Stvoreni jedno za drugo

Vreme čitanja: 4min | ned. 07.05.23. | 09:58

Spareno prirodno - Najveći i Najveći nastavljaju zajedno makar još godinu dana

"Hala Madrid! Hala Madrid", vikao je Karlo Ančeloti iz sveg glasa oko dva sata iza ponoći, napuštajući Olimpijski stadion u Sevilji, popularnu La Kartuhu. Nasmejan, opušten, sa velikim tompusom među usnama, Karleto uživa u noći koja je ugasila plamen vatre što je pretila da ga opeče.

A dani neizvesnosti ne behu tako davno...

Izabrane vesti

Mada ga već neko vreme maltene svi relevatni stručnjaci smatraju najvećim trenerom u istoriji, kritičari za to ne mare. Oni ne dangube. Januar, februar, mart... Porazi od Barselone u Superkupu, Kupu kralja, u prvenstvu... Šampionske snove redom krune Sosijedad, Maljorka, Atletiko, Betis. Ode titula. Tmurni se oblaci navlače nad Valdebebasom. Bilo je pitanje dana kada će mu mediji potpaliti vatricu pod klupu.

"Ančeloti pod pritiskom"; "Real predao krunu, sve zavisi od Lige šampiona"; "Nagelsman ponovo na tržištu, kakav je Realov plan?"

(Po ko zna koji put shvatili smo: Da, i to je Real! To je cena rada u najvećem klubu na svetu! Danas si šampion Evrope, sutra si razapet na krstu. Posle Reala tvoje prirodno stanište postaje zgarište).

Florentino Perez za to vreme mudruje. Ćuti. Ni reči. Italijan i dalje smiren, ali ispali po koju katkad. Ne da bi odbranio sebe, nego klub. Tako se mnogi iznenadiše kada je pre nekoliko dana rešio da "za dnevnik" izjavi nešto u svoju korist...

"Kritičari? Šta bih vam rekao... Ako u subotu podignemo trofej kupa, osvojićemo za ove dve godine od mog povratka koliko neko ne osvoji za čitav život".

I bi tako.

I sve se preko noći izokrenulo.

Madrid se od noćas ponovo klanja Karletu, a mediji 'trube' o virtuelnom sekstetu za 475 dana. Vele: ISTORIJA!

"Niko nikada sa Realom nije došao do svih šest klupskih trofeja u kraćem periodu", navodi u svom tekstu u kom veliča Ančelotija novinar AS-a, pa kreće s retrospektivom.

Sve je počelo 16. januara 2022. godine: Superkup Španije i trijumf u finalu protiv Atletiko Madrida. Sve nakon eliminacije Barselone u polufinalu. Modrić i Benzema bili su zaduženi za krunisanje u Rijadu. Četiri meseca kasnije, 30. aprila, stigla je 35. španska titula. Pa onda džekpot: kraj maja, Sen Deni, minimalac protiv Liverpula i još jedna Liga šampiona, 14. po redu, za još jedno pečatiranje statusa najvećeg kluba na planeti. Sledi letnja pauza, slavlje u Superkupu Evrope protiv Ajntrahta, te 11. februara ove godine i svetska kruna. Al Hilal nije imao šanse - 5:3. Osasuni svaka čast za sve što je napravila ove sezone, ali u sinoćno krunisanje niko nije ni sumnjao.

"Mesecima unazad Ančeloti ponavlja kako mu je namera kristalno jasna: da ostane u Madridu dok ga ne oteraju. Kada je La liga izgubljena buka je postala velika, čule su se i neke sirene iz Brazila. Iako je povremeno pokazivao znake slabosti, uvek je ponavljao - Real Madrid, Real Madrid, Real Madrid. Sada je ponovo s obe ruke na stolu, o čemu svedoče Florentinove reči od sinoć: Karlo ima ugovor na još godinu dana i mi smo oduševljeni njime. Tu nema nikakve dileme, ne želim više da čujem bilo kakva nagađanja oko njegove sudbine", stoji dalje u tekstu madridskog lista.

AS još konstatuje kako je Karlo Ančeloti Kupom kralja 'kupio' mir na duži period. U prevodu, njegova pozicija više ne zavisi od rezultata dvomeča sa Mančester Sitijem i izvesno je da će započei i narednu sezonu kao trener Reala. Osim ako se ne dogodi težak brodolom u tom novom okršaju sa Pepom Gvardiolom. U šta je teško poverovati, koliko god kladionice prednost davale Englezima.

Sa najboljim prosekom osvojenih trofeja po odigranim utakmicama (22,9), Ančeloti je ušao na veoma kratku listu trenera koji su Realu doneli dva Kupa kralja. Tu su još Migel Munjoz (1962. i 1970.), Luis Molovni (1974. i 1982.) i Pako Bru (1934. i 1936.)

A kada govorimo o ukupnom broju pehara osvojenih sa Kraljevskim klubom, italijanski stručnjak trenutno je na jubilarnih 10. Za dostizanje Zinedina Zidana potrebno mu je da uzme još jednu Ligu šampiona. Munjoz je i dalje neprikosnoven sa 14, ali ko zna, ako bi Karleto priveo kraju i sledeću sezonu...

Ko bi se usudio da ga otpiše i u toj trci?

Romi je poklonio najbolje igračke godine, trenerski se afirmisao u Parmi i Juventusu, sve ono sa Milanom bila je čista emocija, u Londonu, Parizu i Minhenu surovi profesionalac - svakome makar po titula - pa opet, ispade da je najviše dao don Florentinu i Madridu. Tamo gde je daleko najteže.

Utisak za kraj: Ančeloti i Real - stvoreni jedno za drugo.


tagovi

Karlo Anćeloti

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara