Ilustracija (©Reuters)
Ilustracija (©Reuters)

Surovi novembar i ptice selice: Gojas i Ponte Preta rešavaju sudbinu

Vreme čitanja: 4min | uto. 02.11.21. | 23:10

Esmeraldinjo se bori za povratak u najviši rang, a Makaka za opstanak

Ulaskom u novembar, ušli smo i u poslednji mesec nadmetanja u drugom po jačini rangu brazilskog klupskog fudbala. Još samo šest kola preostalo je do kraja ovogodišnje kampanje Serije B, a noćašnji (01.30) susret između Gojasa i Ponte Prete na stadionu Haile Pinjeiro Serinja u Gojaniji može se okarakterisati i kao jedan od ključnih za ova dva sastava. Ukratko, pobednik ovog duela u slučaju da to budu Esmeraldinjosi, može se izboriti za neka od prva četiri mesta koja vode u viši rang, dok u slučaju da to budu Makake iz Kampinasa, pruža im se mogućnost opstanka u trenutnoj kategoriji.

Pre svega, u ovo 33. kolo dva tima ulaze sa potpuno različitim očekivanjima i sa isto tako suprotnih krajeva tabele, dok je cilj kristalno jasan za obe strane, a to je pobeda. Gojas se sa 53 osvojena boda trenutno nalazi među četiri prvoplasirane ekipe u prvenstvu, tačnije na deobi je trećeg mesta zajedno sa Avaijem. Cilj čelnika kluba iz Gojanije jeste da se već ove godine vrate u elitnu diviziju brazilskog fudbala. Posle samo godinu dana provedenih u Seriji B imaju dobre izglede da to i ostvare. Ipak, neće biti nimalo lako zadržati trenutnu poziciju, jer ih u stopu prati Regatas koji se sa 51 bodom nalazi na poziciji pet, mada nisu daleko ni Guarani sa 49, a ni Alogano koji je na pozicji sedam sa 48 bodova.

Izabrane vesti

01.30: (2,05) Gojas (3,05) Ponte Preta (3,80)

Posle remija proteklog vikenda sa Botafogom 1:1, Esmeraldinjo noćas ima za cilj da smanji bodovnu razliku u odnosu na vodeću Koritibu sa 58 bodova, a i nadoknadi propuštenu šansu za smanjenje bodovne razlike uprvo nad drugoplasiranim Fogaom sa 56 bodova. Domaćini su do ovog kola, u 32 odigrane utakmice, pobedili na 14 mečeva, 11 puta su remizirali i sedam puta doživeli neuspeh.

S druge strane, Ponte Preta posle izjednačenja sa Vitorijom u proteklom kolu pokušava da napravi rastojanje od zone ispadanja u Seriju C, pošto sa sa 38 osvojenih bodova nalazi samo tri boda iznad Londrine koja je prva ispod crte, ali i za Bruskeom koji je sa istim brojem bodova, ali sa boljom gol razlikom, u odnosu na tim iz Parane prvi iznad crte koja razgraničava opasnu zonu. Makaka je u 32 odigrane utakmice uspela da pobedi devet puta, uz 11 remija i 12 izgubljenih susreta, što je dovoljno tek za 15. mesto u generalnom poretku.

----------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

----------------------

Još u borbi da izbegne opasnost od ispadanja, Ponte Preta će imati šest obaveza pred sobom u novembru, mesecu koji označava poslednji deo Serije B, pošto će se klub u pomenutom period suočiti sa dva direktna protivnika kako bi izbegao mesta koja vode u niži rang.

U želji da se oporavi posle frustrirajućih nastupa na domaćem terenu u poslednjim kolima, klub iz Kampinasa će takođe morati da popravi svoj rekord u igrama na strani, na kraju krajeva, čekaće ih tri velika na strani i još tri pred svojim navijačima na Mažestiku. Pritisak će, međutim, uglavnom biti usmeren na duele van svog terena, pošto će oba meča protiv timova koji se takođe bore za opstanak biti van Kampinasa.

Što se tiče protivnika, Ponte Preta neće imati lak zadatak. Čak u dva od preostalih šest mečeva suočiće se sa ekipama iz gornjeg dela tabele i kandidatima za pristup Seriji A, dok se još jedan nalazi neposredno van zone uzdizanja, na 5. mestu.

Novembar obećava da će biti jedan od najzahtevnijih meseci kada su u pitanju termini odigravanja utakmica, ali i periodi odmora. U slučaju Makake, ekipa će moći da iskoristi između četiri i tri dana pauze u naredna četiri kola. Najduži period koji će komandanti Žilsona Klajna moći da iskoristi za odmor i trening svojih pulena biće samo između pretposlednjeg i poslednjeg sastanka, koji još nemaju definisane datume, ali moraju da drže najmanje nedelju dana između njihovog odigravanja.

Za noćašnji okršaj, u domaćem sastavu kojim zapoveda Marselo Kabo posle izdržane suspenzije zbog nagomilavanja žutih kartona vraća se defanzivac Luis Apodija. S druge strane, Esmeraldinjo zbog povreda neće imati Rezendea, Huga i Brena. Najbolji strelac ekipe sa Pinjerino Serinja Alef Manga najavljen je i noćas u početnoj postavi. Napadač je postigao je osam golova u dosadašnjem toku prvenstva. Inače Manga je član Volta Redonde i ovo su mu vrlo verovatno poslednji dani na pozajmici u Gojaniji.

Ponte Pretu za ovaj meč čeka povratak Lea Naldija, koji je u prethodnom kolu odslužio suspenziju. Opet, Makaka neće moći da računa na Mozesa koji je ispunio bonus sa žutim kartonima, kai i na Klejtona koji je još u fazi oporavka od povrede skočnog zgloba.

Što se tiče istorije sukoba između ovih timova, od 25 odigranih duela, Gojas je ostvario 10 pobeda, naspram Ponte Prete koja broji jedan više 11, dok su četiri okršaja završena nerešenim ishodom. Poslednji njihov okršaj, nešto ranije ove sezone završen je pobedom Makake rezultatom 2:1. Sa druge strane, poslednji pobeda za Gojas viđena je još 2013. godine, u meču na ovom istom terenu koji je završen sa 2:0 u korist domaćina, a oba tima tada su bili članovi Serije A.

BRAZIL 2 - 33. KOLO

Ponedeljak

Kruzeiro - Vila Nova 1:1 (1:1)

Utorak

Brazil de Pelotas - Avai /u toku/

Vitorija - CSA /u toku/

Bruske - Nautiko /u toku/

Remo - Londrina /u toku/

Sreda

01.30: (2,05) Gojas (3,05) Ponte Preta (3,80)

22.30: (1,80) Koritiba (3,35) Operario PR (4,40)

23.00: (1,50) Botafogo (3,80) Konfijansa (6,50)

Četvrtak

23.00: (2,35) Guarani (3,00) Vasko (3,10)

Petak

01.30: (1,75) CRB (3,30) Sampajo Korea (4,80)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Brazil 2GojasPonte Preta

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara