Ilustracija (©Reuters)
Ilustracija (©Reuters)

Superclásico Quiteño, najvažnija fudbalska utakmica u Kitu

Vreme čitanja: 5min | ned. 13.08.23. | 23:03

Aukas dočekuje LDU Kito u okviru 2. kola druge faze prvenstva Ekvadora

Duelom branioca titule iz minule sezone Aukasa i jednog od velikana ovdašnjeg fudbala LDU Kita, zatvara se raspored 2. kola druge faze prvenstva ekvadorske Pro lige.

Međutim, utakmice ovih timova iz prestonice Ekvadora ne predstavljaju samo još jedan gradski okršaj, već veliki rivalitet koji se nadvija nad ovim imenima gotovo 80 godina. Superclásico Quiteño, takođe oslovljavan i kao Superclasico Capitalino, najvažnija i najtradicionalnija je fudbalska utakmica u gradu Kitu. Uprkos istoriji i tradiciji, FIFA to nije uzela u obzir pri klasifikovanju Klasika, to je utakmica koja se igrala u svim fudbalskim takmičenjima Ekvadora, od amaterizma, profesionalizma, u Seriji A, Seriji B, Drugoj kategoriji, pa čak i međunarodnom turniru Kopa Sudamerikane iz 2004. godine. Rivalstvo između ova dva ekvadorska tima počelo je 18. februara 1945. godine na sada već nepostojećem stadionu El Ehido.

Izabrane vesti

Začetak Superklasika iz Kita počeo je plej-ofom za ispadanje/napredovanje 1945. godine na turniru u Pičinči. Liga de Kito je završila na poslednjem mestu u najvišoj diviziji, dok je Aukas završio na prvom mestu u drugoj ligi. Prva utakmica između odigrala se 11. februara 1945, koja je završena nerešenim rezultatom 1:1. Drugi meč, odigran 18. februara i završen je takođe nerešenim rezultatom 2:2.

Ipak, ta druga utakmica ostaće upamćena kao okidač ovog višedecenijskog rivalstva. Naime, po isteku 90 minuta, rezultat utakmice bio je 2:1 u korist LDU-a, a čovek koji je bio zadužen za sat na stadionu, prekinuo je merenje, a da glavni sudija to nije primetio, dozvolivši da se igra nastavi, gde je Aukas izjednačio rezultat. Javnost se uznemirila zbog loše arbitraže i nije dozvolila da se meč završi sudijskim zvuždukom, prekinuvši ga ulaskom na teren.

01.00: (3,40) Aukas (3,35) LDU Kito (2,05)

Pošto u promotivnim utakmicama nije bilo pobednika, tadašnja štampa je sugerisala da bi oba tima trebalo da se ubace u najviši rang, zbog odličnog tehničkog nivoa koji su prikazale u dvomeču. Dana 17. marta 1945. skupština fudbalskog saveza Pičinča odlučila je da prihvati pomenuti predlog i promoviše oba tima u tadašnju Maksimalnu diviziji.

Odatle datira ono što je danas tradicionalno rivalstvo između Aukasa i Lige de Kito, što je igra koja se smatra tradicijom grada Kita. Utakmica koja je pored toga što je najvažnija i tradicionalnija u prestonici, jedina je uspela da nadmaši kapacitete najvećih stadiona u tom gradu, počevši od starog El Ehido, bez obzira na poziciju na kojoj su se nalazila oba kluba.

U petak 7. septembra 1973. odigran je najnezaboravniji Superklasik poznat kao Clasico de La Noche de Neblina ili Noćni meč. Aukas i Liga su te godine učestvovali u Drugoj kategoriji, a publika na Olimpijskom stadionu Atahualpa prekoračila je ograničenje kapaciteta od 35.000, sa 42.400 gledalaca. Tom prilikom uništeno je osam kapija na stadionu, a čak 10.000 ljudi je ostalo da stoji oko stadiona bez mogućnosti da prisustvuju meču. Još jedna anegdotska činjenica bila je 1987. godine kada je ovaj Klasik sabrao 84.153 posetilaca koji su platili ulaznicu za dve utakmice. U oba meča viđen je najnepopularniji oblik rezultata, remi bez golova.

Aukas trenutno zauzima tek sedmu poziciju ove druge faze, pošto je u prvom kolu ekipa samo remizirala, igrajući u gostima protiv El Nasionala. Konačan rezultat na stadionu Olimpiko Tahualpa bio je 2:2, ali je to ostavilo gorak ukus za tim Santijaga Eskobara, koji je u prvom poluvremenu posle vođstva domaćih uspeo da preokrene rezultat u svoju korist, međutim u nastavku susreta Krioljosi su došli do poravnanja. Sada debituje pred svojom publikom na stadionu Gonzalo Pozo Ripalda gde je od početka sezone, razunajući i prvu fazu, od osam utakmica, trijumfovao na njih šest, uz dva poraza.

Tim je donedavno snage morao da raspoređuje na dva fronta, pored nacionalne lige, kao prvak iz prethodne sezone učestvovao je i u Kopa Libertadores, ali je bio na poslednjem mestu u svojoj grupi, i nije prošao u plej-of, kao ni u Kopa Sudamerikanu. U prvoj fazi prvenstva Ekvadora ekipa je završila na petom mestu sa sedam pobeda, tri remija i pet poraza.

Sa druge strane, LDU teži kao vođstvu ove druge faze nacionalnog prvenstva i danas se pojavljuje na drugoj poziciji. Tim Lusia Zubeldije ima tri boda iz prvog kola, kada je na svom terenu slavio protiv Deportivo Kuenke rezultatom 2:0. Pobeda je počela da se gradi na kraju prvog dela igre golom Džoana Hulija, dok je konačan rezultat u 84. minutu postavio Lisandro Alzugaraj.

LDU je u prvoj fazi šampionata završio na trećem mestu sa 26 bodova, uz sedam pobeda, pet remija i tri poraza. Ipak, igrajući u gostima ostvarili su samo četiri pobede u osam utakmica i to je svakako bio problem kada je u pitanju osporavanje titule. Tim je takođe imao obaveze na međunarodnoj sceni, što je u ovom slučaju bio Kopa Sudamerikana. Došli su do osmine finala protiv Njublensea iz Čilea, ali su posle minimalne pobede u gostima, izgubili sa 3:2 na svom terenu i eliminisani iz takmičenja na penale.

Nije poznato kako će timovi psihološki stići na ovaj obračun. S jedne strane, imamo tim Aukasa koji je dobro igrao kod kuće, dok LDU svakako nije jedna od najboljih gostujućih ekipa u ligi. Poslednja četiri zvanična duela ovih timova završena su nerešenim ishodom. Ipak, poslednju pobedu u međusobnim duelima zabeležio je Aukas, minimalnim rezultatom na ovom istom stadionu još u novembru 2021. godine.

---------------------

Ako na svoj tiket dodaš jednu utakmicu Svetskog prvenstva za žene, možeš da dobiješ vikend za dvoje u hotelu Ramonda + 10.000 rsd

---------------------

EKVADOR 1, DRUGA FAZA – 2. KOLO

Subota

Gvajakil Siti - Universitad Katolika Kito 0:0

Gvalaseo - Mušuk Runa 0:0

Deportivo Kuenka - Libertad 2:1 (1:0)

/Lopez 17, Mansineli 53 - Kaisedo 90/

Tehniko - El Nasional 3:3 (0:2)

/Blanko 76, 90, Sevaljos 90+3 - Parales 14, Mikolta 23, Balda 79/

Nedelja

Delfin - Barselona Gvajakil 1:1 (1:0)

/Goitea 43 - Fidriševski 90pen/

Independijente del Valje - Kumbaja U TOKU

Emelek - Orense U TOKU

Ponedeljak

01.00: (3,40) Aukas (3,35) LDU Kito (2,05)

***kvote su podložen promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Ekvador 1AukasLDU Kito

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara