Ilustracija (©Reuters)
Ilustracija (©Reuters)

Štutgart ili Hamburger? U Bundesligi ima mesta samo za jednog velikana...

Vreme čitanja: 3min | čet. 01.06.23. | 15:31

Prvi meč baraža za popunu nemačkog šampionata na programu je ovog četvrtka od 20.45 časova na Mercedes Benc areni

Štutgart je proveo 56 sezona u Bundesligi, bio je pet puta šampion Nemačke. Hamburger je 55 godina igrao u elitnom rangu, ima šest titula, a po jednom je čak osvojio i Kup evropskih šampiona i Kup pobednika kupova. Sledeće sezone će u Bundesligi da bude mesta samo za jednu od te dve ekipe, a ko će morati da igra Cvajtu odlučiće direktan njihov okršaj. Prvi od dva meča baraža na programu je ovog četvrtka od 20.45 časova u Štutgartu, dok se revanš igra u ponedeljak.

Hamburger je konstantno dobrim igrama u elitnom rangu zaradio nadimak Dinosaurusi, jer je do 2018. godine bio jedini klub koji nikada nije ispao iz Bundeslige. Čak ni najtrofejniji Bajern to nije uspeo. Međutim, otkad se preselio u Cvajtu, HSV nije uspeo da se vrati u elitu. Sada Štutgart ima jednu bundesligašku sezonu više iako je tri puta ispadao u Cvajtu.

Izabrane vesti

Hamburger je prve tri sezone u Cvajti završavao na četvrtoj poziciji, a prošle je, baš kao i ove, došao do trećeg mesta. Prošlog proleća Herta je bila bolja od Dinosaurusa u baražu i opstala u eliti, a sada sličan poduhvat će pokušati da napravi Štutgart.

Izabranici Tima Valtera su sami krivi za lošu poziciju u kojoj se nalaze. Morali su da zauzmu jedno od prva dva mesta da bi izborili direktnu promociju, a verovatno bi uspeli u tome da tokom druge polovine marta i aprila nisu beležili neke nepotrebne kikseve. U rasponu od osam utakmica u tom periodu imali su dve pobede i po tri remija i poraza.

20.45: (1,73) Štutgart (3,90) Hamburger (5,30)

Na kraju, nedostajalo im je i malo sreće. HSV je pobedio na poslednja tri meča Regenburg (5:1), Grojter Firt (2:1) i Sandhauzen (1:0), delovalo je da će do drugog mesta na tabeli, ali je u nadoknadi vremena poslednjeg kola Hajdenhajm dva puta zatresao mrežu Regensburga (3:2) i tako došao do diretkne promocije.

Štutgart je takođe ispustio svoj cilj u u poslednjem kolu. Odigrao je samo 1:1 sa Hofenhajmom, što je iskoristio Bohum i pobedom nad Bajer Leverkuzenom (3:0) poslao ga na 16. poziciju Bundeslige. Da su Švabe savladale Hajdenhajm, sada bi HSV igrao za promociju protiv Augzburga.

Pred važan dvomeč Štutgart ima daleko manje kadrovskih problema. Trener Sebastijan Henes ne može da računa samo na Tomasa Kastanarasa zbog povrede. S druge strane, Valtera muče mnogo ozbiljniji problemi, pošto u Štutgart nisu otputovali povređeni Laslo Benes, Noa Katerbah, Omar Megid i Andras Nemet, te hrvatski defanzivac Mario Vušković, koji je suspendovan do novembra 2024. godine zbog dopinga.

Odavno Štutgart i HSV nisu imali priliku da odmere snagu, još od sezone 2019/2020. Tada su obe ekipe igrale Cvajtu, Štutgart je na kraju bio bolji za četiri poena (oba tima po jednom slavila u direktnim duelima) i izborio je direktnu promociju. Hamburger tada nije igrao ni baraž.

NEMAČKA 1 – BARAŽ ZA POPUNU BUNDESLIGE (PRVI MEČ)

Četvrtak

20.45: (1,73) Štutgart (3,90) Hamburger (5,30)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

BundesligaŠtutgartHamburgerHSV

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara