Spektakl koji je Bombonjera čekala tri godine: Superklasiko koji ostavlja Boku i(li) River bez titule!

Vreme čitanja: 6min | ned. 11.09.22. | 19:02

Najveći meč argentinskog fudbala, u sklopu 18. kola Primere, na programu je u nedelju od 22.00 časova

Najčešće argentinski Superklasiko rešava pitanje šampiona te zemlje. Ovog puta nije tako, ove nedelje od 22.00 susret Boke Juniors i River Plejta u 18. kolu argentinske Primere odlučiće samo to koja ekipa će ostati bez šanse da se uopšte umeša u borbu za titulu.

Ove sezone gledaćemo jednu od najuzbudljivijih završnica prvenstva Argentine. Tituli se, sa manje ili više prava za to, nada desetak ekipa. Posle ovog, ostaće da se odigra još samo devet kola, a u ovom momentu River je šesti, a Boka sedma na tabeli. Oba tima imaju po 29 poena, pet manje od lidera Atletiko Tuklumana.

Izabrane vesti

Mediji u Južnoj Americi su uglavnom saglasni u oceni: Ko ne pobedi večeras na Bombonjeri nema čemu više da se nada! Dakle, remi ne odgovara nijednom timu, oba velikana iz Buenos Ajresa više nego što smo navikli, moraju da jure pobedu u derbiju.

Dobra vest im je što je Tukuman upao u ozbiljnu rezultatsku krizu i u poslednja tri kola je osvojio samo dva poena. Dan ranije je odigrao samo 1:1 sa San Lorencom. Ono što ne ide na ruku Riveru i Boki, Atletiko ima najlakši raspored do kraja prvenstva.

Milioneri igraju još protiv Argentinos Juniorsa, Estudijantesa i San Lorenca, dok Boku očekuju susreti sa Urakanom, Godoj Kruzom i Himnasijom. Pritom, već noćas možemo da dobijemo novog lidera, ako Himnasija savlada Njuels Old Bojs, a ispred najtrofejnijih argentinskih timova su još i Urakan, Godoj Kruz i Argentinos Juniors.

22.00: (3,20) Boka Juniors (3,10) River Plejt (2,40)

Dakle, mnogo toga je na kocki večeras. Nikako ne odgovara domaćinu to što će morati da dočeka najvećeg rivala bez svog najboljeg strelca i asistenta u Primeri, Sebastijana Vilje. Čovek koji je direktno potpisao tri gola i još sedam asistencija je zaradio povredu desnog kolena, medicinski tim nije uspeo da ga oporavi, pa trener Ugo Ibara neće moći da računa na Kolumbijca. Nedostajaće mu još i Ezekil Zebaljos, koji je morao da bude operisan posle brutalnog faula niželigaškog fudbalera Mitona Lejendekera iz Agropukuarija u Kupu Argentine. Zato, vratio se u rotaciju Markos Roho, koji tokom avgusta nije odigrao nijedan od šest mečeva zbog povrede mišića. Kapiten je odigrao svih 90 minuta u pobedi nad Kolonom (2:1) u prošlom kolu.

Da se Superklasiko igrao pre dva meseca, ne bi to bio baš najbolji trenutak. River Plejt i Boka Juniors su doživeli eliminacije u osmini finala Kopa Libertadores, a u prvenstvu su debelo zaostajali i držali razočaravajuće 10. i 11. poziciju na tabeli. Boka je imala čak pet poraza u 10 mečeva, River tri remija i tri poraza u 10 kola. Mirisalo je na katastrofalnu sezonu za oba velikana argentinskog fudbala...

Bokin potpredsednik Huan Roman Rikelme je tada odlučio da smeni trenera Sebastijana Batalju, najtrofejnijeg igrača u istoriji kluba i čoveka sa ozbiljnom reputacijom među navijačima. Dao je šansu još jednoj legendi. Ugo Ibara je preuzeo palicu posle dve godine rada u mladom timu Boke sa kojim je osvojio dve uzastopne titule što se velikanu sa Bombonjere nije desilo 10 godina.

Ibarin početak nije bio lak. Pobeđivao je kod kuće, ali je izgubio prva tri meča u gostima. Rivali su osvajali više bodova i titula je delovala kao utopija. Na gostovanju Rasingu je osvojen prvi bod u gostima ali je nervoza i dalje bila velika. Policija je morala da razdvaja saigrače Karlosa Zambrana i Darija Benedeta koji su uhvatili jedan drugog za gušu na poluvremenu u Aveljanedi.

Kada su krenuli bolji rezultati, strasti su se smirili i Boka je ponovo počela da liči na onaj tim od proletos, koji je osvajanjem Liga kupa obezbedio već plasman u Kopa Libertadores.

Sebastijan Vilja je na prošlom Superklasiku bio strelac (©AFP)Sebastijan Vilja je na prošlom Superklasiku bio strelac (©AFP)

Kroz krizu su tokom leta prolazili i Milioneri. Početak prvenstva je bio loš, atmosfera u ekipi slaba, jer svi su znali da će dva najtalentovanija i najvoljenija igrača u ekipi Hulijan Alvarez i Enco Fernandez da napuste tim posle osmine finala Kopa Libertadoresa. Tamo je River eliminisan od strane prosečnog Veleza, mislili su svi da će bez najboljeg strelca i plejmejkera ekipu da sačeka katastrofa, ali posle kraćeg tranzicionog perioda krenuo je ozbiljan uspon.

I Boka i River su sada u gotovo identičnoj formi. Obe ekipe su u poslednjih sedam mečeva ostvarili po pet pobeda i dva remija. Istovremeno, oba tima su prošla i u nacionalnom kupu u četvrtfinale, a ako Milioneri eliminišu Patronato, a Ibarini momci drugoligaša Kilmes, gledaćemo u polufinalu novi Superklasiko.

Možda večerašnji nije poslednji u sezoni, ali svakako je mnogo važniji okršaj. Pritom, posebno mu značaj povećava to što je prvi na Bombonjeri na kojem će publika da bude prisutna posle pune tri godine. Od 2019. godine Bokini navijači nisu mogli uživo da pomognu svom voljenom timu protiv najvećeg i najomražnjenijeg rivala, zbog pandemije korona virusa.

Tri puta je River gostovao pred praznim tribinama u 2021. godini, u Kupu Dijega Maradone su odigrali 1:1, a zatim u Liga kupu 2:2 i 1:1 (Boka prošla dalje posle penala).

Osećamo se dobro iako ćemo da igramo na Bokinom terenu. Stimuliše nas to što ćemo da igramo pred njihovom publikom. Dugo nismo, uželeli smo se. Davno je bilo kada smo poslednji put imali priliku za to, želimo da se pokažemo u najboljem svetlu. Hrabri me što vidim tu želju i motivisanost kod igrača“, kazao je Marselo Galjardo, strateg Rivera.

Pune tribine su motiv više i za Boku.

Kako je lepo što će naši navijači moći da navijaju, biće veoma lepa žurka. Za igrače, to je utakmica života. Najlepša stvar koja može da se doživi u karijeri jednog fudbalera, igraće Superklasiko“, jasan je Ibara.

Strategu Boke će ovo da bude prvi Superklasiko u ovoj ulozi. Međutim, odigrao ih je čak 15 kao igrač, tako da dobro zna šta će da kaže igračima pre nego što budu izašli na teren. Pritom, Ibara ima veoma dobar odnos u duelima sa Milionerima, samo je dva puta poražen.

Galjardo je fenomenalno zaključao sve rupe u svlačionici, argentinski mediji su mogli samo da nagađaju kakav tim će da izvede nočas. Na treninzima je uigravano nekoliko potpuno različitih opcija, sve sa ciljem da se onesposobe Bokini „špijuni“ i oteža Ibari da napravi taktiku. Možda River izađe sa štoperom Paulom Dijazom, a možda Mamani društvo bude pravio Havijer Pinola. Pitanje je da li će Kintero da zaigra u startnoj postavi ili će da čeka priliku sa klupe. Mnogo nepoznanica, niko se neće iznenaditi ni ako Enco Perez bude ostao među rezervistima, a Palavekino ga odmeni. To bi značilo da Galjardo želi rano da dođe do vođstva. Ne zna se čak ni koju dvojicu od petorice napadača (Solarija, Simona, Barka, Beltrana i Borhe) strateg Milionera želi da pošalje na teren. Retko se dešava da neko pred derbi toliko dobro sakrije karte kao što je učinio Galjardo.

Sve miriše na jedan dobar Superklasiko. Pogotovo jer obe ekipe kreću sa, za njih, nepovoljnim rezultatom.

---------------

Možeš li ti da budeš današnji pobednik i osvojiš put u Katar na Svetsko prvenstvo?

----------------

ARGENTINA 1 – 18. KOLO

Četvrtak

Independijente – Aldosivi 3:0 (2:0)

/Fereira 17, Fernandez 33, Batalini 72/

Petak

Argentinos Juniors – Rosario 2:1 (1:0)

/Mek Alister 34, Veron 54 – Ortiz 68/

Union Santa Fe – Sarmijento 1:0 (0:0)

/Nardoni 77/

Barakas Sentral – Lanus 2:0 (1:0)

/Muče 10, Sepulveda 68/

Patronato – Platense 1:0 (0:0)

/Kintana 67/

Subota

Estudijantes - Rasing 1:0 (0:0)

/Boseli 30/

Tigre - Urakan 1:1 (1:1)

/Retegi 27 - Kristaldo 19pen/

Kordoba - Godoj Kruz U TOKU

San Lorenco – Atletiko Tukuman 1:1 (1:1)

/Bareiro 45+1 – Karera 44/

Nedelja

Banfild – Kolon 2:1 (0:1)

/Kiros 47, Kruz 80 – Farijas 16/

18.00: (3,00) Arsenal Sarandi (3,00) Velez (2,55)

18.00: (2,40) Njuels Old Bojs (2,95) Himnasija La Plata (3,40)

22.00: (3,20) Boka Juniors (3,10) River Plejt (2,40)

Ponedeljak

01.00: (2,05) Taljeres Kordoba (3,30) Defensa i Hustisija (3,80)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Argentina 1SuperklasikoBoka juniorsRiver Plejt

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara