Foto: Starsport
Foto: Starsport

Rikardo Gomeš kao Pjer Boja: Može li bolje od Boaćija i Kange?

Vreme čitanja: 3min | pet. 25.06.21. | 06:33

Tek drugi strani povratnik u Partizan posle tri godine napokon će sarađivati sa Stanojevićem

(Od specijalnog izveštača iz Ptuja)

Imao je Partizan strance snažnog otiska u istorijskim almanasima (Almami Moreira, Antonelo Žuka i Lamin Dijara leta 2007. započeli šestogodišnju dominaciju srpskim fudbalom), zvezdu svetskog fudbala (Taribo Vest zaslužan za plasman u Ligu šampiona 2003), talične protiv najvećeg rivala (Prins Tejgo), efikasne na međunarodnoj sceni (Gabrijel Kleo maltene sam uveo Parni valjak drugi put u evropsku elitu), učinkovite narcise (Leonardo da Silva Soza se potpisao ispod duple krune 2017), ali ovakog je čekao duže od deceniju. 

Izabrane vesti

Odlukom da opet potpiše za crno-bele, Rikardo Gomeš je postao tek drugi legionar koji se vratio u Humsku 1. Dosad su se tim putem isključivo kretali momci ponikli omladinskoj školi (na desetine) ili igrači reprezentativnog kalibra (Vladimir Stojković, Zoran Tošić...), međutim, 29-godišnji napadač uradio je nešto što je, otkako su Kinezi Đju i Liu krajem 80-ih „otvorili“ granice, učinio još samo Pjer Boja (novembra 2003. stigao posle raskida sa libanskim Tripolijem, te avgusta 2010. kao slobodan agent iz francuskog Grenobla). 

Ruku na srce, Lamin Dijara se 2011. vratio iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (Al Šabab), a Sejduba Suma 2019. iz Izraela (Makabi iz Haife), međutim, obojica sa pozajmica, što Rikarda stavlja u red privolegovanih. Uz nadu u taboru viceprvaka da će novo poglavlje reprezentativca Zelenortskih Ostrva biti konkretnije nego drugi mandat kršnog Kamerunca (četiri gola na 13 mečeva). 

Što ne bi trebalo da bude težak izazov doskorašnjem članu Al Šarže. Ako je u timu skromnog kvaliteta, gde je bio maltene jedni špic (propustio samo jedan superligaški meč) u sezoni 2018/19 postigao 24 gola stručni štab veruje da bi uz saradnike kakvi su Filip Holender, Lazar Marković, Bibars Natho, te još jedan špic (najavljen dolazak u narednim danima) mogao da bude pravi oslonac u napadu. Zašto da i ne ponovi jednu od dve najboljue sezone u karijeri (na“kotu 24“ popeo se i u dresu Nasionala). Čak i da ne bude tako učinkovit, prema projekciji Aleksandra Stanojevića trebalo bi Rikardo da donese intenzitet u napadu, golove, i pritisak u prvoj fazi odbrane, što je i navelo aktuelnog stratega da inicira njegov povratak. 

Na taj način Stanojeviću će se ostvariti želja stara tri godine. Dok je bio u Saudijskoj Arabiji, leta 2018. tadašnji strateg Al Kacije želeo je da mu Gomeš predvodi špic, međutim, kad je čuo da se crno-beli raspituju za ondašnjeg člana Nasionala džentlmenski se povukao iz trke, omogućivši voljenom klubu da dovede pojačanje iz Portugala, što se i za Partizan i za Rikarda pokazalo profitabilnim. Moglo bi i za Stanojevića, pod uslovom da momak koji se kalio u Kalbi i Erzurumu na terenu pokaže jednak nivo motivacije kao prilikom insistiranja da se vrati. Koliko je zapeo da opet zaigra za Partizan vidi se po podatku da je odbio 3.000.000 evra na ime dvogodišnjeg ugovora u Saudijskoj Arabiji, jer smatra da još nije kazao poslednju reč u evropskom fudbalu. A da je most ka Zapadu upravo Beograd i ulica Humska, broj 1. 

Prilikom prvog boravka u Srbiji Gomeš je bio gladan, motivisan i željan dokazivanja, što mu je na kraju donelo unosan ugovor u arapskom svetu (navodno, 1.400.000 evra plate). Iz kluba poručuju da na identičan način razmišlja i sad, da je tokom pregovora pokazao odlučnost da bude stari Rikardo i zato se nadaju konkretnom doprinosu. S tim što će Gomeš od ponedeljka veče – za kad je planiran dolazak na pripreme u Ptuj – početi da se bori sa efektom „podgrejane supe“, o koju se u se opekli u Crvenoj zvezdi, jer ni Ričmond Boaći, ni Gelog Kanga u drugom činu na stadionu „Rajko Mitić“ nisu ličili na fudbalere kakvi su bili u prvom. 

Može li Partizanov špic bolje? Prvi mandat obećava, primeri iz komšiluka opominju.


tagovi

FK PartizanRikardo GomešPjer BojaGelor KangaRičmond Boaći

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara