Igrači Crvene zvezde uoči duela sa Šturmom (Foto:Starsport)
Igrači Crvene zvezde uoči duela sa Šturmom (Foto:Starsport)

Stankovićeva slagalica za premijeru: Kanga kandidat za startera, Krstović prvi bonus, dilema i formacija

Vreme čitanja: 3min | uto. 13.07.21. | 17:14

Gabonac po dolasku u Beograd ponovo radi sa takmičarskim timom

Sa nestrpljenjem navijači Crvene zvezde čekaju petak i meč protiv Vojvodine, prvu utakmicu na kojoj će moći uživo da bodre voljeni klub još od juna 2020. godine i gostovanja Proletera. Veruju najviši funkcioneri crveno-belih da će duel sa timom Slavoljuba Đorđevića nagovestiti veliki potencijal nešto izmenjenog tima i udahnuti dozu optimizma uoči početka evropskih kvalifikacija. U sve to veruje i Dejan Stanković, ali ima određene dileme pred početak nove sezone sa starim ciljevima – dupla kruna i grupna faza UEFA takmičenja.

Izabrane vesti

Do utakmice sa Šturmom, bez obzira na kasne dolaske napadača Dionija i veziste Nenada Krstičića, dalo se zaključiti kako razmišlja Dejan Stankovića. Ali je na generalnoj probi, pred 6000 ljudi na Merkur Areni, mladi stručnjak “zamutio vodu” odlukom da isproba efikasnost formacije sa trojicom štopera. Sličnim taktičkim odlukama Dejan Stanković je pribegavao u velikim evropskim mečevima, kada je Crvena zvezda vojevala protiv jačih i bržih ekipa. I ima elemenata da ista formacija bude na snazi i tokom gostovanja u kvalifikacijama za Ligu šampiona, posebno u plej-ofu... Do tada Zvezdin šef stručnog štaba će imati vremena da utegne defanzivne redove i dobije ono što je imao u većem delu prošle takmičarske godine. Stabilnost koja je proizilazila iz uigranosti i iskustva Nemanje Milunovića i Miloša Degeneka i naravno inspiracije kapitena Milana Borjana.

Od dana kada je na Marakani Dejan Stanković u prvenstvenim mečevima, bar na početku, nije igrao u sistemu sa trojicom pozadi. Verovatno će se i na prvenstvenoj premijeri držati te odluke, što znači da bi crveno-beli trebalo da počnu u formaciji 4-1-4-1. Neće imati mogućnost trener crveno-belih da izvede projektovan tim za Evropu. Jasno je da Dioni trenutno nije spreman za 90 minuta, baš kao i Nenad Krstičić. Najveća dilema vezana je za srce manevra, odnosno ko će pružati podršku standardnom Seku Sanogo.

Da su se sabirali utisci ili podvlačila crta pre duela sa Šturmom, reprezentativac Gabona Gelor Kanga ne bi bio ni na mapi. Iskusni vezista je čak na nekoliko treninga u Austriji radio odvojeno od tima koji je radio određene taktičke šeme. Šef stručnog štaba mu na generalnoj probi nije dao čak ni simboličnu minutažu. Slutilo je da je ponovo došlo do ozbiljnog zahlađenja u odnosima Stankovića i Kange, i da će pred Afrikancem biti nemoguća misija da povrati poziciju. Međutim, po dolasku u Beograd došlo je do novog preokreta.

SLABA PARTIJA NIKOLIĆA REHABILITOVALA KANGU

Kanga je uvršten u, uslovno rečeno, takmičarsku ekipu. Radio je na uigravanju akcija i automatizmima u igri. Nezvanično, Kangu je do rehabilitacije pogurala slaba partija Veljka Nikolića protiv Šturma, kao i činjenica da je Crvena zvezda u prvom poluvremenu imala velikih problema sa austrijskim presingom. Dešavalo se da u određenim periodima crveno-beli ne mogu da iznesu loptu za svoje polovine, što je dovelo do novih pomeranja.

Ostaje da se vidi ko će praviti društvo Sanogu, mada se kao stidljiva opcija nametnuo i mladi Petar Stanić, a izvesno je da u kreativnom delu tima nema iznenađenja. Ben, Katai i Ivanić su kao protagonisti prošlosezonskih uspeha zakucani. Reprezentativac Komorskih Ostrva je ponovo imao minute i na poziciji špica, ali je vrlo realno da protiv Vojvodine šansu dobije Nikola Krstović. Mladi Crnogorac je postigao dva gola protiv Arđeša, ulaskom u igru protiv Šturma uticao je na stabilnost srpskog šampiona i jako lepo držao dubinu. Da je jednu od dve dobre situacije realizovao golom utisak bi bio odličan. Međutim, i ovako je Nikola Krstović zagolicao trenera, kao i kompletnu zvezdašku javnost. Deluje da bi ove sezone mogao da ima značajniju ulogu i da je trenutno prvi bonus igrač.

Odbranu bi trebalo da čine Milan Gajić, najveće letnje pojačanje Aleksandar Dragović, Srđan Babić i Milan Rodić. Za razliku od Kange status Miloša Degeneka je nepromenjen.

Novo pravilo o broju stranaca daće mogućnost treneru crveno-belih da razigra Falka, solidnog Bakajoka i Dionija.


tagovi

Dejan StankovićGelor KangaVeljko NikolićNenad KrstičićLois Dioni

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara