Stadion Bombonjera (©Reuters)
Stadion Bombonjera (©Reuters)

Superklasiko kad mu vreme nije: Argentinska žurka uslovljena Libertadoresom

Vreme čitanja: 4min | ned. 01.10.23. | 15:57

Boka Juniors i River Plejt sastaju se ove nedelje na Bombonjeri u sklopu Liga kupa. Đenovljane kroz pet dana čeka revanš polufinala južnoameričke elite protiv Palmeirasa, dok Milioneri stižu odmorni na megdan

Debata o tome šta bi moglo da bude najveće rivalstvo ili najbolja utakmica u klupskom fudbalu mogla bi da traje zauvek. Širom sveta brojne kvartove i gradove razdiru fudbalska rivalstva. Često metaforički, ponekad prilično bukvalno.

Velike i važne bitke se održavaju svakog vikenda od Srbije do Tokija, i Australije do Španije. Svaki lokalni derbi, ma koliko mali, znači mnogo za ljude koji navijaju za protagoniste. Ipak, neka rivalstva su prepoznatljivija od drugih. Neka neprijateljstva su uvek na naslovnoj strani globalnih vesti. Superklasiko je upravo to.

Izabrane vesti

Nekima je sudar Seltika i Rendžersa najveći, drugi tim očima gledaju na sukob Real Madrida i Barselone - obračun Crvene zvezde i Partizana svakako spada među najjače derbije na planeti - ali dvoboj Boke Juniors i River Plejta za mnoge je najveći derbi u svetskom fudbalu.

Strast prevazilazi razum u Argentini, a fudbal je savršeno sredstvo za malo ludila. Ponekad je to uzbuđenje u granicama pristojnosti, ali može da preraste u mržnju. Ono što ne može da se ospori je da je strast svakako živa i zdrava u pogledu rivalstva Boke i Rivera.

19.00: (3,40) Boka Juniors (3,20) River Plejt (2,10)

Na dan derbija u Buenos Ajresu domaći navijači se okupljaju u svojim kvartovima i dolaze ispred stadiona satima i satima pre utakmice. Nije neuobičajeno da pristalice uđu na stadion čim se kapije otvore, a takođe nije retko da nekoliko hiljada ljudi koji nemaju karte okušaju sreću u pokušaju da prisustvuju važnom derbiju.

Navijači gostujuće ekipe obično se drže svog terena kada gledaju derbi. Možda sa tradicionalnim roštiljem među prijateljima u komšiluku ili samo nervozno na sofi sa nekoliko članova porodice, iza zatvorenih vrata i prozora. Gostujućim pristalicama je već deceniju zabranjeno da prisustvuju utakmicama u Argentini posle učestalih incidenata začinjenih nasiljem.

River Plejt će, otuda, nastojati da ućutka domaću publiku ove nedelje na Bombonjeri u La Boki, komšiluku gde su oba tima prvobitno osnovana. River se ubrzo iselio, ali od istorije ne može da se pobegne.

-------------------

Superklasiko između Boke Juniors i River Plejta možete da gledate u direktnom prenosu na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je samo da se registrujete, a registracija je besplatna.

-------------------

Ligaška utakmica ove nedelje dolazi u nezgodno vreme za domaću Boku. Samo pet dana posle Superklasika Đenovljane očekuje revanš susret polufinala Kopa Libertadores sa brazilskim gigantom Palmeirasom. Prva utakmica u Buenos Ajresu tokom nedelje završena je bez pobednika i golova.

River nema na šta drugo da se fokusira. Nedavna forma Milionera je bila klimava, ali oni su aktuelni šampioni Argentine i tokom 2023. su sigurno bili konzistentnija ekipa u odnosu na večitog rivala. Ipak, tim Martina Demikelisa je van nacionalnog Kupa i svih kontinentalnih takmičenja. To nije ono što su očekivali u taboru tima sa Monumentala, ali će stići sveži na nedeljnu bitku.

"Imaćemo sve na raspolaganju, osim Majdane. Ne sumnjam u sastav, on je uvek pokazivao karakter. Radićemo složno da pobedimo u Superklasiku", poručio je Demikelis.

Na početku nove kampanje Liga kupa koja se završava doigravanjem, ovaj susret nije baš onaj koji vredi "šest poena". Međutim, svakako nije nebitan za navijače Boke i Rivera. Za njih bi čak i "prijateljska" utakmica između Đenovljana i Milionera značila više od bilo kog finala kupa. To je nivo rivalstva koji je i nerazuman i neodoljiv u isto vreme.

Boka je devetoplasirana u Grupi B Liga kupa sa sedam osvojenih bodova posle šest rundi, dok je River četvrtoplasiran u Grupi A sa 10 poena. Milioneri su kiksirali u prošloj rundi sa Banfildom na strani odigravši 1:1, i tako prekinuli tek zapoečtu seriju od dva slavlja. Istovremeno, ekipa kojom rukovodi Horhe Almiron više obraća pažnju na južnoameričku elitu, gde je blizu ostvarenja dugo čekanog sna i osvajanja sedme kontinentalne krune. Ali, Superklasiko ne može da bude sporedan.

"Navijači će tražiti trijumf u Superklasiku, to mi je vrlo jasno. Svi znamo da je onaj poslednji koji smo igrali na Riverovom stadionu bila pljačka. Bilo je to davno, ali nisam zavboravio, pa se nadam pobedi u nedelju", rekao je Almiron.

Superklasiko između dva najvažnija tima u argentinskom fudbalu odigran je 259 puta, uz 91 pobedu Boke Juniors i 85 River Plejta, dok je u 83 navrata okršaj završen remijem.

-------------------

Igraj novog Prognozzera - osvoji do 100.000 dnevno sa NULA dinara uloga

-------------------

LIGA KUP ARGENTINE - 7. KOLO

Subota

Tigre - Velez 0:0

Arsenal - Defensa i Hustisija 1:0 (1:0)

/Sehas 45pen/

San Lorenco - Urakan 1:1 (0:0)

/Bareiro 90pen - Puseto 61/

Rosario - Njuels 1:0 (0:0)

/Malkora 86/

Rasing - Independijente 0:2 (0:1)

/Kanelo 4, Martinez 86pen/

Nedelja

Banfild - Lanus 1:0 (1:0)

/Bisanz 38/

19.00: (3,40) Boka Juniors (3,20) River Plejt (2,10)

21.30: (2,25) Kolon (3,00) Union (3,30)

22.00: (1,75) Estudijantes (3,40) Himnasija LP (4,60)

23.45: (1,85) Taljeres (3,30) Belgrano (4,20)

Ponedeljak

23.30: (2,20) Barakas Sentral (3,05) Sarmijento (3,35)

23.30: (2,20) Godoj Kruz (3,05) Instituto (3,35)

Utorak

02.00: (1,85) Atletiko Tukuman (3,25) Sentral Kordoba (4,30)

02.00: (3,10) Platense (3,00) Argentinos Juniors (2,35)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Liga kup ArgentineSuperklasikoBoka juniorsRiver Plejt

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara