Specija flertovala sa ludilom, da li Zvezda sme tako?

Vreme čitanja: 3min | pon. 15.02.21. | 10:14

Sa trojicom ili četvoricom u poslednjoj liniji protiv Milana

Mladi Veljko Nikolić je otpao za prvi duel zbog povrede skočnog zgloba, list muči najstandardnijeg štopera Nemanju Milunovića, iako se na snimcima ne vidi oštećenje mišića, Dijego Falčineli je propustio uvodna dva prolećna kola iz predostrožnosti. Mora Dejan Stanković da lupa glavom zbog kadrovske situacije, ali i strategije koju će izabrati u želji da fudbalskoj Evropi pripredi senzaciju i bar u Beogradu sruši sedmostrukog prvaka Evrope.

Od kada je postao trener crveno-belih, bivši as Intera je izabrao formaciju 4-1-4-1 kao primarnu. Posle problema na početku mandata, crveno-beli su u dobrom delu jeseni, orijentisani na ofanzivu sa visoko podignutim bekovima, delovali više nego ubedljivo. Na taj način su petardirali Slovan iz Libereca (5:1), i u Beogradu odigrali strašan meč protiv Genta (2:1). Međutim, svestan da je dobra defanziva ključni faktor u evropskim mečevima, Stanković se odlično prilagođavao rivalima i teškim trenucima. Formacija sa trojicom štopera donela mu je najveća trenerska ostvarenja u kratkotrajnoj karijeri. Trijumf u Belgiji, zatim i bod u sudaru sa Hofenhajmom kada je i matematički izboreno evropsko proleće. Crveno-beli su u modifikovanom sistemu vrlo dobro delovali i u Nemačkoj, uspevši da do sredine drugog poluvremena odolevaju bundesligašu.

Izabrane vesti

Ishod decembarskog žreba i dolazak Milana u Beograd, na prvu loptu je govorio da će crveno-beli sličan princip primeniti i u sučeljvanju sa sedmostrukim prvakom Evrope. Najviše zbog ofanzivne potencije tima Stefana Piolija. I dalje je rezonski da stručni štab crveno-belih postavi rov, provocira šahovsku partiju i iz dobre defanzive, uz veru u još jedno veliko veče Milana Borjana, čeka svoj trenutak pred golom Milana. Međutim, gledajući duele Rosonera protiv Beneventa i Specije, Stanković je možda pomislio da se može i na drugačiji način suprotstaviti Stefanu Pioliju. Specija je, kao i Benvento, pre nekih mesec dana visoko izašala na poslednju liniju Milana, flertovala sa taktičkim samoubistvom i na kraju izvojevala veliku pobedu.

Specija je tokom celog meča izlazila se sedmoricom igrača na polovinu Milana, držala velikog favorita u šaci i na kraju svela Rosonere na nekoliko ozbiljnih pokušaja. Pokazala da se protiv doskorašnjeg lidera Serije A može igrati i na drugačiji način.

Zanimljivo je da Stanković tokom priprema nije uigravao formaciju sa trojicom pozadi. Taj sistem bio je na snazi samo u duelu protiv slabašne Akademije Pandev. Kada je na crti bio objektivno jači Šahtjor iz Donjecka, crveno-beli su delovali na prepoznatljiv način. I igrali su defanzivno vrlo dobro.

Ako se odluči za formaciju sa trojicom štopera, jasno je da će Dejan Stanković morati da izvrši promene u veznom redu. Tamo je kao osigurač siguran Seku Sanogo, dok bi drugo mesto u formaciji 3-4-2-1 trebalo da pripadne Geloru Kangi. Uz ogradu da bi na tu poziciju mogao da upadne i Njegoš Petrović. Posebno ako Stanković bude insistirao na fudbalskom cinizmu.

Jasno je da najskuplje zimsko pojačanje Filipo Falko još nije spreman za najveće napore. Uloge u ofanzivnom delu manevra u tom slučaju bile bi namenjene Mirku Ivaniću i El Fardu Benu…

Međutim, odluka da se igra sa četvoricom pozadi, otvorila bi jedno mesto u srcu tima.

Tada bi Stanković mogao da upari Seku Sanogao i Njegoša Petrovića, i u ofanzivi se pored Dijega Falčinelija, osloni na triling Kanga-Ivanić – Ben.

Mnogo dilema, ali podataka koji ne idu u prilog treneru crveno-belih. Milan je najslabiju utakmicu u sezoni odigrao u subotu veče protiv Specije. Najboji bi bilo da je taj džoker sačuvao za četvrtak i beogradski meč.


tagovi

Dejan StankovićGelor Kanga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara