Foto: Reuters
Foto: Reuters

SRBI NA ČIZMI: Lazović i Lukić u staroj formi, Sergej neopravdano zamenjen, Kolarov na terenu posle dva meseca, Golemićev prvenac u Seriji A

Vreme čitanja: 4min | pon. 04.01.21. | 16:31

Darko Lazović jedini Srbin u šampionatu Italije koji je prethodnog vikenda ocenjen sedmicom

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Fudbaleri iz Srbije u Seriji A nisu briljirali na startu nove 2021. godine, ali je većina zaradilia prelazne i solidne ocene. Odluka trenera Lacija Simonea Inzagija da zameni drugi put uzastopno Sergeja Milinkovića Savića, posle meča sa Milanom, navodi na zaključak da je trener Lacija više tvrdoglav nego što je pragmatičan. Kao i protiv Rosonera i u Đenovi je Sergej bio među najbojlima na terenu i zamenjen je. Na istoj utakmici Ivan Radovanović je potvrdio da ima štofa za centralnog defanzivca. Vladimir Golemić je positgao svoj prvi gol u Seriji A, ali to nije mnogo pomoglo Krotoneu protiv Intera. Na San Siru smo posle dužeg vremena videli Kolarova u dresu Nerazura. Saša Lukić i Darko Lazović su bili među najzaslužnijim za pobede Torina i Verone potvrđujući povratak u vrhunsku formu. Dušan Vlahović nije imao dan protiv Bolonje dok je Nikola Milenković imao dobre i loše periode. Nikola Maksimović je odigrao ceo meč sa Kaljarijem dobro, ali mu je ocena smanjena zbog kiksa sa Žoaom Pedrom koja je koštala Napoli primljenog gola.

Izabrane vesti

SERGEJ MILINKOVIĆ SAVIĆ je još jednom bio među najboljim igračima Lacija, i još jednom je, bez opravdanog razloga, zamenjen pre kraja meča. Milinković nije samo obezbedio penal Laciju u prvom poluvremenu već je podelio nekoliko pasova, centaršuteva za fudbalske videoteke, malo je nedostajalo da postigne gol iz slobodnog udaraca. Ruku na srce u drugom poluvremenu nije bio briljantan kao u prvom, ali najumorniji i najlošiji Milinković je bolji od svake rezerve u Laciju. Uz konstataciju da je Inzagi pogrešio kada ga je zamenio, italijanski dnevnici su ocenili Sergeja sa 6,5 ili sa 6.

IVAN RADOVANOVIĆ je ušao u igru u prvom poluvremenu umesto povređenog Zapate. Kao i protiv Specije Ivan je igrao u ulozi centralnog defanzivca. Posle početne male nesigurnosti, Radovanović je zagospodario prostorom svoje odgovornosti demonstrirajući da ima sve karakteristike za odličnog defanzivca: pravovremenost, čitanje akcija i davanje sigurnosti i mirnoće čitavoj liniji. Radovanović je bio u redu bolje ocenjenih fudbalera Đenove sa 6,5 ili 6 u italijanskim medijima.

NIKOLA MAKSIMOVIĆ je ocenjen sa prelaznom šesticom na meču Napolija sa Kaljarijem zbog kiksa u duelu za Žoaom Pedrom iz koga je izašao gol Kaljarija. Ni pre ni posle te epizode Maksimović nije napravio nijednu ozbiljniju grešku, štaviše svaki njegov potez je bio blagovremen i odlučan. Da nije bilo propusta sa Žoaom Pedrom, Maksimović bi sigurno bio ocenjen sa sedmicom ili barem sa 6,5.

DARKO LAZOVIĆ je počeo dobro novu 2021. godinu. Za razliku od poslednjih mečeva u 2020. u kojima nije bio na svom uobičajenom nivou, protiv Specije smo videli starog dobrog Lazovića. Šparato je i orao po celom levom boku, bio je permanentni trn u boku domaćeg tima, konstruisao je sam sebi i lepu šansu da postigne gol, učestvovao je u gotovo svim ozbiljnijim akcijama Verone. Zato ne čudi što je ocenjen od pojedinih listova čak sa sedmicom dok mu je većina dala 6.5.

NIKOLA MILENKOVIĆ je zaradio prelaznu šesticu, ali se vidi da i dalje nije u formi s početka sezone. Defanzivac Fjorentine je menjao periode igra u kojima je imponovao sa onima u kojima je ostavljao brojne nedoumice praveći i banalne greške. U svakom slučaju, opšti zaključak je da kada se se sve sabere i oduzme, da je zadovoljio, ali smo i dalje daleko od Milenkovića na koga smo se navikli.

DUŠAN VLAHOVIĆ je posle serije dobrih mečava odigrao loše protiv Bolonje. Imao je jedan bljesak u prvom pluvremenu i to je bilo sve. Olakšavajuća okolnost za Dušana je da mu saigrači uopšte nisu pomagali u napadu, bio je izolovan i nije bukvalno dobio jednu upotrebljivu loptu sve vreme dok je bio na terenu. Bolje nije prošao ni Kuame koji je ušao u finišu meča na Dušanovo mesto. Vlahović je ocenjen sa peticom.

SAŠA LUKIĆ je na meču protiv Parme demonstrirao zašto trener Marko Đampaolo polaže toliko poverenje u njega. Bivši vezista Partizana je bio taktički najkorisniji i najvažniji igrač u Đampaolovom timu, praktično je bio njegova produžena ruka na terenu. Saša je bukvalno neutralisao vezni red Parme čitajući unapred svaki potez protivnika na Tardiniju, a istovremeno je doprinosio razvoju ofanzivnih akcija Granata. Lukićev doprinos pobedi Toriina koja se čekala dva meseca je nagrađen sa vrlo dobrih 6,5.

ALEKSANDAR KOLAROV se konačnno video na terenu posle višemesečne pauze. Kolarov je odigrao desetak minuta, ušao je umesto Bastonija, ali imajući u vidu formu Janga na levom boku, možda bi Konte mogao da pruži i ozbiljniju šansu bivšem igraču Rome, Sitija i Lacija.

VLADIMIR GOLEMIĆ je postigao svoj prvi gol u Seriji A protiv Intera s bele tačke. Zvuči jednostavno, ali postići gol Handanoviću iz jedanaesterca nije tako lak zadatak budući da je reč o čuvaru mreže koji je odbranio najviše penala u istoriji Serije A. Srpski defanzivac je bio, ako je za utehu, najmanje loš u defanzivnoj liniji Krotonea. Istina, nije dobio prelaznu ocenu, dobar deo izveštača mu je dao 5,5, ali su njegovi saigrači u odbrani, Marone i Luperto,ocenjeni sa četvorkama ili sa 4,5. Rečju, za primljenih šest golova, Golemić snosi mnogo manju odgovornost od Maronea i Luperta.

MILOŠ VULIĆ je uprkos najavama pred meč sa Interom ostao na klupi. Ušao u je u igru u zavšnici utakmice kada je sve već bilo odavno odlučeno.

Piše: Željko Pantelić 


tagovi

FjorentinaLacioVladimir GolemićAleksandar KolarovSergej Milinković SavićSaša LukićDarko Lazović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara