Bitelo (©YouTube/FC Dynamo Moscow)
Bitelo (©YouTube/FC Dynamo Moscow)

Spektakularno poslednje kolo u Rusiji: Dinamo za titulu posle 48 godina, Saši Iliću preti ispadanje

Vreme čitanja: 4min | sub. 25.05.24. | 11:57

Direktan obračun Policajaca sa Krasnodarom u gostima trebalo bi da odluči pitanje prvaka, ali Zenit nije bez šansi da odbrani tron

Teško da može da se kaže da nivo fudbala u Rusiji raste. Nije bilo zamene za Hulka i Vitsela, Etoa, Malkoma, Azmuna, Vagnera Lava, Dumbiju, a izostanak iz evropskih takmičenja sužava čisto sportsku motivaciju. Zapravo, u Premijer ligi Rusije postoji samo prvo mesto - i svi ostali. Ali, čak i u takvim uslovima ova sezona je spektakularna. Raspada se petogodišnja vladavina Zenita, Dinamo je na korak do osvajanja prve titule posle 48 godina, a ni Krasnodar niko ne bi smeo da otpiše.

Prvi put od 2014. godine tri tima se bore za zlatnu medalju ruske Premijer lige u finalnom 30. kolu. Dinamo ne mora nikoga da gleda, jer je sve u rukama plavo-belih, ali Zenit i Krasnodar zavise jedan od drugog. Dinamo je sakupio 56 bodova, i dovoljan mu je i remi u Krasnodaru da osvoji prvu titulu šampiona od 1976.

Izabrane vesti

Zenit je osvojio 54 boda i treba mu da pobedi Rostov kod kuće, ali u isto vreme da Dinamo izgubi od Krasnodara. Ako Dinamo i Zenit budu izjednačeni u bodovima, Policajci će biti u prednosti jer imaju bolji međusobni skor. Dinamo je dobio oba meča sa Zenitom, bilo je 3:2 u Sankt Peterburgu i 1:0 u Moskvi.

Krasnodar je trećeplasiran sa 53 boda. Bikovi moraju da pobede Dinamo na svom stadionu, a da Zenit ne savlada Rostov. Ako budu izjednačeni, Krasnodar će biti ispred, jer je slavio u prvom obračunu u sezoni u Moskvi rezultatom 3:1.

15.30: (2,30) Krasnodar (3,50) Dinamo (3,00)

Mesta na podijumu deliće Dinamo, Zenit i Krasnodar. Lokomotiva je osvojila 50 poena i može da sustigne Bikove po bodovima, ali ako bude izjednačeno, crno-zeleni će ipak biti u prednosti. Međusobne utakmice okončane su rezultatom 1:1, ali Krasnodar ima više pobeda.

Spartak ima 49 bodova, i zaobići će Loko i postati četvrti ako u finalnom kolu postigne više bodova od crveno-zelenih. Ako budu izjednačeni, Spartak će biti bolji jer je uspešniji u ličnim susretima.

Kada je reč o donjem domu, i tamo je zanimljivo. Soči je u prošlom kolu izgubio šansu da zadrži mesto u ruskoj eliti. Pet timova - Ural, Orenburg, Fakel, Nižnji Novgorod i Baltika - u finalnoj rundi će odlučiti ko će se pridružiti Sočiju i ispasi direktno u drugi rang, odnosno koja dva sastava idu u baraž za opstanak.

Prema pravilniku Premijer lige, u slučaju bodovne izjednačenosti, glavni parametar su rezultati međusobnih utakmica. Dakle, Ural se nalazi iznad Orenburga, a Fakel je ispred Nižnjeg Novogoroda.

15.30: (1,30) Zenit (5,50) Rostov (10,0)

Ural ima 30 bodova. Tim Viktora Gončarenka sigurno neće direktno ispasti iz lige, ali ipak može da uđe u plej-aut. Da bi ga izbegao, Ural treba da savlada CSKA u gostima, i u tom slučaju Bumbari će sigurno zauzeti 11. mesto. Nerešen rezultat primorava tim iz Jekaterinburga da gleda u druge. U ovom slučaju, Uralu će biti dovoljno da najmanje dva od tri takmičara izgube bodove poslednjeg dana šampionata. Poraz će crno-narandžastima odgovarati samo ako izgube barem dva od tri konkurenta.

Situacija u Orenburgu je slična onoj u kojoj se našlazi Ural. Tim je osvojio 30 bodova i potrebno je samo da savlada Spartak u poslednjem kolu. Ako Orenburg odigra nerešeno, onda će biti potrebno da prati rezultate konkretnih protivnika. Belo-plavi će biti zadovoljni ako se spoje dva od tri faktora: poraz Urala, kiksevi Fakela i Nižnjeg Novogoroda.

Poraz će gotovo sigurno poslati Orenburg u drugu ligu, jer on nema prednost nad konkurenatima. Poraz od Spartaka će Orenburgu odgovarati samo u jednom scenariju: ako i Fakel i Nižnji Novogorod izgube u 30. kolu.

Fakel ima 29 poena i još može direktno da ispadne. Baltika je u prednosti u odnosu na tim iz Voronježa na osnovu rezultata međusobnih mečeva, pa će ako budu izjednačeni, tim iz Kalinjingrada opstati. Ali ovo važi samo za situaciju u kojoj samo ova dva kluba osvoje identičan broj bodova. Fakel takođe može da pobegne bez učešća u baražu, ali treba da pobedi Ahmat i nada se da će dva od tri direktna konkurenta da izgube bodove.

15.30: (2,15) Krila Sovjetov (3,50) Nižnji Novgorod (3,30)

Nižnji Novogorod trenera Saše Ilića ima 29 bodova i još može direktno da ispadnje. To će se desiti ako Ilićeva ekipa izgubi, a Baltika pobedi, jer je inferiorna u poređenjima sa Baltikom i Fakelom. Remi garantuje Nižnjem bar plej-of, a scenario po kojem četiri kluba osvajaju jednak broj bodova odgovara timu Saše Ilića. U trouglu Ural - Orenburg - Nižnji Novogord, Ilićev tim ima prednost.

Baltika ima šansu da se spase samo kroz baraž. Da bi stigla tamo, mora ne samo da pobedi Lokomotivu, već i da se nada Fakelovom porazu od Ahmata ili neuspehu Nižnjeg Novogoroda protiv Krila Sovjetova. Tim iz Kalinjingrada ima prednost u međusobnim mečevima u odnosu na svakog konkurenta, pa postoji šansa da ne ispadne direktno.

-------------

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Liverpul na Enfildu, Bilbao na San Mamesu ili možda Romu na Olimpiku?

Mozzart ti ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

---------------

RUSIJA 1 - POSLEDNJE 30. KOLO

Subota

15.30: (2,15) Baltika (3,50) Lokomotiva (3,30)

15.30: (2,15) CSKA (3,45) Ural (3,35)

15.30: (1,55) Fakel (4,00) Ahmat (6,50)

15.30: (2,30) Krasnodar (3,50) Dinamo (3,00)

15.30: (2,15) Krila Sovjetov (3,50) Nižnji Novgorod (3,30)

15.30: (2,15) Orenburg (3,50) Spartak (3,30)

15.30: (2,30) Rubin (3,50) Soči (3,00)

15.30: (1,30) Zenit (5,50) Rostov (10,0)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Rusija 1Dinamo MoskvaKrasnodarZenitZenit Sankt PeterburgSaša IlićNižnji Novgorod

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara