Ilustracija (©Shutterstock)
Ilustracija (©Shutterstock)

Superliga Zambije: Šampion u borbi za opstanak

Vreme čitanja: 3min | čet. 01.04.21. | 09:10

Nkana je vladar ove afričke države, 13 puta prvak, a ove sezone se grčevito bori za status u eliti

Šampionat Zambije nosi naziv Superliga, a rangiran je na petom mestu u Africi. Ima moćnog sponzora, MTH Group Limited, multinacionalnu kompaniju za mobilnu telekomunikaciju. Sedište ove firme je u Južnoj Africi, u Johanezburgu, a ima više od 277 miliona pretplatnika. Utakmice zambijskog prvenstva se prenose na televiziji Supersport, to je pan-afrička grupa televizijskih kanala sa sedištem u Južnoj Africi. Ona prenosi sportske događaja na kontinetu u mnogim zemljama, najviše iz Južne Afrike i Nigerije. Petogodišnji ugovor ove televizije sa Superligom Zambije vredan je 4.000.000 dolara.

15.00: (2,55) Nkana (2,85) Grin Bafalos (2,95)

Izabrane vesti

Zambijskom Superligiom rukovodi Fudbalski savez ove zemlje. Liga broji 18 klubova. Dve najbolje ekipe izboriće plasman u CAF Ligu šampiona, a trećeplasirani i četvrtoplasirani tim izboriće učešće u Kupu konfederacija, drugorangiranom takmičenju, pandan Ligi Evrope na Starom kontinentu.

Ušlo se u drugu polovinu šampionata, a ove sezone je novi poredak u zambijskom fudbalu. Branilac krune Nkana, 13 puta najbolji tim Zambije, trenutno je na mestu koje vodi u drugu ligu. Šampion je na tek 16. mestu (iz lige ispadaju četiri najgora tima). U crnoj je seriji od tri poraza u prvenstvu. Ako računamo sva takmičenja, odnosno i Kup konfederacija Afrike, Nkana ima pet vezanih neuspeha.

Nkana danas (15.00) na svom terenu u prvom meču 22. kola šampionata Zambije dočekuje Grin Bafalos. Gosti su takođe u donjem delu tabele, imaju dva boda više od domaćina i boriće se za opstanak ove sezone. U poslednjem odmeravanju snaga ova dva kluba, Grin Bafalos je razbio Nkanu sa čak 5:0 krajem prošle godine, a dva gola postigao je Fredi Samu, dok su se po jednom u listu strelaca upisali Firi, Mvimanzi i Banda.

Prošle sezone kada je Nkana bila šampion, na svom terenu je dobila današnjeg rivala sa 2:0 pogocima Idrisa Mbombe, napadača iz DR Konga. Nkana je jedan od najpopularnijih klubova u ovoj zemlji, a nadimak joj je Crveni đavoli. Klub je iz grada Kitvea, trećeg po veličini i broju stanovnika u Zambiji. Ima ih nešto više od 500.000. Sponzor kluba je zambijska kompanija Mopani, koja želi da izađe iz Nkana, pa je to verovatno razlog posrtanja ove sezone.

Nkana ima najveću bazu navijača u ovoj afričkoj državi, a pristalice ovog kluba su odranije poznate po nasilju i huliganizmu na tribinama. Najveći derbi Zambije je duel Nkana i Pauers Dajnamosa. Osim 13 titula šampiona ove zemlje, Nkana je šest puta osvajala Kup Zambije. Najviše što je uspela u Ligi šampiona je bio plasman u drugi krug, i to tri puta, a poslednji put 2014. godine. Na kormilu je trenutno Kelvin Kaindu.

Liga je dosta izjednačena. Lider je Zesko Junajted sa 40 bodova, četiri više od Zanaka. Trenutno najbolji tim u Zambiji ima čak četiri poraza.

ZAMBIJA 1 – 22. KOLO

Četvrtak

15.00: (2,55) Nkana (2,85) Grin Bafalos (2,95)

Subota

13.00: Lusaka - Kabve

15.00: Grin Igls – Prajson Leopards

13.00: Indeni – Red Erous

15.00: Nkvazi – Kitve Junajted

15.00: Jang Grin Igls – Lumvana Redijants

Nedelja

13.00: Bildkon – Forest Rendžers

15.00: Zesko Junajted – Zanako

***kvote su podložne promenama



tagovi

ZambijaZambija 1Nkana

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara