Švajcarci zakuvavaju: Zvezda i Delije su nas ponizili tenkom i provokacijama, želimo osvetu

Vreme čitanja: 3min | uto. 03.10.23. | 16:14

Mediji, ali i igrači i funkcioneri kluba iz Švajcarske podsećaju na meč od pre četiri godine

Vrele avgustovske noći 2019. godine, fudbaleri Crvene zvezde su preko Jang Bojsa obezbedili plasman u Ligu šampiona. Švajcarci su ispali zbog gola u gostima u gostima, a njihovim frustracijama nije bio kraj ni posle meča. Morali su da svedoče slavlju Zvezdinih igrača i navijača koje je bilo poprilično ludo.

Švajcarcski Blik danas piše o toj noći i pokušava da dodatno motiviše igrače švajcarskog šampiona pred sutrašnji meč na Marakani. Tačnije, da podgreje atomsferu i proba da iznudi neku provokaciju za koju bi na kraju UEFA naplatila račun Crvenoj zvezdi...

Izabrane vesti

„Jang Bojs želi osvetu za skandal sa tenkom iz 2019“, glasi naslov najtiraženijeg švajcarskog dnevnika.

Dalje u tekstu se objašnjava pozadina priče...

Iako Švajcarci tvrde da je u pitanju tenk, istina je da su se Zvezdini igrači te večeri posle utakmice vozili ulicama oko Marakane u preprevljenom oklopnom vozilu. Fudbaleri su slavili zajedno sa nekoliko stotina navijača koji su ih pozdarvljali, pevali i palili baklje.

Sa švajcarske strane, problem je što su to sve morali da „trpe“ i igrači Jang Bojsa. Naime, oni su već bili spremni za polazak autobusom sa parkinga ispred svlačionica Marakane kada im je rečeno da moraju da sačekaju dok prođe slavlje i raziđe se masa. Policija je navodno bila neljubazna prema njima i morali su da čekaju duže od sat vremena za polazak sa Marakane dok se gužva nije raščistila. Blik piše da je sve otišlo predaleko jer je Zvezda prvo eliminisala Jang Bojs, a onda i ponizila njegove igrače posle meča.

Član tog tima Jang Bojsa je bio Saidi Janko, bek koji će sutra opet konkurisati za sastav.

„Dovezli su tenk na ulicu. Bilo je dosadno čekati nakon ispadanja iz Lige šampiona, a svi smo samo želeli da što pre odemo kući. Sada još više želimo osvetu i tri boda!”, poručio je Janko.

Kapiten švajcarskog tima, iskusni štoper Fabijan Lustenberger spušta loptu za razlilku od Janka.

„Želja za osvetom više ne postoji. Pre svega sam bio razočaran što nismo prošli dalje. Sada moramo do trećeg mesta. Bez obzira na to da li smo ispali pre četiri godine ili ne“.

Blik dalje dodaje da to nije bila jedina provokacija. Švajcarske novinare su gađali i vređali simpatizeri Crvene zvezde koji su ispunili 90 odsto novinarske lože na Marakani.

Kasnije se žalio i predsednik Jang Bojsa, Hans Peter Kinberger.

„Mi, zvaničnici kluba, smo morali da hodamo preko travnjaka do svojih sedišta. Zapravo to i nije problem ali pomislite da to ne može biti istina! UEFA je obično dobro organizovana pa se začudite kako se ne poštuje pomno planirana procedura i sve se radi drugačije. To su stvari koje ne mogu tek tako da se banalizuju“, rekao je Kinberger.

Tim povodom se oglasio i član uprave švajcarskog kluba Kristof Špiher i podsetio da je Crvena zvezda tada prošla bez kazne UEFA.

„Nisu snosili nikakve posledice. Sada postoji nova šansa da im se odgovori na terenu“.

Švajcarski tabloid dalje u tekstu podseća na tenk postavljen ispred Marakane neposredno pred duel sa Jang Bojsima. Piše se da Zvezdini navijači koriste tenk i vojne motive u koreografijama zbog kojih je UEFA primala žalbe sa Kosova, da Rusija politički podržava Srbiju, a njen naftni gigant Crvenu zvezdu kao glavni sponzor.

Dakle, u Švajcarskoj se stvaraju preduslovi i provokativna atmosfera da se bilo kakva sitnica ili politički motiv iskoriste za kažnjavanje Crvene zvezde i njenih navijača koji su odavno na crnoj listi UEFA i često su snosili sankcije. Ovoga puta bi svaki manji ispad mogao medijski da bude predimenzioniran i da Zvezda nastavak Lige šampiona dočeka u drugačijim, mnogo nepovoljnijim uslovima.

Dovoljna opomena za sve na Marakani sutra.


tagovi

Jang BojsDelije

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara