Navijači Austrije Salcburg (©Youtube/violett TV)
Navijači Austrije Salcburg (©Youtube/violett TV)

Sve je tu, samo Ditriha Matešica nema

Vreme čitanja: 5min | uto. 26.09.23. | 12:15

Prvi derbi Salcburga u drugoj rundi Kupa između Austrije i Red Bula čekao se čitavih 18 godina, i zapravo je priča o besmrtnoj ljubavi i prepredenom vizionaru koji, nažalost, nije dočekao prvi veliki gradski sukob pošto je preminuo prošlog oktobra

Ljubav - ili bar obrise - u današnje vreme možda i može da se kupi novcem, ali strast ni u kom slučaju. Još mnogo će vode proteći Salcahom, rekom koja seče Mocartov grad, dok najbolji austrijski fudbalski klub u proteklih deceniju i po ne bude prihvaćen i voljen. Onako, istinski, kako je nekada - a, bogami i sada - bila obožavana ljubičasto-bela "gradska ćerka". Austrija Salcburg uživala je poštovanje čitave Evrope, igrala finale Kupa UEFA, dok nije zapala u finansijske probleme i krenula ivicom samouništenja. Ruku spasa pružio joj je vremešni, izuzetno situiran i očigledno prepreden i prevejan gospodin. Nasela je, i od tada nije ista...

Ditrih Matešic je voleo fudbal. Gazda Red Bula, koji je preminuo u oktobru prošle godine, bio je izuzetno strastven za igru i videvši kako njegova kompanija pravi čuda u raznim drugim sportovima, sanjao je da uspe baš u fudbalu.

Izabrane vesti

Kada je kompanija globalno poznata po proizvodnji energetskih napitaka preuzela Austriju Salcburg - klub iz grada u kome se nalazilo sedište firme - vladao je veliki optimizam i uzbuđenje. Sreća nije dugo trajala. Red Bul se, naime, obratio Austriji 2005. godine sa planom da pomogne. Očekivalo se da će on da bude veliki sponzor, koji će pomoći u finansijskim nevoljama ljubičasto-belih.

Tadašnji predsednik kluba, Rudi Kuenberger, takođe je pohvalio učešće proizvođača energetskih napitaka, a nemačka ikona Franc Bekenbauer - blizak prijatelj Matešica - takođe je pružala podršku. Međutim, kako su razgovori odmicali, postalo je jasno da Red Bul nije želeo samo da novčano pomogne, već sveukupnu promenu - od boja, preko grba, do imena - i to je razbesnelo navijače Austrije.

20.45: (22,0) Austrija Salcburg (12,0) Red Bul Salcburg (1,05)

Dana 13. juna 2005, posle više nedelja protesta i odbijanja, Austrija Salcburg je postala Red Bul Salcburg, a tradicionalne ljubičaste boje postale su crvena i bela.

Promena boja i grba izazvala je najviše gneva, a posle razgovora između navijačkih grupa i Red Bula, kompanija je poručila da će ljubičasta nijansa da bude samo na golmanskim štucnama, što je dodatno podiglo tenzije i udaljilo pristalice od novonastalih Bikova.

Nije neuobičajeno da austrijski klubovi usvoje ime sponzora u zvanično ime kluba. Čak se i Austrija Salcburg zvala Kazino Salcburg u sezoni kada je stigla do finala Kupa UEFA 1994. godine, kada je poražena od Intera.

Red Bulovi predlozi su bili previše bahati, i navijači su odlučili da ne podržavaju tvorevinu koja im je uzela klub.

"Ta kompanija je uništila veliki deo naših života. Izbacila boje. Izbrisala istoriju. Pregovarali smo sa njima neko vreme i sve što su na kraju ponudili je da zadržimo ljubičaste boje na unoformi golmana, i to na čarapama. Hteli smo da zadržimo naš klub, našu istoriju, naše boje", rekao je član odbora Stefan Šubert. "Sa tom kompanijom to nije bilo moguće, pa smo odlučili da osnujemo svoj klub. Nismo imali ni najmanju predstavu u šta se upuštamo. Bilo je, i još je, mnogo posla, ali i prilično je zabavno".

Veliki deo pristalica je godinu dana kasnije učestvovao u formiranju sopstvenog tima, zadržavši originalno ime i istoriju, čak i uz tvrdnju da je formiran 1933. godine, kada je nastala prava Austrija Salcburg.

U 78. minutu svake domaće utakmice ljubičasto-belih jedan od najodanijih fanova Austrije Franc Ksaver Ager probija se do platforme iznad tunela i glasnim tonom uzvikuje "Ratatatatata", da bi se sa tribina potom uglas čulo "Austrija". Ovim činom pristalice obeležavaju originalnu istorija kluba, jer izvode performans u 33. minutu drugog poluvremena, u znak počasti 1933. godini, kada je osnovana originalna Austrija.

Austrija Salcburg će u utorak igrati protiv Red Bul Salcburga u OFB kupu. Biće to prvi susret dve strane. Mnogo toga se promenilo u proteklih 18 godina.

Red Bul Salcburg je postao "austrijski Bajern", osvojivši 14 titula šampiona i devet nacionalnih kupova od 2005. Pomogao je da se razviju neki od najboljih igrača današnjice, uključujući Erlinga Halanda, Sadija Manea, Marsela Zabicera i Dajota Upamekana.

S druge strane, Austrija Salcburg je bila gore-dole u ​​trećoj ligi - gde je i sada - i četvrtoj diviziji i nema bogatstvo koje veliki konglomerat može da joj ponudi, pa uvek nastoji samo da sastavi kraj s krajem.

Ditrih Matešic (©AFP)Ditrih Matešic (©AFP)

Međutim, animozitet je i dalje prisutan...

Kada je u julu objavljen žreb, Austrija Salcburg je odbila da koristi ime Red Bul Salcburga u promotivnim reklamama, navodeći samo inicijale, dok je logo zamenjen crnim krugom sa "RBS" u sredini.

Bila bi to velika utakmica za bilo koji klub u trećoj ligi, ali je naravno još veća za Austriju Salcburg s obzirom na to kakva je pozadina priče.

"Svi smo znali da će doći taj dan i prilično sam siguran da su se mnogi navijači nadali da ćemo da ih izvučemo u Kupu. Velike utakmice znače povratak na glavnu scenu, nešto što ne dobijamo često u trećoj ligi. Tako da je većina nas bila uzbuđena žrebom. Ovo je bez sumnje najveća utakmica u poslednjih nekoliko godina", rekao je Šubert, koji je u klubu od početka. "Navijači će se uglavnom fokusirati na stvaranje odlične atmosfere. Proslavićemo 90. godišnjicu samo nekoliko dana ranije, 13. septembra, tako da će septembar ionako biti naporan".

Istina, prisustvo Red Bula u austrijskom fudbalu donelo je mnogo koristi za grad i zemlju u celini. Godine 2014. Bikovi su otvorili najsavremeniju akademiju, jednu od najboljih u Evropi, i pomogli u stvaranju talenata koji će zablistati širom Evrope.

Nastupi u Evropi su takođe učinili da se poveća nacionalni UEFA koeficijent, jer je Red Bul Salcburg stigao do polufinala Lige Evrope 2018. i osmine finala Lige šampiona 2022.

U to vreme Bikovi su mnogo uradili u razvoju igrača za Das Team, koji sada predvodi Ralf Rangnik, koji je upravo započeo omladinsku revoluciju kada se pridružio porodici Red Bul 2012. godine, radeći na projektu koji obuhvata tri kontinenta zajedno sa sestrinskim klubovima iz Lajpciga, Njujorka i Sao Paula.

U utorak veče u Gredigu, mestašcu nadomak Mocartovog grada, igra se derbi koji se spremao 18 godina. Austrija Salcburg će u drugoj rundi najmasovnijeg takmičenja u zemlji da ugosti Red Bul Salcburg, za koji igraju trojica srpskih reprezentativaca Strahinja Pavlović, Aleksa Terzić i Petar Ratkov, i to u većoj Unterzberg areni kako bi zadovoljila interesovanje navijača.

Iako je ovo možda obračun u ranoj fazi Kupa, radi se o verovatno najvećoj utakmici u zemlji valcera ove sezone i - ovde ne bi smelo da bude dileme - jednoj od najznačajnijih u Evropi.

Burna istorija, animozitet i intenzitet. Borba između bogatstva Red Bul Salcburga i besmrtne ljubavi Austrije Salcburg. Sve je tu, samo Ditriha Matešica nema.

-------------------

Igraj novog Prognozzera - osvoji do 100.000 dnevno sa NULA dinara uloga

-------------------

KUP AUSTRIJE - DRUGA RUNDA

Utorak

19.00: (5,40) Dornbirn (3,70) Sankt Pelten (1,60)

19.00: (1,50) GAK (4,00) Stripfing (6,00)

19.00: (3,30) Kapfenberg (3,45) Lafnic (2,05)

19.00: (4,30) Leoben (3,60) Tirol (1,75)

19.00: (3,35) Rid (3,40) Volfzberger (2,05)

19.00: (2,95) Vijena 1894 (3,45) Austrija Lustenau (2,20)

20.45: (22,0) Austrija Salcburg (12,0) Red Bul Salcburg (1,05)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Kup AustrijeRed Bul SalcburgSalcburgAustrija SalcburgDitrih Matešic

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara