Aleksandar Stanojević (©fkpartizan.rs)
Aleksandar Stanojević (©fkpartizan.rs)

Stanojevićev prvi raport iz Slovenije: Svi mogu da idu, samo Igor Vujačić ne može

Vreme čitanja: 6min | pet. 25.06.21. | 17:00

Partizanov trener o prelaznom roku, planu rada tokom pripremnog perioda, načinu uvođenje Holendera u ritam, evropskim kvalifikacijama...

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Ptuja)

Jedno oko na transfer pijaci, drugo na terenu. Radi Aleksandar Stanojević na dva razboja, prati informacije iz Beograda i dopada mu se što je Partizan angažovao i treće pojačanje ovog leta, a paralelno sa rekonstrukcijom tima radi na njegovom uigravanju, pa je u petak ujutro, tokom prvog treninga na pripremama u Sloveniji, odavao utisak zadovoljnog čoveka.

Izabrane vesti

Možda zato što mu je uprava, posle slobodnih agenata Siniše Saničanina i Danila Pantića, ispunila želju da na raspolaganju ima i Rikarda Gomeša. S tim što će šef stručnog štaba crno-belih sačekati još koji dan, bar do ponedeljka veče, da napadača Zelenortskih Ostrva vidi uživo. Otuda je rezervisan, iako je posao sklopljen.

Ne bih licitirao. Vidim da se pominje. Jedna je od naših želja, ali se ne izjašnjavam jer svi ti igrači su pod ugovorom“, jasno je i Stanojeviću da Afrikanac mora najpre da „skokne“ do Dubaija, raskine saradnju sa Šaržom tokom vikenda, u ponedeljak odradi lekarske preglede u Begradu i kad ih okonča stigne u Ptuj. „Rikardo ima možda i neke druge ponude (Saudijci mu davali 3.000.000 evra za dve sezone), pa smo svi zakopčani. Ne bismo voleli da stvari odu u drugom pravcu, zato čekamo. Slobodni igrači su druga priča, na vreme smo doveli one koje smo želeli, Saničanina i Pantića. Druga je stvar kad je neko pod ugovorom. Sačekajte koji dan“.

A kad se Rikardo konačno pojavi u crno-beloj opremi, sa zadatkom da uradi ono što nije Žan Kristof Bajbek, počeće rad na finesama, uz napomenu da se u međuvremenu očekuje angažman još jednog napadača, malo drugačijih karakteristika, sposobnog da igra (i) po boku.

Pojačavamo ritam, rezultati me ne interesuju na pripremama. Ključni su podizanje fizičke spreme i uigravanje tima. Naročito poslednje linije. Prvo, otišao je Svetozar Marković, pa da se uigramo. Drugo, kad dođu napadači radićemo na sinhronizaciji. Treće, probaćemo da igramo sa trojicom pozadi. U zavisnosti ko bude ostao formiraćemo sistem. Ne mogu sad na silu da znam status svih igrača, i ovih što dolaze, a i ako neko ode“.

Eventualno Vladimir Stojković (u Saudijsku Arabiju ga zove Vuk Rašović) i Sejduba Suma, s obzirom da Gvinejac nije projektovan za startera naredne sezone, a pritom je još u Beogradu, zbog administrativnih problema.

Suma dolazi, rešio je sve što se tiče boravka u Srbiji, sad zavrašava papire za Sloveniju. Dolazi na pripreme, ali ovo je vreme transfera, može da se desi da neko ode. Možda i Suma. Ima igrača koji su interesantni na tržištu. Suma, Maki Banjak, Lazar Marković, Saša Zdjelar su u žiži interesovanja“.

Mnogi klubovi zovu, međutim, malo ko pretoči interesovanje na papir, uobliči cifrom.

„Klub razmatra ponude, ali da su konkretne igrači bi otišli. Prirodno je što klub pokušava da rastereti budžet, smanji potrošnju novca. Ako budu adekvatne ponude za svakog igrača, nemam nikakav problem da ode bilo ko. Samo, na vreme. Mada, živa stvar je prelazni rok. Kad budu došla dvojica napadača bićemo popunjeni na svim pozicijama, pa u slučaju dobre ponude može da ide ko hoće. Samo jedan ne može. Igor Vujačić. Iako je imao ozbiljnu ponudu, međutim, već smo ostali bez štopera Svetozara Markovića. Kasnije, u decembru, može i on. Sad – ne. Mnogo bi nam bilo da nas dva štopera napuste u istom prelaznom roku“.

Dolaskom još jednog špica, osim Rikarda, Stanojević će završiti primarnu selekciju ovog leta, a naredne poteze povlačiće jedino ako neko ode.

„U zavisnosti od toga ko ode, dovešćemo igrača na deficitarnim pozicijama. Ima najava, ali ne znamo još ko će otići. Svaki trener bi voleo da ne ode. Kad i ako se to desi, zamenu ćemo naći. Prioritet je bio štoper, došao je. Čekamo dvojicu napadača, da osvežimo tim. Njima završavamo prelazni rok, a ostalo je uslovljeno odlascima. Što se stranaca tiče imamo ih korektan broj. Na Bajbeka ne računamo, ostali su tu. Ako dođu ta dva, imamo normalnu kvotu upotrebljivih legionara“.

Partizanov tim u Sloveniji još nije kompletan. Čeka se dolazak Sume, Rikardo bi trebalo da stigne u ponedeljak, a tek kad se crno-beli vrate u Srbiju priključiće im se Filip Holender, s obzirom da je zbog učešća Mađarske ne Prvenstvu Evrope dobio slobodno do 12. jula. Uz napomenu da su crno-beli očekivali da makar dobije šansu u Grupi F, sa Nemačkom, Francuskom i Portugalom.

Holender je igrao levog bočnog u selekciji, ali pošto su Mađari imali jaku grupu, selektor Marko Rosi je na to mesto stavio Fiolu, a ne Holendera. Ispostavilo se kao sjajan potez. Mađari u napadu imaju dva sjajna napadača iz Bundeslige, Salaja i Šalaja. Očekivao sam da će Filip ući na mesto napadača u jednom trenutku, ali je Nemanja Nikolić je dobio prednost. Kao trener, ne znam kako bih ga stavio. Pokazalo se da su imali dobar rezultat i bili tvrd protivnik svima“.

Biće izazov za struku Partizana da Holendera uigra sa ostatkom rekonstruisane napadačke linije kad se vrati u Beograd.

„Nije potrošen Holender, ali nismo ni očekivali da će Mađari proći grupu. Žao nam je što nije igrao, jer je dosta učestvovao u njihovom plasmanu na Evropsko prvenstvo, ali razumem da je rezultat bitan i trener se opredelio da ne rizikuje mnogo. Dolazi 12. jula, verovatno će mu biti potrebne dve sedmice da se spremi. Videćemo da li za prvu evropsku utakmicu. Najteži deo treneru je da sinhronizuje napadače, što je ključno za ekipu. Zato jedva čekam da dođu špicevi“.

U međuvremenu, Partizan će odigrati četiri kontrolne utakmice u Sloveniji. Prvu već u subotu od 18 časova protiv novog prvaka, Mure.

Ambiciozan je i dobar klub, želimo da se izmerimo, vidimo gde smo. Žao mi je što provera nije za deset dana, ali mi je drago što je pred navijačima. Iako je Danilo Pantić tek od 1. jula zvanično igrač Partizana, pretpostavljam da ima mogućnost da igra. Ne verujem da će Čelsi praviti problema ako bude igrao protiv Mure“, zaključio je Aleksandar Stanojević.

PRIČAJU DA SMO VELIKI SMO FAVORITI, A POGLEDAJTE ŠTA URADIŠE MAĐARI

Za četiri sedmice izlazi Parni valjak na evropski drum, u drugom kolu kvalifikacija za novoformiranu Ligu konferencija trkaće se sa Dunajskom Stredom, čiji će kvalitet biti ispraćen na delu, jer se sprema u blizini Partizanovog kampa.

Gledaću Slovake uživo, znamo već kad i gde. Verovatno i oni nas. Mlada su i poletna ekipa. Imaju 23 stranca, videli ste u kom pravcu napreduju slovački i mađarski fudbal, kao reprezenti evropske druge lige. Ozbiljno ulažu. Dobri smo i mi. Ovde svi znaju da kažu da smo veliki favoriti, a onda na EP dođu Mađari i umalo izbace Nemce. I igraju nerešeno s Francuzima, „na nož“. Sve shvatam preozbiljno, tako ćemo se i pripremati za dvomeč“.

MARKO, SAVO, MILKO? NEMAMO VREMENA...

Marko Nikolić je sa Lokomotivom u obližnjoj Austriji, Savo Milošević je nedavno preuzeo ljubljansku Olimpiju, Milko Đurovski je stacioniran u Mariboru... Možda će biti prilike za druženje partizanovaca u Sloveniji.

„Svako ima obaveze. S Markom se često čujem, Savu nisam imao priliku, ali bih voleo bih da ga vidim. Svi smo fokusirani na klub, nemamo vremena za privatne stvari. Videćemo se u Beogradu kad stignemo“, osmehuje se Stanojević.

NA EP NAVIJAM ZA NEMCE

Iako mu je Partizan prioritet, kao fudbalski fanatik, pomno Aleksandar Stanojević prati dešavanja na Prvenstvu Evrope.

Takmčenje teče u pravcu u kojem se kreće fudbal. Visok presing u napadu, a mnogo ekipa se opredeljuje za trojicu u poslednjoj liniji. Taktički su najraspoloženiji Italijani, simpatišem ih. Francuzi su dobri. Uvek volim Nemce i njihov fudbal, sviđaju mi se tamošnji treneri i način rada, navijam za njih“.

DOPADA MI SE ODLUKA UEFA

Odluka UEFA da ukine pravilo po kome gol u gostima važi dvostruko dopada se Stanojeviću.

Razlog je taj što onda kod kuće igrate pod manjim pritiskom. Možete da budete bolji od rivala, a da postigne gol iz kontre i prođe dalje. Bolje je zbog ekipa koje su kvalitetnije, da igraju rasterećeno pred svojim navijačima. Zadovoljan sam što je tako, možete opuštenije da počnete prvu utakmicu“.


tagovi

FK PartizanAleksandar StanojevićSuperliga Srbije

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara