Srbi tokom 2022. godine pokorili 43 odsto Evrope

Vreme čitanja: 4min | sub. 31.12.22. | 09:00

U 23 zemlje članice UEFA osvojeni su trofeji, a uz to je Luka Jović uzeo sa Real Madridom Ligu šampiona, a Filip Kostić Ligu Evrope sa Ajntrahtom iz Frankfurta

Malo po malo, srpski fudbaleri su pokorili Evropu. Ako ne računamo našu zemlju, tokom 2022. godine srpski igrači su osvojili trofeje (titulu ili nacionalni kup) u 23 države, od 53 koliko ih je u UEFA.

Zbog različitih fudbalskih kalendara u pojedinim zemljama, neki trofeji su osvojeni u sklopu prošle, a drugi u sklopu aktuelne sezone. Ono što je najvažnije, svi pobrojani pehari su podignuti tokom godine na izmaku.

Izabrane vesti

Povod za radost i ponos imalo je ukupno 39 igrača u inostranstvu, s tim što su neki imali veću, a drugi manju ulogu. Dvojica reprezentativaca su čak uspeli da se okite i kontinentalnim priznanjima, Luka Jović je sa Real Madridom osvojio pored španskog prvenstva i Ligu šampiona, dok je Filip Kostić sa Ajntrahtom pokorio Ligu Evrope.

Snažni centarfor je u tim uspesima imao epizodnu ulogu, dok je Kostić praktično bio zvezda nemačkog bundesligaša. Obojica su tokom leta promenili klubove i preselili se u Italiju, Jović je sada u Fjorentini, dok je 30-godišnji Kragujevčanin pojačao Juventus.

Ukupno 18 nacionalnih titula i 10 kupova pokupili su Srbi. U pojedinim uspesima udela su imali i naši treneri, Milić Ćurčić je sedeo na klupi Šahtjora u sezoni u kojoj je tim iz Soligorska predvođen Nikolom Antićem i Igorom Ivanovićem pokorio Belorusiju. Slična saradnja dvojice Srba, trenera Ivana Jovanovića i fudbalera Mijata Gaćinovića proletos je donela trofej Kupa Grčke Panatinaikosu.

Samo su Orao Marko Grujić, Željko Gavrić i tehnički Dušan Marković uspeli da osvoje duple krune, ako ne računamo fudbalere Crvene zvezde. Visoki vezista je sa Portom osvojio i šampionat i Kup Portugalije. U toj sezoni je odigrao 26 utakmica u ta dva takmičenja, postigao je jedan gol i imao jednu asistenciju. Gavrić nije imao tako bitnu ulogu u Ferencvarošu, uglavnom je bio rezerva, a finale Kupa Mađarske sa Pakšom je odgledao sa klupe. Sakupio je ukupno 15 nastupa za tim iz Budimpešte i postigao jedan pogodak.

Što se tiče Markovića, sredinom januara je mladi golman prešao iz Moldavije u Metalac. Međutim, pre toga je stigao da zabeleži nastupe i u prvenstvu i u nacionalnom kupu, tako da su mu dodeljena oba trofeja kada je Šerif osvojio ta takmičenja.

Nemali je broj igrača koji su tokom leta promenili klub. Bilo da su otišli na pozajmicu (Gavrić je prešao iz Ferencvaroša u DAK Dunajsku Stredu), bilo kao konačan transfer (prvak Hrvatske Komnen Andrić iz Dinama otišao u Klermon). Ipak, rekorder je Lazar Sajčić, kojem zbog tih transfera nismo računali osvojen Kup Belorusije sa Gomelom, iako je 26-godišnji vezista odigrao jedan meč u tom takmičenju u sezoni 2021/2022, u 3. kolu. Sajčić je čak bio strelac 22. juna u pobedi nad Oršom, ali vrlo brzo posle toga se preselio u kazahstanski Atirau. Dakle, nije odigrao nijedan meč u 2022. godini za Gomel, a da stvar bude još zanimljivija, on je već napustio i Atirau i dogovorio saradnju sa litvanskim Hegelmanom, u koji će zvanično preći čim se otvori zimski prelazni rok u toj baltičkoj zemlji, 7. januara.

Kada već pominjemo fudbalere koje nismo uvrstili na ovaj spisak, tu su i oni koji imaju srpski pasoš, ali nastupaju za neke druge reprezentacije. Poput veziste Brajdablika Damira Muminovića, koji je godinama na Islandu, zbog čega je dobio pasoš te zemlje i počeo da igra za Vikinge. Ne broji se ni titula Australijanca srpskog porekla Toma Rogića sa Seltikom, kao ni pehar koji je sa Didelanžom uzeo rođeni Beograđanin, Goranac Danel Sinani, reprezentativac Luksemburga.

Nadajmo se da će srpski internacionalci da budu još bolji u 2023. godini.

KLUPSKI TROFEJI KOJI SU OSVOJENI U EVROPI

TITULE:

Leto 2022.

Real Madrid, Španija: Luka Jović

Porto, Portugalija: Marko Grujić

Ajaks, Holandija: Dušan Tadić

Apolon, Kipar: Aleksandar Jovanović, Saša Marković

Dinamo Zagreb, Hrvatska: Komnen Andrić

Cirih, Švajcarska: Nikola Boranijašević

Makabi Haifa, Izrael: Bogdan Planić

Ferencvaroš, Mađarska: Željko Gavrić

Maribor, Slovenija: Đorđe Ivanović, Ognjen Mudrinski, Stevan Nikolić

Slovan Bratislava, Slovačka: Aleksandar Čavrić, Ivan Šaponjić

Pjunik, Jermenija: Lazar Jovanović, Uroš Nenadović, Zoran Gajić

Šerif, Moldavija: Dušan Marković

Sutjeska, Crna Gora: Marko Zoćević, Filip Knežević

Jesen/zima 2022.

Astana, Kazahstan: Miloš Milošević

Šahtjor Soligorsk, Belorusija: Nikola Antić, Igor Ivanović

Žalgiris, Litvanija: Nemanja Ljubisavljević, Ivan Tatomirović

HJK Helsinki, Finska: Bojan Radulović

KI Klaksvik, Farska Ostrva: Deni Pavlović

KUPOVI:

Gent, Belgija: Darko Lemajić

Omonija, Kipar: Marko Šćepović

Lugano, Švajcarska: Miroslav Čovilo

Panatinaikos, Grčka: Mijat Gaćinović

Rakov, Poljska: Milan Rundić, Marko Poletanović, Žarko Udovičić

Vaduz, Lihtenštajn: Milan Gajić

Velež, Bosna i Hercegovina: Marko Jovičić, Slaviša Radović

Ordabasi, Kazahstan: Dominik Dinga

Porto, Portugalija: Marko Grujić

Ferencvaroš, Mađarska: Željko Gavrić

Šerif, Moldavija: Dušan Marković

Žalgiris, Litvanija: Nemanja Ljubisavljević, Ivan Tatomirović

EVROPSKA TAKMIČENJA

Real Madrid, Liga šampiona: Luka Jović

Ajntraht Frankfurt, Liga Evrope: Filip Kostić


tagovi

fudbalska reprezentacija SrbijeDušan TadićMarko GrujićLuka JovićKomnen AndrićBogdan PlanićMijat GaćinovićDarko LemajićFilip KostićMarko Šćepović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara