Šta ti bi, Švabo?

Vreme čitanja: 6min | pon. 06.12.21. | 10:57

Trenutni presek stanja kaže da su skoro svi najbolji klubovi Nemačke pogrešili s izborom trenera...

Nemci su obično sistematični i ne lome preko kolena. Nemci imaju nadaleko čuvenu fudbalsku kulturu. Nemci sve svoje poslove obavljaju na vreme, ne srljaju, uglavnom dobro promisle i sve zaključe do datog roka. Ili čak ranije. Najbolji primer jesu prelazni rokovi. Retko ćete videti Nemca da panično juri pojačanja u poslednjim nedeljama.

Ali dođe takva podela, padnu loše karte i dogodi se da Nemac pogreši.

Izabrane vesti

E sad, da je u pitanju jedna pogreška najverovatnije bismo je vodili kao izuzetak što potvrđuje pravilo iliti ocenu da se radi o najpedantnijoj fudbalskoj naciji, s najpoštenijim odnosom prema trenerima - moglo bi ovde sad da se doda da iz tog razloga trenutno imaju verovatno najbolje fudbalske učitelje na svetu - međutim u poslednjih nekoliko meseci nemački klubovi napravili su kiks sa gotovo svakim novim trenerom kog su postavili.

Ne jedan, ne dva.

Amerikanac Džesi Marš bio je 419. trenerska "žrtva" od nastanka Bundeslige. U proseku to je sedam "glava" po sezoni, a u aktuelnoj pale su već četiri. S tim da je peta praktično na panju nakon jednog od najtežih poraza u istoriji koji je Borusija iz Menhengladbaha doživela sinoć na svom bunjištu od Frajburga - 0:6. Nema sumnje da će tokom 2022. pomenuti prosek biti premašen i isto tako nema sumnje da je to rezultat svih promena što su se dogodile od februara.

A baš tada je vrteška krenula. Podsetimo, zavrtela ju je ozvaničena kupovina Marka Rozea od strane Borusije iz Dortmunda. Nije mnogo trebalo Gladbahu da Ajntrahtu "preotme" Adija Hitera (mesec ili tek nešto više kasnije), da bi negde u isto vreme Bajern pazario Lajpcigov "mozak" - Julijana Nagelsmana. Za sva tri kluba koja su u toku sezone saopštila da menjaju trenere kola su istog časa krenula nizbrdo. I to munjevitom brzinom.

RB Lajpcig definitivno je otpao iz trke za titulu i ugrozio plasman u Ligu šampiona pošto je od poslednjih sedam utakmica - otkako je saopšteno da Nagelsman ide u Minhen - izgubio pet. Na krilima čudesnog tandema Filip Kostić - Andre Silva izgledalo je da Ajntrahtu ne može da izmakne prvi plasman u Ligu šampiona, da bi uprava kluba početkom aprila obelodanila kako Hiter ide u Menhengladbah. I tu je bio kraj. Od šest ključnih utakmica Ajntraht gubi tri, među kojima će ključna biti ona od davno prežaljenog Šalkea - 3:4.

I tako Liga šampiona ostade san.

S Gladbahom tek posebna priča. Prvi put Roze je počeo da se dovodi u vezu sa Dortmundom krajem januara. Ždrepci su u derbiju tukli imenjaka sa 4:2 u sjajnom meču i u tom trenutku imali samo poraz više od lidera Bajerna, odnosno četiri boda manje od drugoplasiranog RB Lajpciga. Dve nedelje kasnije uslediće ozvaničenje velikog trenerskog transfera i tada kreće prva crna serije Gladbaha - sedam utakmica bez pobede. Onda na kratko stabilizacija pa još tri teška neuspeha u četiri utakmice i pad u provaliju.

Ne da nije izboren novi plasman u Ligu šamiona, nego je izmakla i Liga Evrope.

Marko RozeMarko Roze

Jasno je kao dan šta je uticalo na svo ovo survavanje. No ako uzmemo za pretpostavku da je najavljene promene bilo nemoguće izbeći tokom sezone - onom što kupuje, dovodi novog šefa struke, niko nije mogao da zabrani da se njime i pohvali - te da nisu u pitanju klasične omaške klubova, onda nema sumnje da je njihova procena šta će im doneti izabrani naslednici očito bila potpuno pogrešna. To makar govori prvih 14 kola nove sezone.

Borusija iz Menhengladbaha dičila se jedno vreme remijem sa Bajernom na premijeri (1:1), odnosno pobedom nad Dorrtmundom (1:0). Pre četrdesetak dana beše i onih senzacionalnih 5:0 protiv Bavaraca u DFB kupu, ali teški porazi u Leverkuzenu (0:4), dva puta u Berlinu (1:2 i 0:1), Augzburgu (0:1), a posebno dva prethodna debakla (u Derbiju Rajne protiv Kelna 1:4 i sinoćnih 0:6) što su dovela do klizanja na 13. poziciju (bliže borbi za ostanak nego za Ligu šampiona), učinila su da ocena Hiterovog dosadašnjeg rada bude izrazito nezadovoljavajuća.

"Ako se posle dva teška poraza sve u fudbalu dovodi u pitanje ne znam šta bih rekao", štitio je sportski direktor Maks Eberl svoj izbor posle Frajburga. "Odlučili smo da Adi ima punu podršku, idemo zajedno kroz ovaj težak period. Da li se plašim borbe za opstanak? Ne, ničega se ne plašim. Međutim moramo brzo da učimo iz svih ovih poraza".

Biće zanimljivo videti da li će Eberl ostati pri ovom stavu ako i iduće nedelje Hiter i njegovi momci dobiju tri, četiri ili pet i u Lajpcigu.

A RB Lajpcig i Džesi Marš totalni promašaj. Američki stručnjak izgledao je kao logičan izbor nakon Nagelsmanovog odlaska - čovek iz Red Bulovog sistema, moderan taktičar. Ispostavilo se da mu je sporo učenje jezika značajno otežalo posao. Dominik Soboslaj za sada ne može da nadomesti odlazak kapitena i motor ekipe Marcela Zabicera. Isto tako Mohamed Simakan sporo "ulazi u cipele" Dajoa Upamekana. A šta tek reći za Andrea Silvu? Blistavi učinak Kristofera Enkunkua ostao je u senci svih ovih nedostataka i nije mogao da sačuva Marša. Otkaz mu je uručen juče u toku dana i to telefonskim putem pošto je i dalje u karantinu usled zaraze virusom korona.

Ispod podvučene crte ostalo je Maršov neprihvatljiv učinak - zabeležio je više poraza nego pobeda (9:8) ako računamo i Ligu šampiona iz koje je ispao u grupnoj fazi.

Nemački mediji od jutros za njegovog naslednika kao kandidata broj jedan imenuju Rogera Šmita iz PSV Ajndhovena...

Džesi MaršDžesi Marš

Ajntraht je po odlasku Adija Hitera preuzeo Oliver Glazner iz Volfzburga, dok je na klupu Vukova potpuno neočekivano seo Mark van Bomel, čovek bez ikakvih rezultata u dosadašnjoj karijeri.

Glaznerov transfer obelodanjen je tek u maju tako da nije imao uticaja na rezultate Folksvagenovog kluba - obezbeđen plasman u Ligu šampiona - no već sada može da se prognozira da taj rezultat u Frankfurtu neće moći da ponovi. Šest prvih utakmica Ajntraht nikoga nije mogao da dobije, onda je senzacionalno tukao Bajern u Minhenu, pa se opet vratio na staro. Proteklog vikenda poraz u Zinshajmu (2:3), a sledi serija teških utakmica. Poput Gladbaha, ovaj tim trenutno je bliži zoni ispadanja nego borbi za TOP 4.

Volfzburg, istina, stoji nešto bolje od pomenutih konkurenata, međutim serija od pet utakmica bez pobede (četiri poraza) što je Van Bomela koštala otkaza mogla bi na kraju skupo da staje Vukove. Pogotovo što je i naslednik holandskog stručnjaka Florijan Kofelt upao u crni niz.

U celoj priči Borusija iz Dortmunda najmanje ispašta (za sada), što baš i nema neke veze sa sportskom pravdom, jer lanac promena krenuo je sa Vestfalena. Ali opet, ni Milionerima ne cvetaju ruže sa Rozeom. Da je dobio Der Klasiker bila bi druga priča, verovatno bi uzeo jesenju titulu, ovako... Eliminisan iz Lige šampiona, izgubio najvažniju utakmicu u polusezoni, skliznuo ponovo na minus četiri.

Moraće Roze u nastavku sezone pre svega kroz uspostavljanje prepoznatljivog stila igre, karakterističnog za Dortmund (a koji je za sada neprepoznatljiv) da se bori kako ne bi postao "peta greška" najboljih nemačkih klubova.

Dakle, Gladbah, Ajntraht, Lajpcig i Volfzburg sve su omašili. Tabela kaže. Leverkuzen se Herardom Seoaneom izgleda dosta pristojno (mada takođe ima bod manje nego prošle godine u ovo vreme), dok će Julijanu Nagelsmanu biti suđeno tamo negde krajem maja.

Jer zna se šta u Bajernu (jedino) računaju.


tagovi

BundesligaOliver GlaznerMarko RozeDžesi Marš

Obaveštavaj me

Dortmund

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara