko iz duela uzdignute glave izađe klub iz Sankt Peterburga, pošto bi u tom slučaju imao priliku da se domogne duple krune. Ekipa Sergeja Semaka osvojila je sedmu titulu u istoriji, četiri kola pre kraja prvenstva, pa šampioni nekoliko poslednjih utakmica igraju za svoju dušu. Iskoristio je ruski stručnjak priliku u pretprošlom kolu da pruži šansu igračima koji su je dosad dobijali na kašičicu, i malo ko je iskoristio u mršavom remiju s Ahmatom. 

Izabrane vesti

Zbog toga, mada više kako bi ekipa ostala u ritmu za meč sa Spartakom, Semak je na utakmicu s Orenburgom izašao sa svim raspoloživim snagama i trijumfom od 4:1 i na pravi način odgovorio na ubedljivu pobedu (3:0) Moskovljana nad Ahmatom samo sat vremena ranije. Međutim, za crveno-bele je to bilo prvo slavlje posle pet vezanih mečeva bez pobede, zbog čega se ekipa Domenika Tedeska našla na sredini tabele i osvajanje kupa, na koje čeka još od 2003. godine, jedini je način da se domogne međunarodne scene. 

Zenit je ove sezone nivo iznad svih u Rusiji, te nema previše mesta za iznenađenje. Poslednja dva meča Lavovi su dobili sa minimalnih 1:0, a i sada su favoriti jer igraju na svom stadionu, Gasprom areni u Sankt Peterburgu. Četiri meča od poslednjih pet su završeni 0-2 gola.

Spartak ima lošu sezonu u šampionatu i Kup Rusije mu je poslednja šansa da se nekako ugura u Evropu. Italijanski stručnjak na klupi Moskovljana Domeniko Tedesko kažnjen je zabranom vođenja tima do kraja šampionata zbog crvenog kartona u moskovskog derbiju protiv Lokomotive. Ipak, ta kazna ne važi za ovo takmičenje. Spartak je prošle nedelje ostao i bez generalnog direktora Tomasa Zorna. Takođe, nije izvestan ostanak Tedeska na kormilu tima naredne sezone iako ima ugovor sa Moskovljanima do juna 2021. godine.

Za meč protiv šampiona Rusije, za Spartak neće igrati suspendovani Argentinac Ezekijel Ponse, jedan od najboljih igrača Moskovljana ove sezona, i Roman Zobnin. Zenit nema problema kadrovskih problema pred ovaj meč. Nekadašnji kapiten reprezentacije Srbije Branislav Ivanović komandovaće odbranom domaćina.

Zenit nije osvojio duplu krunu još od 2010. godine. Biće to veliki motiv za ekipu iz Sankt Peterburga da sjajnu sezonu kruniše i drugim peharom. Najveća opasnost po gol Moskovljana preti od sjajnog tandema u napadu, Artjoma Dzjube, prvog strelca ruskog šampionata sa 17 golova i Iranca Sardara Azmuna, koji je postigao pogodak manje. Najbolji strelac Spartaka ove sezone je Aleksandar Soboljev sa 12 pogodaka.

U prvom polufinalu, Ural je favorit na svom terenu u Jekatarinburgu protiv prošle sezone drugoligaša Himkija koji je uspeo da se vrati u elitu. Problem za ekipu iz Podmoskovlja je što se druga liga Rusije nije nastavila usled pandemije virusa korona, pa je ekipa bez takmičarskog ritma. Odigrao je prethodnih nedelje Himki nekoliko prijateljskih utakmica, ali je bez zvaničnog susreta još od 15. marta. Domaćin bi to trebalo da iskoristi i stigne do borbe za pehar u Kupu Rusije.

KUP RUSIJE - POLUFINALE (JEDAN MEČ)

Nedelja

12.00 (1,63) Ural (3,50) Himki (5,40)

17.30 (1,50) Zenit (3,90) Spartak Moskva (6,25)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Kup RusijeRusijaZenitSpartak MoskvaUralHimki

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara