Ilustracija (©Reuters, ©Starsport)
Ilustracija (©Reuters, ©Starsport)

Superfinale sa četvoricom Srba: Ivić i Banjac za krunu protiv Gajića i Zdjelara

Vreme čitanja: 3min | ned. 11.06.23. | 11:04

Odlučujuća utakmica Kupa Rusije između Krasnodara i CSKA Moskve igra se ove nedelje od 16 časova na Lužniki areni

Vreme je da se završi fudbalska sezona i u Rusiji. Poslednju utakmicu odigraće superfinalisti Kupa Rusije Krasnodar i CSKA Moskva, koji će u nedelju od 16 časova na Lužniki areni da igraju meč za istorijski trofej.

Ovo je 31. izdanje Kupa Rusije od raspada Sovjetskog Saveza. Ostaće upamćeno u istoriji zbog sistema takmičenja, ranije viđenog u bejzbolu i elektronskim sportovima, ali prvi put u profesionalnom fudbalu. Prvoligaši su igrali u jednom kosturu, ostali u drugom, a svako ko bi ispao iz prvog kostura selio bi se u drugi. To je značilo da su svi najbolji timovi u Rusiji praktično imali „dva života“, odnosno jedan loš dan ih nije nužno ostavio bez trofeja.

Izabrane vesti

Jedino je CSKA, za koji nastupaju Milan Gajić i Saša Zdjelar, bez poraza stigao do superfinala. Na tom putu eliminisao je, između ostalih, i Krasnodar, svog protivnika za trofej. Sastali su se u četvrtfinalu prvog kostura, u Moskvi je bilo 3:0 (jedna asistencija Gajića), pa pobeda Krasnodara na njegovom terenu u revanšu sa 1:0 nije mnogo vredela timu koji trenira Vladimir Ivić, a za koji igra Mihajlo Banjac.

Krasnodar se kasnije iskupio za tu eliminaciju, savladao je redom Rostov, Krilja Sovjetov, Akron (sve posle penala) i Ural. Sada su Ivić i Banjac u prilici da donesu Krasnodaru prvi trofej Kupa Rusije, pošto su Bikovi do sada igrali samo jednom u finalu, 2014. kad a su izgubili od Rostova. S druge strane, Armejci iz Moskve su drugi najtrofejniji klub u ovom takmičenju, sedam puta su ga osvajali i samo je Lokomotiva sa devet pehara uspešnija.

Sastaju se dva najbolja tima u kupu. Prešli smo dug put da bismo se domogli superfinala. U prethodnih 15 godina klub nije uspeo da osvoji nijedan trofej, zato se maksimalno ozbiljno pripremamo da mi budemo ti koji će ga uneti u vitrine. Nema poklona u fudbalu, za sve morate da se borite. Moji igrači to znaju, spremni su za finale“, poručio je Ivić.

16.00: (3,90) Krasnodar (3,50) CSKA Moskva (1,95)

U nedavno završenom prvenstvu Rusije CSKA je osvojio srebrnu medalju, imao je 12 poena manje od šampiona Zenita. Krasnodar je okončao prvenstvo na visokoj šestoj poziciji, daleko boljoj nego što se ekipa nalazila na polusezoni, kada je Ivić seo na klupu. Na kraju je Krasnodar imao 10 poena manje od CSKA.

Direktan okršaj ova dva tima smo poslednji put videli 27. maja, u Krasnodaru je odigran tvrd meč bez velikog broja šuteva u okvir gola i bez ijednog pogotka. Zdjelar i Gajić su tada bili starteri, dok je Banjac ušao sa klupe od 62. minuta.

Ivić je u dosadašnjoj trenerskoj karijeri osvojio jedan nacionalni kup, 2017. sa PAOK-om je došao do pehara u Grčkoj. Od trofeja je 46-godišnji strateg uzeo još i dve titule u Izraelu i jedan superkup te zemlje, sve sa Makabijem iz Tel Aviva.

Tandem CSKA Gajić-Zdjelar takođe znaju kako se osvajaju medalje. Njih dvojica su bili saigrači 2015. godine kada je omladinska reprezentacija Srbije osvojila Mundijalito, a posle toga su im se putevi razišli. Gajić je sa Crvenom zvezdom osvojio četiri titule i dva Kupa Srbije, dok je Zdjelar jednom bio prvak Grčke sa Olimpijakosom, a u dva navrata je sa Partizanom osvajao nacionalni kup. Od četvorice Srba, samo je Banjac još uvek bez ijednog pehara u karijeri. To bi naravno moglo da se promeni vrlo brzo.

KUP RUSIJE – SUPERFINALE

Nedelja

16.00: (3,90) Krasnodar (3,50) CSKA Moskva (1,95)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

CSKA MoskvaKup RusijeKrasnodarVladimir IvićMihajlo BanjacSaša ZdjelarMilan Gajić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara