Aleksandar Stanojević (©Starsport)
Aleksandar Stanojević (©Starsport)

Stanojević Grobarima: Navijaj za Partizan, viči ’Stanoje, odlazi’, ’Uprava napolje’, ali pusti politiku

Vreme čitanja: 6min | pon. 09.08.21. | 13:26

“Ispada da ne navijamo za voljene klubove, već uzvikujemo političke ili propagandne parole“, iskren je trener crno-belih kada komentariše dešavanja u Novom Pazaru nazivajući ih „odvratnim“

U fudbalskom smislu osmeh od ova od uva, u ljudskom razočaranje. Puna je šaka brade Aleksandru Stanojeviću posle četvrtog superligaškog kola, njegov tim je uverljivom partijom i efikasnom igrom ostao na vrhu tabele, nastavio da deli četvorke (treći put u prvenstvu), slavio na tradicionalno teškom gostovanju, dobio više opcija pred nastavka sezone i sa te strane gostovanje u Novom Pazaru može da raduje šefa stručnog štaba.

Dešavanja na tribinama su ga izbacila iz komforne zone i kao čoveka zabrinula, jer nije normalno da se meč prekida zbog skandiranja koja nemaju veze sa sportom i da se na nastavak čeka u dužini trajanja poluvremena. Haotične scene na stadionu, ipak, ne umanjuju glavni sportski utisak: Parni valjak je protutnjao Raškom.

Izabrane vesti

Fasciniran sam timskim duhom i odlučnošću da nešto uradimo na mestu gde smo u prvenstvu pobedili samo jednom u prethodnih sedam utakmica. Najveći utisak koji sam poneo za Beograd tiču se fokusa svakog igrača, posvećenosti obavezama i foksa na igru, u izuzetno, ponavljam, izuzetno vatrenoj atmosferi“, pojasnio je Stanojević u razgovoru za Mozzart Sport.

Koliko je Partizan bio motivisan u nedelju veče možda najbolje pokazuju reakcije Bibarsa Natha i Slobodana Uroševića posle prva dva gola. Način proslave je bio upečatljiv: skok Izraelaca u zagrljaj Lazaru Markoviću i formiranje buketa radosti sa ostalim rezervistima, a prst preko usana levog beka.

Sjajna energija! Videli ste Natha, u prva dva kola nije bio starter, ali je pokazao kako se igra za klub, stalo mu je da konačno nešto vredno pomena napravi. Naravno, tek je početak sezone, sve može da se okrene za dan, ali osećaj koji nam je dao prilikom proslave golova je sjajan. Videla se odlučnost svakog pojedinca, tako i Uroševića“.

U Superligi Srbije Partizan je poveo trku, ostvario sve četiri pobede, čak tri u gostima, dao 14 golova, a matiran je samo jednom, mada baš taj pogodak Lazara Mihailovića u poslednjim trenucima maratonskog duela u Novom Pazaru žulja ljude u stručnom štabu.

Naravno da smo zadovoljni startom. Pre svega igrom, postižemo dosta golova. Ne volim što smo ga primili, još u poslednjem minutu. Ako se dogovorimo da igrači koji ulaze s klupe ’zatvore’ meč na pravi način onda bi tako trebalo da bude. Na nekoj narednoj utakmici ćemo voditi samo sa 1:0 i ako ne ’zatvorimo’... To me je malo poremetilo“.

Mada, više je pozitivnih utisaka: Rikardo Gomeš je nastavio golgetersku seriju (šest pogodaka na sedam mečeva), rotacioni sistem funkcioniše, Sejduba Suma je golom proširio ofanzivne mogućnosti pred revanš sa Sočijem, Samed Baždar je asistirao u rodnom gradu, a Nikola Terzić upisao prvi start za crno-bele. Pomalo iznenađujući, jer se očekivalo da mesto bonusa, posle povrede Nemanje Jovića, pripadne Lazaru Pavloviću.

Naravno da bih izabrao Lakija kad bih birao između njega i Terze, nemam dilemu. Pavlović je u prednosti pojedinačno, ali ja moramo da pravim tim, sklapam kockice. Smatrali smo da bi bilo bolje da počne Natho pre Lazara Pavlovića, to je jedini razlog. Osim toga, Nikola Terzić je zaslužio da počne, kvalitetno je odradio pripreme, bio je taktički besprekoran u nedelju veče, čak bio u situaciji da postigne gol. Moram biti zadovoljan“.

„ODVRATNO I RAZOČARAVAJUĆE“

U nedelju u Novom Pazaru (©FK Partizan)U nedelju u Novom Pazaru (©FK Partizan)

Raspoloženje Partizanovog trenera drastično se menja kad se povede priča o spoljnim faktorima – dešavanjima na tribinama.

Odvratno i razočaravajuće“.

Mada, ništa nije nagoveštavalo incidente.

„Ne pamtim da je bolja atmosfera na početku utakmice. Odavno nisam prisustvovao boljem ambijentu, svi smo bili oduševljeni. A onda se sve promenilo. Zapitao sam se da li se ovde fudbal igra zbog momaka na terenu ili da bi se poslale određene poruke. Ispada da ne navijamo za voljene klubove, već uzvikujemo političke i(li) propagandne parole. Ne verujem da se to dešava u 21. veku. Skandalozno. Ako voliš svoj klub – navijaj. Ako želiš druge stvari - idi na mesto na kom možeš da iskažeš“.

Meč u Novom Pazaru prekidan je dvaput i u prvom poluvremenu, da bi najdrastičnija pauze usledila u 61. minutu, posle trećeg gola crno-belih, kad se sa tribine na kojoj su bili smešteni gostujući navijači čuli povici Ratku Mladiću i parole o Srebrenici. A mešanje politike i sporta nikad nije dobro.

„Ljudi, u našem prvenstvu svake sedmice imamo samo sat i po vremena da nas podržite. I umesto da to bude vetar u leđa timu i klubu, slušamo milijardu različitih parola. Pitam se šta je svrha, zašto se ja bavim ovi poslom, ako ti tvoj rođeni klub nije najdraži, da se samo njime baviš. Znate, ceo život radim za tih 90 minuta i onda se 75 bavim nekim drugim stvarima. Razočaran sam. A sve je počelo super, kao pravi spektakl, da bi se odjednom, ni iz čega, pretvorilo u ludilo i sa njihove i sa naše strane, koje nema veze ni sa čim. Sramno! Meni je Partizan ideal, umro bih za njega, sve sam mu podredio, tako sam vaspitavan i zato mi nije jasno da se navijač 90 minuta ne bavi svojim klubom“.

Zbog parola Mladiću i Srebrenici, policija je posle konsultacija sa zvaničnim licima ispraznila sektor sa gostujućim pristalicama, pa je u završnici susreta Partizan igrao bez podrške Grobara.

Poštujem skandiranja: ’Stanoje, odlazi’, ’Uprava napolje’ ili ’Igrate ko p...e, Grobari’. Sve je to legitimno. Samo, u 21. veku me pustite nekih stvari. Zna se šta je Partizan. Ljubav! Čista emocija. Nemojte da mešamo babe i žabe. Igračima govorim kako ne želim da ih vidim odsutne ni pet minuta tokom sat i po treninga. Tako isto doživljavam i navijače, nemojte da provedete 90 minuta, a da ne bodrite svoj tim. Ne interesuje me kako će ko ga shvati ove reči, ali znam da mi igramo zbog navijača. Valjda bi tako trebalo da bude“.

Ovo je drugi put tokom sezone da se Aleksandar Stanojević direktno ili indirektno obraća Grobarima. Najpre je bio razočaran ambijentom na susretu sa DAC-om iz Dunajske Strede, molio da u budućnosti bude sličan kao na prvenstvenoj premijeri sa Proleterom, a onda se desio Novi Pazar. I to u trenucima kad ekipi ide.

Nisam bitan ja. Koga interesujem!? Nije bitno da li će posle svega neko da mi zviždi ili kako će da reaguje na moje reči. Meni je Partizan sve u životu. Nemam problem da se iznese stav, ali ako si pravi navijač Partizana valjda je logično da podržiš klub. Mogu da se ljute koliko hoće, ali ljudi, dajte nam energiju sa tribina. Mene su učili da je u tome poenta. Ljubav prema klubu bi trebalo da bude poenta. Zato smo drugačiji od drugih, zato smo poseban klub, različit u svakom pogledu. Nemojte da idemo na neku drugu stranu“, dodao je trener crno-belih.

GAĐALI SU NAS! NE PRAVDAM, ALI RAZUMEM

Ambijent u Novom Pazaru je uvek naelektrisan. Bio je i u nedelju veče. Naročito posle prvog gola crno-belih u režiji Bibarsa Natha.

Nije bilo prozivanja na nacionalnoj osnovi. Mada, ne znam ni šta znače neka pevanja. A gađanja svim i svačim – jeste. I to kad smo se radovali Nathovom pogotku. Da, bacali su svašta na nas sa tribina. Naravno da ne mogu da opravdam, ali razumem tu sportsku reakciju“, pojasnio je Stanojević.


tagovi

Aleksandar StanojevićFK Partizan

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara