Stanojević (© Star sport)
Stanojević (© Star sport)

Stanojević nadmašio Nikolića, sad juri samog sebe i cilja rekord Grofa Božovića

Vreme čitanja: 3min | sub. 13.02.21. | 10:49

Od osnivanja Superlige samo dvojica trenera Partizana ostvarili dvocifren broj uzastopnih pobeda

U polarizovanom fudbalskom prostoru kakav je srpski, jedino dugački nizovi pobeda garantuju osvajanje trofeja. Crvena zvezda je imala Miodraga Božovića i Vladana Milojevića, Partizan Slavišu Jokanovića i Marka Nikolića. Ima i Aleksandra Stanojevića, motivisanog da lanac trijumfa produži sve dok mu se ne ukaže šansa za – pehar.

Aktuelni trener crno-belih uradio je ono što u Humskoj 1 nije viđeno deset sezona. Spojio je dvocifren broj slavlja u takimičarskim utakmicama: devet u prvenstvu (Mačva 2:0, Spartak 2:1, Proleter 1:0, TSC 4:0, Čukarički 1:0, Voždovac 2:0, Mladost 4:0, Napredak 3:0, Novi Pazar 4:1) i jednu u Kupu Srbije (Metalac 1:0). Možda u ovom trenutku ne donose nikakvu benefit, Parni valjak i dalje gleda u leđa Crvenoj zvezdi, međutim, osim što nastavlja da pritiska lidera ilustruje kakav je Stanojević takmičar. Retko za koju se od ovih pobeda može reći da je izvojevana lepršavom igrom, s tim što se još nije rodio onaj ko u fudbalu meri umetnički dojam, već samo rezultat.

Izabrane vesti

Stanojević je i u sezoni 2011/12 daleko pomerio granice. Posle eliminacije od Šamroka u plej-ofu za plasman u Ligu Evrope napravio je seriju od 16 pobeda, što je njegov i Partizanov rekord kad se obračuna učinak od osnivanja Superlige (2006/07). Tad je na kraju prvog dela sezone napustio klub posle sukoba sa tadašnjim predsednikom Draganom Đurićem, ali je u amanet nasledniku Avramu Grantu ostavio deset bodova viška, pa se i ta titula smatra njegovom bez obzira što trku nije priveo kraju.

Što je najbolji dokaz da se mora pobeđivati non-stop kako bi se na kraju prvi prošao kroz cilj. A Partizan je samo u prvih šest kola pogrešio dvaput i otud su mu šanse za šampionska znamenja smanjene uprkos tome što je Stanojević očigledno popravio stanje u ekipi.

Sa ovih deset pobeda, aktuelni strateg Partizana nadvisio je poslednjeg koji se okitio titulom. Marko Nikolić je u sezoni okončanoj duplom krunom najviše dogurao do devet pobeda zaredom. U bliskoj budućnosti Stanojević bi mogao da napade i sopstveni rekord od 16 vezanih pobeda. Tim pre što mu raspored ide na ruku. U sredu gostuje u Ivanjici, naredne nedelje čeka Radnik, zatim putuje i Inđiju, te u najvećem testu do večitog derbija čeka Vojvodinu (3. marta), odlazi na Banjicu na svom terenu igra sa Voždovcem četvrtfinalni duel Kupa Srbije, a klupski rekord bi potencijalno srušio 14. marta kad u Humsku dolazi Zlatibor.

Stanojević nije jedini trener crno-belih za vreme trajanja Superlige koji je upisao dvocifren broj uzastopnih pobeda. To je prvo uspelo Slaviši Jokanoviću na proleće 2009. kad je na putu do druge duple krune spojio 13 utakmica na kojima je slavio (11 u borbi za bodove, dve u masovnijem takmičenju).

Od ostalih stručnjaka Partizana samo su još dvojica bili nadomak jubilarca: Miroslav Đukić u prvom, a Marko Nikolić u drugom mandatu. Obojica su stala na „koti devet“. Ranije su zaustavljani Miroslav Đukić u drugom boravku na klupi (osam), Nikolić u sezoni 2013/14 (sedam), Goran Stevanović, Vuk Rašović i Savo Milošević (po pet), Miodrag Ješić, Avram Grant, Vladimir Vermezović, Zoran Milinković, Ljubinko Drulović (po četiri), dok najslabiji učinak u ovoj kategoriji ima Zoran Mirković (tri).

Pod uslovom da Stanojević u narednih mesec dana nadmaši samog sebe otvoriće mu se mogućnost da u naredna dva kola najpre izjednači, a potom i obori rekord po broju uzastopnih pobeda u poslednjih 15 sezona. U vlasništvu je Miodraga Božovića, pošto je Grofova Zvezda od 9. avgusta do 28. novembra 2015. dobila takmčarskih 17 utakmica (ima ih ukupno 24 vezane ako se računa samo prvenstvo, bez kupa).

Raspored i tu ide na ruku Partizanu, pošto ide u Bačku Palanku i čeka Metalac iz Gornjeg Milanovca.

A posle toga sledi – večiti derbi.


tagovi

FK PartizanAleksandar Stanojević

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara