Crno-beli (© Star sport)
Crno-beli (© Star sport)

Sve o Partizanu u Ligi konferencija: Plasman u grupu doneo bi mu oko 2.000.000 evra

Vreme čitanja: 4min | uto. 02.02.21. | 10:34

Crno-beli narednog leta brane samo 0,5 bodova za klupski koeficijent, a projekcije kažu da bi mogao značajno da ga podeblja

Navijači se nadaju preokretu nalik onom iz proleća 2017. kad je u magnovenju osvojio duplu krunu, međutim, pogled na tabelu, situacija u srpskom fudbalu, pa i samom klubu, ne daju previše razloga za optimizam Grobarima da Partizan može da postane prvak države. Realnije deluje da sezonu okonča kao viceprvak, eventualno osvajač kupa, a bilo koja od te dve opcije promovisala bi ga na leto u učesnika Lige konferencija.

U pitanju je novo čedo UEFA, a kako naših klubova sigurno neće biti u kvalifikacijama za Ligu Evrope (na osnovu pozicije Srbije na rang-listi evropske kuće fudbala), već je počela razrada plana šta ih čeka u trećem po snazi evropskom takmičenju.

Izabrane vesti

Iz ugla crno-belih, bitnom i sa finansijske strane jer godinama važi nepisano pravilo da „Parni valjak ima dva sponzora: UEFA i Zemunelo“, budžet popunjava prodajama igrača u inostranstvo i nagradama iz Niona. One bi u takmičarskoj 2021/22 – ako bude učesnik Lige konferencija – mogle da mu donesu značajna sredstva. Ne kao kad je krčio put ka Ligi šampiona i(li) Ligi Evrope, ali ne i zanemarljiva.

Prema trenutno dostupnim informacijama, nagradni fond u Ligi konferencija trebalo bi da iznosi oko 56 odsto u odnosu na premije koje od leta sleduju učesnicima Lige Evrope. Projektovan fond za naredno izdanje Lige Evrope, sa 32 učesnika, iznosi oko 450.000.000 evra, posledično tome za klubove iz Lige konferencija obezbeđeno je oko 250.000.000 evra. U oba takmičenja će se boriti po 32 kluba (grupna faza), pa se analogijom mogu izvući projektovane zarade. Trebalo bi da budu na nivou dve trećine onoga što će dobijati klubovi u Ligi Evrope.

Ko je igrao kvalifikacije od drugog kola do plej-ofa Lige Evrope prošle sezone mogao je da računa na dobit od 780.000 evra. Tom računicom, Partizan – i još dva srpska kluba, jedan na osnovu plasmana u Superligi, drugi kao osvajač kupa – može da računa na oko 500.000 evra tokom eliminacionih borbi.

Start u grupnoj fazi Lige Evrope donosio je proletos 2.920.000 evra, a upoređivanjem nagradnih fondova ispada da klub koji uđe među 32 najbolja u Ligi konferencije može da zaradi približno 2.000.000 evra. Premije u grupi iznosile su 190.000 evra za nerešen ishod, odnosno 570.000 u slučaju trijumfa, te bi od jeseni na nivou Lige konferencija iznosile oko 130.000 evra za remi i 380.000 za pobedu. Tu su i takozvane akcije UEFA, krovna organizacija dodeljuje ih klubovima na osnovu desetogodišnjeg učinka u međunarodnim takmičenjima, jedna takva na nivou Lige Evrope vredi 71.430 evra, što znači da bi u Ligi konferencija izsnosila oko 45.000 evra.

Na Partizanovom Jutjub kanalu analitičar Vlada Ćujić je detaljno obrazložio ne samo pregovore UEFA i ECA (Evropska klupska asosijacija) po pitanju procenta novčanih sredstava namenjenih Fondu solidarnosti, već i način obračunavanja nacionalnog i klupskog koeficijenta. U vizuri crno-belih, u narednu evropsku sezonu će ući sa koeficijentom 18,000. Od naredne mu se briše sezona 2016/17 kad je kapnulo samo 0,5 bodova usled eliminacije od poljskog Zaglebja, pa mu se tokom takmičarke 2021/22 nudi šansa da bilans popravi za dane buduće.

Bude li sve prema projekcijama, krenuće kvalifikacije za novo takmičenje od drugog kola (nebitno da li kao osvajač kupa ili preko pozicije u prvenstvu), a status nosioca na žrebu uživao bi u svim eliminacionim rundama. Čak bi mu visoki koeficijent omogućio da se u slučaju plasmana u grupnu fazu nađe u drugom šeširu.

Crno-beli bi preskočili prvo kolo kvalifikacija, žreb za drugo je na programu 12. jula, a mečevi se igraju 22. i 29. sedmog meseca.

(© FK Partizan)(© FK Partizan)

Promena u odnosu na dosadašnji način obračuna bodova oličena je u tome da će se za klupski koeficijent bodovati dostizanje određene faze takmičenja, ne samo puko učešće. Primera radi, ako preskoči sve prepreke i domogne se grupe, imaće Partizan zagarantovana dva i po boda. Da bi klub stekao pravo na jačanje koeficijenta mora u grupnoj fazi najpre da odbrani bonus bodove iz kvalifikacija, tako što će zabeležiti ili tri remija u šest utakmica ili nerešen ishod i pobedu. Tek posle toga sleduju mu bonus bodovi, pri čemu slavlje donosi dva, a remi jedan poen.

Opšte je mišljenje da će Partizanu ili bilo kojem drugom timu biti lakše da skuplja bodove u Ligi konferencija nego u Ligi Evrope, imaće bolji položaj na žrebu, a ni protivnici neće biti baš krem evropskog fudbala. Po trenutnoj projekciji, u trećem šeširu bili bi smešteni Ferencvaroš, Apolon, Didelanž, Škendija, Aberdin, Slovan iz Bratislave, velški Nju Sejnts i Vitese; u četvrtom Desna (savladao je na pripremama), Sarajevo, Dinamo Tbilisi, Žalgiris, Flora, Arhus, Šturm i Brendbi.

(© FK Partizan)(© FK Partizan)

PRVACI GRUPA DIREKTNO U OSMINU FINALA

Uvela je UEFA novinu kad se zavši grupna faza dva od tri međunarodna takmičenja. Liga šampiona će se i dalje igrati po istom formatu, dva prvoplasirana tima direktno će u osminu finala, dok se promene odnose na Ligu Evrope i Ligu konferencija.

Prvaci grupa će direktno u osminu finala, drugoplasirani će igrati baraž (po sadašnjem sistemu to je šesnaestina finala). Protivnici u toj fazi biće im trećeplasirani timovi iz grupa Lige šampiona. Isto tako, pobednici grupa Lige konferencija će izboriti direktan plasman u osminu finala, dok će drugoplasirani igrati šesnaestinu finala sa trećeplasiranim ekipama grupne faze Lige Evrope.

Posledično tome, u šesnaestini finala Lige konferencija (baš kao i Lige Evrope) neće se dodeljivati bodovi. Po jedan bonus sleduje učesnicima osmine finala Lige Evrope, ne i Lige konferencija. Od osmine finala se vrednuje svaki pojedinačni rezultat, po jedan bonus bod se dodeljuje za svaku novu rundu takmičenja, u Ligi konferencija ta nagrada sleduje samo učesnicima polufinala i finala. 


tagovi

FK PartizanUEFALiga konferencije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara