Stefan Savić (© Reuters)
Stefan Savić (© Reuters)

Stefan Savić o tituli Atletika: Niko u nas nije verovao, pričali su da nećemo izdržati, ali mi smo ekipa ratnika

Vreme čitanja: 3min | ned. 23.05.21. | 16:47

„Teže je osvojiti La Ligu, nego Ligu šampiona“, ističe crnogorski štoper, posle trećeg pehara prvaka u tri različite države

Podizao je šampionski pehar sa Partizanom (2011), Mančester Sitijem (2021), a posle devet godina čekanja ličnu kolekciju obogatio trofejom namenjenom najboljem timu Španije, pošto je Stefan Savić sa Atletikom pokorio La Ligu.

Opšti je utisak – zasluženo. Mada će mnogi reći da je bio najmanje loš u sezoni kad su bodovno kalirali velikani poput Reala i Barselone, činjenica da je ekipa Dijega Simeonea najviše vremena provela na prvom mestu sugeriše da joj pripadaju lovorike. Posebno zbog toga što ju je malo ko svrstavao među glavne favorite pred početak sezone.

Izabrane vesti

Više puta sam govorio da je teže osvojiti La Ligu nego Ligu šampiona. Nismo ni svesni kakav smo uspeh napravili, biti bolji u prvenstvu, u 38 mečeva, od Barselone i Reala - to je podvig“, obrazlaže sjajni štoper u razgovoru sa podgoričke Vijesti.

Atletiko je sredinom prvog dela sezone izbio na lidersku poziciju i više je nije ispuštao. U jednom trenutku je imao velikih 13 bodova više od prvog pratioca, pred kraj prvenstva posustao, mučio se, alije zadržao pobednički mentalitet. Videlo se to u završne dve runde, pošto je na identičan način, golovima Luisa Suareza, okretao Osasunu i Valjadolid.

Kad se sve sabere, zasluženo smo najbolji. Bila bi velika šteta da nismo krunisali sve dobro što smo uradili tokom prvenstva. Znali smo da će biti uspona i padova. Mi smo pad imali u februaru, kad smo u dva vezana meča sa Levanteom umesto planiranih šest osvojili samo bod. Bili smo, međutim, sv+esni da je ovo izuzetno naporna i neobična sezona, neizvesna, zbog kompletne situacije. Nismo poklekli, ništa nas nije poljuljalo, iako smo bili pod ogromnim pritiskom. Rivali su nam bila dva vrhunska tima, a i mediji su nam stvarali opterećenje, stalno provlačili da ne možemo da izdržimo, niko nije verovao u nas. Mi smo ekipa ratnika, jakog karaktera, borbenog i pobedničkog duha“.

Jedan od ključnih mečeva u dramatičnom foto-finišu, sastav iz Madrida odigrao je četiri kola pre kraja, kad je izdržao na terenu Barselone, sačuvao mrežu netaknutom i ostao lider.

Ta utakmica je bukvalno odlučivala, znali smo da smo blizu ako ne izgubimo, a ako izgubimo, Barselona bi bila u prednosti, jer je imala i lakši raspored. Odigrali smo vrhunsku utakmicu, izašli smo hrabro i čvrsto, željeli smo da pokažemo ko je lider i da smo spremni za titulu“.

Slavlje Atletika je prvo u La Ligi posle sedam godina čekanja. Ujedno, prvo Savićevo otkako je stigao među Rohiblankose leta 2015.

„Poseban osećaj, najdraži trofej. Ovde sam šest godina, jedan sam od starosedilaca, najiskusnijih fudbalera, jedan od onih koji najbolje zna veličinu i posebnost ovog velikog kluba. Atletiko je klub koji me dočekao kao člana porodice, u kome se osećam sjajno. Takođe, imao sam ove sezone važnu ulogu u ekipi, presrećan sam i ponosam što sam na taj način doprinio sjajnom uspehu“.

I postao jedini fudbaler iz Crne Gore vlasnik dva pehara u „ligama petice“, jer je prethodno osvojio Premijer ligu sa Sitijem.

Nisam znao da sam jedini sa dva naslova šampiona u najjačim ligama, ali mi podatak mnogo znači. Nadam se da se tu neću zaustaviti, ko zna možda jednog dana dođe i treća. Sve moje misli sad su na Atletiku“, ističe 30-godišnjji defanzivac, ove sezone kater 33 ligaška meča. „Prijaju pohvale i analize, a nije lako bilo doći do njih. Nije lako fudbaleru koji dolazi iz male zemlje da se izbori za status. Mora mnogo, baš mnogo da se radi, da se dokazuje možda i više od drugih. Uvek sam verovao da će doći vreme da se ceni to što radim i kako radim. I došlo je, ali nastavljam dalje“.

HVALA BARSELONI, LUIS SUAREZ JE ČUDO

Pečat trijumfalnom pohodu Atletika dao je Luis Suarez, strelac 21 gola na 33 meča. Po pravilu, odlučujućih.

Mnogo nam je doneo. Svetski napadač, „kiler“... Od prvog dana se videlo na treninzima kakav je, koliko je gladan golova. Dobro ga znam, pet godina sam igrao protiv njega. Čudo od napadača. Još ne mogu da verujem da ga se Barselona odrekla tako, ali hvala joj... Uklopio se od prvog dana, mi smo ga sjajno primili, imao je ogroman motiv i mnogo nam je dao“, dodao je Savić.


tagovi

Stefan SavićAtletiko Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara