Jusuf Beleili protiv Ekvatorijalne Gvineje (©AFP)
Jusuf Beleili protiv Ekvatorijalne Gvineje (©AFP)

Spektakl na Kupu afričkih nacija: Branilac trona Alžir pred eliminacijom, selektor se žali na loš teren

Vreme čitanja: 4min | čet. 20.01.22. | 11:15

Pustinjske lisice u poslednjem kolu moraju da savladaju Obalu Slonovače (četvrtak, 17) da bi se domogle osmine finala, a promo kvota u Mozzartu na njihov trijumf je 2,50. Od 20 časova se igraju i poslednji mečevi u F grupi

Na pragu smo najveće senzacije na Kupu afričkih nacija, verovatno u novijoj istoriji fudbala na Crnom kontinentu. Obala Slonovače će u četvrtak od 17 časova imati priliku da eliminiše aktuelnog šampiona i najvećeg favorita na turniru u Kamerunu – Alžir.

Obrukale su se Pustinjske lisice u prva dva kola, nisu postigle nijedan pogodak i osvojile su samo jedan poen. Remizirale su na premijeri sa Sijera Leoneom (0:0), a potom su poražene od Ekvatorijalne Gvineje (1:0). Sada Alžirce vodi dalje samo pobeda nad Obalom Slonovače, svaki drugi ishod bi im značio opraštanje od turnira. Međutim, neće biti lako protiv tima za koji nastupaju Frank Kesie, Vilfred Zaha, Erik Baji, Nikolas Pepe, Sebastijan Ale...

Izabrane vesti

Situacija je sledeća: Slonovi imaju četiri poena i prvi su na tabeli, a trijumf im garantuje da će i ostati. Remi bi mogao da ih košta pada na drugo mesto, ako Ekvatorijalna Gvineja i Sijera Leone ne remiziraju u svom susretu. Poraz bi već bio problematičan, opet u slučaju da ne bude X na drugom meču, pošto bi ih onda Alžir svakako prestigao. U slučaju istog broja poena gleda se međusobni ishod, što bi Pustinjske lisice dovelo na drugo mesto, a pobednika drugog susreta na prvo. Ipak, Obali Slonovače ne gori pod nogama, sa četiri poena su obezbedili mesto u osmini finala, makar i kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane selekcije. Sada se samo bore za to na koga će u osmini finala.

Najkomplikovanija situacija bi nastala ukoliko Alžir pobedi, a Ekvatorijalna Gvineja i Sijera Leone odigraju meč bez pobednika. Onda bi Obala Slonovače, Ekvatorijalna Gvineja i Alžir imali po četiri poena, pa bi konačan poredak bio odlučen na osnovu gol-razlike. Zato bi tim sa severa kontinenta morao da pobedi sa dva pogotka prednosti ili ubedljivije.

17.00: (3,30) Obala Slonovače (3,10) Alžir (2,50)

Trener Alžira Đamel Belmadi je našao zanimljiv izgovor za slabe igre njegovih izabranika – loš teren. Prve dve utakmice odigrao je na Žapoma stadionu u Duali, na kojoj igra i danas protiv Obale Slonovače. Stanje terena je svakim danom turnira sve lošije, a Obalu Slonovače je primera radi upravo to ostavilo bez pobede protiv Sijera Leonea. U 90. minutu je Badri Ali Sangare želeo da zaustavi jednu loptu da ne ode u korner, ali se ona odbila od busena, prevarila ga je i došla do protivničkog napadača, koji je pogodio za 2:2. Posle današnje utakmice, na Žapoma stadionu će biti odigran i jedan meč u osmini finala, dva u četvrtfinalu i jedan u polufinalu.

Alžir i Obala Slonovače su se sastali poslednji put u četvrtfinalu KAN 2019. godine. Tada je posle 120 minuta bilo 1:1, a Pustinjske lisice su prošle dalje posle penala i naposletku osvojile turnir. U istoj fazi kontinentalnog šampionata je Alžir savladao Slonove i 2010. godine, samo ovog puta posle produžetaka sa 3:2. Za to se Obala Slonovače osvetila 2013, kada je sa 3:1 eliminisala Alžirce sa KAN, a sada će pokušati da realizuje novi osvetnički scenario.

Nije beznačajna stvar ko će da bude na kraju grupe prvi, drugi ili treći. Osvajač E grupe će igrati u osmini finala protiv Egipta, drugoplasirani će na osvajača F grupe, a trećeplasirani, ako prođe dalje, na domaćina Kamerun. Kažemo, ako prođe dalje, jer u slučaju da Alžir sa remijem protiv Obale Slonovače dođe do trećeg mesta, na onoj zbirnoj tabeli neće biti ispred Komorskih Ostrva, koja su osvojila tri poena, pa bi onda El Fardu Ben i saigrači igrali sa Kamerunom 23. januara.

20.00: (3,90) Gambija (3,05) Tunis (2,25)

Na programu su od 20 časova i mečevi u sklopu F grupe, a tamo je već poznato da će Gambija, Mali i najverovatnije Tunis da prođu dalje. Tunišane bi sa turnira eliminisao samo poraz od Gambije sa barem šest golova razlike, što naravno nije realno da se dogodi. Štaviše, oni su veliki favoriti protiv prijatnog iznenađenja Gambije.

Dakle, danas će samo da se igra za konačan poredak. Gambija i Mali imaju po četiri poena, Tunis tri, dok je Mauritanija ostala bez šanse da prođe dalje, pošto nema nijedan poen.

Poznato je da će pobednik grupe u osmini finala da igra sa drugoplasiranom ekipom iz E grupe, drugoplasirani će na Gvineju, dok će trećeplasirani na Nigeriju.

------------------------------------------------

Odigraj tiket kao i svakog dana i osvoji Porše Makan

SVAKI TIKET JE ULAZNICA U ARENU

Mozzart Gladijator je takmičenje sa pravilima takvim da u njemu svi učestvuju. Visina uplate ne igra presudnu ulogu, kao ni to da li je tiket dobitan ili ne. Tvoje je samo da svakog dana odigraš tiket, jer je svaki ulaznica u arenu.

--------------------------------------------------

AFRIČKI KUP NACIJA – 3. KOLO

GRUPA A

Ponedeljak

Burkina Faso - Etiopija 1:1 (1:0)

/Bajala 24 - Kebede 51 pen/

Zelenortska Ostrva - Kamerun 1:1 (0:1)

/Rodrigez 53 - Abubakar 39/

GRUPA B

Utorak

Malavi - Senegal 0:0

Zimbabve - Gvineja 2:1 (2:0)

/Musona 26, Mahači 43 - Keita 49/

GRUPA C

Utorak

Gabon - Maroko 2:2 (1:0)

/Alevina 21, Oger 81ag - Bufal 73, Hakimi 84/

Gana - Komorska Ostrva 2:3 (0:1)

/Boaći 64, Điku 77 - El Fardu Ben 4, Mogni 62, 85/

GRUPA DSreda

Egipat - Sudan 1:0 (1:0)

/Abdelmonem 35/

Gvineja Bisao - Nigerija 0:2 (0:0)

/Sadik 56, Trust Ekong 75/

GRUPA E

Četvrtak

17.00: (3,30) Obala Slonovače (3,10) Alžir (2,50)

17.00: (3,40) Sijera Leone (2,60) Ekvatorijalna Gvineja (2,65)

GRUPA F

Četvrtak

20.00: (3,90) Gambija (3,05) Tunis (2,25)

20.00: (1,37) Mali (4,70) Mauritanija (12,0)

***Kvote su podložne promenama

NAJBOLJE TREĆEPLASIRANE SELEKCIJE



tagovi

AfrikaKup afričkih nacijareprezentacija Alžirareprezentacija Obale Slonovače

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara