Lalatović, Milinković, Gaćinović i Stefanović (Foto: Starsport)
Lalatović, Milinković, Gaćinović i Stefanović (Foto: Starsport)

Superligaški ringišpil radi poput dragstora: 19 promena trenera u 22 kola, uz večite odolelevaju samo dva kluba

Vreme čitanja: 3min | uto. 15.02.22. | 10:03

Rokada na klupi Spartaka poslednja u nizu

Trenerski izazovi na superligaškoj sceni odavno se mogu svrstati u sezonske poslove imajući u vidu sve učestalije odluke klubova da u potrazi za promenama prvo, neretko i veoma olako, posegnu za novim šefom stručnog štaba. Godinama unazad, hleb stratega na klupama u domaćoj eliti jedan je od najneizvesnijih, a negativan trend nastavljen je i sa početkom prolećnog dela sezone.

Poslednji rastanak u nizu, 19. od prvog kola aktuelnog takmičenja, juče se dogodio u Subotici gde je Vladimir Gaćinović nakon poraza od Radnika (0:2) podneo ostavku, te je njegovo mesto preuzeo Nebojša Vučković. Iskusni strateg koji je jesenas zamenio Vladimira Buača sa Golubovima je prošao zimske pripreme, tempirao formu tima koji je pretrpeo brojne promene u igračkom kadru, i nakon prvog neuspeha u 2022. godini podigao sidro. Rastanak sa Gaćinovićem koji je bio povratnik u Suboticu otvorio je šansu dosadašnjem koordinatru omladinske škole.

Izabrane vesti

Gaćinovićev odlazak nadovezao se tako na nedavni rastanak Radničkog iz Kragujevca sa Zoranom Milinkovićem i dolazak Nenada Lalatovića na stadion Čika Dača. Milinkoviću, nasledniku Vladimira Radenkovića koji je posle serije poraza napustio klub jesenas, zahvalnica je uručena neposredno po završetku priprema, a poverenje je ukazano Lalatoviću koji se tako vratio u superligaški fudbal nakon što je letos posle kratke epizode iz Niša otišao u Saudijsku Arabiju. Uz Lalatovićevu epizodu u Nišu koja se merila danima, letos je nagoveštaj nastavka negativnog trenda predstavljala i nesvakidašnja odluka Kolubare da se sa Draganom Radojičićem rastane svega nekoliko sati posle promocije.

Lalatovićev povratak nije bio jedina promena u periodu između zvaničnih obaveza superligaša u aktuelnoj sezoni s obzirom na to da je Milan Đuričić zbog zdravstvenih problema ustupio mesto na klupi Napretka Ivanu Stefanoviću, a prelazak sada već bivšeg stratega Mladosti u Kruševac bio je povod Lučancima da šansu ukažu Dragiši Žuniću, jesenas pomoćniku šefa stručnog štaba.

Pomenutim promenama broj trenerskih promena u elitnom rangu domaćeg fudbala povećao se na 19 posle 22 odigrana kola, a od 16 klubova u Superligi samo četiri još vode stratezi koji su timove izveli i na premijeri sredinom jula. Za razliku od većine rivala, od trenda su u dosadašnjem delu sezone odstupili samo Partizan, kojeg i dalje vodi Aleksandar Stanojević, Zvezda sa Dejanom Stankovićem, Vojvodina na čijem je kormilu Slavoljub Đorđević i Kolubara Dejana Đurđevića.

Najviše promena bilo je u Nišu. Aleksandar Stanković je počeo sezonu, po čijem je odlasku privremeno upražnjenu klupu zauzeo Vladimir Đorđević, usledila je kratka epizoda sa Radomirom Kokovićem, dok je sada tu Radoslav Batak.

U Novom Pazaru sezonu je otvorio Milan Milanović, umesto kojeg je došao Kenan Kolašinac, a njega je zamenio Dragan Radojičić. Turbulencije je doživeo i TSC, klub nesvojstven ovakvim trendovima pa je Mladena Krstajića privremeno zamenio Mirko Jovanović, a izbor šefa stručnog štaba za duže staze pao je na Žarka Lazetića. Lazetićev odlazak iz Gornjeg Milanovca inicirao je i reakciju rukovodstva Metalca te je na čelo stručnog štaba postavljen Milija Žižić.

Čukarički je sezonu počeo sa Dušanom Đorđevićem, kojeg je zamenio Saša Ilić, dok je Đorđević nekoliko kola kasnije preuzeo Radnik, nakon rastanka Surduličana i Igora Bondžulića.

Proleter je krenuo sa Brankom Žigićem, pa je privremeno na klupi bio Sekula Rašiovan, a sada je Dušan Bajić na poziciji šefa struke, a imun na promene jesenas nije ostao ni Voždovac te je Aleksandar Linta zauzeo mesto na klupi Zmajeva po odlasku Predraga Rogana.


tagovi

Nenad LalatovićSuperligaSuperliga SrbijetreneriVladimir GaćinovićZoran MilinkovićIvan Stefanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara