Aleksandar Popović i Luka Jovanović
Aleksandar Popović i Luka Jovanović

Srpska veza: Popović i Jovanović izrastaju u perjanice Adelajd Junajteda

Vreme čitanja: 3min | ned. 03.12.23. | 23:13

Pored toga što su golovima doneli pobedu svom timu protiv Vestern Junajteda, talentovani štoper i napadač plene zrelom igrom, požrtvovanošću i – načinom radovanja

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Sidneja)

Miloš Ninković je zbog povrede odigrao svega desetak minuta za Vondererse na startu sezone, A-ligu je napustio Aleksandar Prijović posle dve solidne godine u Vestern Junajtedu, a otišao je i Marko Šćepović iz Brizbejna u Novi Pazar. I pored toga, Srbi ponovo igraju zapažene uloge na terenima širom Australije, za šta ponajveće zasluge pripadaju talentovanom dvojcu iz Adelajd Junajteda, Aleksandru Popoviću (21) i Luki Jovanoviću (18).

Izabrane vesti

Obojica su se predstavili fudbalskoj javnosti tokom 2022. godine, kada su debitovali u profesionalnoj konkurenciji i odigrali neke veoma kvalitetne partije. Popović je većim delom prošle sezone bio standardan na štoperskoj poziciji u Adelajdu, da bi na početku ove izgleda zacementirao svoju poziciju u startnih 11 kod trenera Karla Verta.

09.00: (2,65) Makartur (3,35) Adelajd Junajted (2,45)

Gol glavom u stilu Aleksandra Mitrovića, koji je prošle nedelje postigao protiv Vestern Junajteda, samo potvrđuje prethodnu konstataciju, jer Vert u Popoviću ima i požrtvovanog i disciplinovanog defanzivca britkih startova i dobre anticipacije, a istovremeno i ubojito oružje prilikom ofanzivnog prekida, jer je 184 centimetra visokog štopera krase i snaga i dobra skok-igra.

I dok je Popović otvorio Adelajdu vrata pobede u Balaratu, Luka Jovanović je ugasio sve nade domaćina da mogu makar do boda. Njegov gol u 63. minutu doneo je gostujućoj ekipi nedostižnoh 3:1, a 18-godišnjem centarforu nominaciju za najlepši gol 5. kola A-lige.

Jovanović je već na prvoj utakmici ove sezone koju je počeo u startnih 11 podsetio na bravure iz prethodnog šampionata, kada je na devet utakmica postigao tri gola – ne zna se koji je od kog bio lepši. Ovaj put je poput kobre reagovao na oštar centaršut neumornog Bena Halorana i lukavo podmetnuo spoljnu stranu desnog stopala da zakuca loptu u mrežu Vestern Junajteda. Pored toga, imao je još tri šuta ka golu jer sa neverovatnom lakoćom ulazi u šanse.

I Popoviću i Jovanoviću na ruku ide što njihov šef generalno ima poverenje u mlade snage i već je lansirao Nestorija Irankundu (17), koji će od juna iduće godine i zvanično biti igrač minhenskog Bajerna. Karl Vert ne štedi na minutaži ni kada su u pitanju 18-godišnji Džoni Jul i Musa Ture ili godinu dana stariji Đuzepe Bovalina i Bernardo Oliveira.

Dvojica mladih Srba rođenih u Australiji skrenuli su i pažnju selektora olimpijske (do 23), odnosno omladinske (do 18 godina) reprezentacije. Popović je pozivan u olimpijski selekciju u više navrata, ali nije dobio priliku da debituje, dok se Jovanović ekspresno ustalio u sastavu U18 tima Australije.

S obzirom na to da obojica imaju i srpsko državljanstvo, možda bi neko iz FSS mogao da ih prati bar jednim okom, naročito Popovića koji pokazuje da izrasta u ozbiljnog štopera, a mlada reprezentacija Srbije prilično oskudeva sa kvalitetnim rešenjima u odbrani.

Jovanovića i Popovića pored drugarstva i porekla vezuje i način radovanja. Obojica su golove opet proslavili u stilu Aleksandra Mitrovića, najboljeg strelca srpske reprezentacije, koji svoje majstorije obično obeležava karakterističnim pokretima šake oko glave.

Treba istaći i da je Popović za sjajnu partiju u Balaratu izabran u idealni tim 5. kola A-lige, uz rame s još jednim australijsko-srpskim fudbalerom, Aleksandrom Šušnjarom iz Pert Glorija. Iskusni štoper (28) koji je još 2018. debitovao za A reprezentaciju Australije, vratio se u Pert posle kratke avanture u Novom Pazaru na početku sezone i uživa puno poverenje trenera Glorija Alena Stajčića.

AUSTRALIJA 1 - 6. KOLO

Ponedeljak

09.00: (2,65) Makartur (3,35) Adelajd Junajted (2,45)

***kvote su podložne promenama

Piše: Branko CVETOJEVIĆ


tagovi

A ligaAustralija 1Adelejd

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara