Sve o Veikausligi: Helsinki ne čeka "šetnja", Tainio bez Hipije čuva Haku

Vreme čitanja: 6min | sub. 24.04.21. | 09:13

Danas startuje šampionat Finske utakmicama 8. kola

Veikausliga se vraća na meni. Prvenstvo Finske započinje danas utakmicom 8. kola, između branioca titule i osvajača duple krune HJK Helsinkija i četvrtoplasiranog sastava iz minule kampanje, Honke. Najtrofejniji klub u zemlji 1.000 jezera bez previše muke je lani stigao do 30. nacionalne krune, a glavni protivkandidati bili su mu Inter Turku i KuPS, koji će zajedno sa Honkom ove godine imati evropske obaveze. S druge strane, RoPS je direktno ispao u drugu ligu, dok se pretposlednji TPS sapleo u plej-autu protiv KTP-a i završio u Ikonenu. Osim KTP-a, drugi novajlija u najvišem rangu je Oulu, prošlogodišnji osvajač druge divizije.

Ligaški deo takmičenja završiće se u septembru, kada će timovi biti podeljeni u dve grupe od šest učesnika, odnosno u plej-of i plej-aut. U fazi doigravanja igraće se jednokružno, a prvoplasirani će biti krunisan i dobiće pravo da se takmiči u kvalifikacijama za Ligu šampiona, dok drugo mesto vodi u UEFA Ligu Konferencije. Potom sledi završni turnir od pet mečeva koji će trajati do početka novembra. Ekipe rangirane od 4. do 6. mesta i najbolji iz plej-auta učestvovaće u novom plej-ofu. Pobednik tog baraža suočiće se sa trećeplasiranim na tabeli za još jednu ulaznicu za UEFA Ligu Konferencije.

Izabrane vesti

14.00: (1,55) Helsinki (4,00) Honka (6,25)

Najslabije pozicionirani u plej-autu putovaće u Ikonen, dok će pretposlednja ekipa igrati dvomeč protiv viceprvaka drugog ranga. Ujedno, osvajač Kupa osvaja ulaznicu za novoformirano kontinentalno klupsko takmičenje.

Helsinki oslabio glavnog konkurenta, Inter, KuPS i SJK najveća pretnja

Prvi favorit za osvajanje titule je, pogađate, Helsinki. Trener Toni Koskela nije promenio adresu. Kada je sredinom 2019. godine klupa Klubija bila slobodna i užarena, nije rekao "ne" svojoj velikoj ljubavi. U svojoj prvoj kompletnoj sezoni na kormilu HJK-a uspeo je da ga dovede do titule i Kupa, do nečega što svi očekuju od njega i ove godine. Trofej u najmasovnijem takmičenju u zemlji brani već 8. maja protiv KuPS-a.

Promena u igračkom kadru je bilo. Otišao je drugi strelac tima Tim Vajrinen u Tiranu, Ferhan Hasani je pojačao Partizani iz glavnog grada Albanije, a stigla su dvojica dokazanih prvoligaških igrača, Brazilac Žair iz Ilvesa i Slovenac Filip Valenčič, najbolji strelac Veikaulige 2019. godine u dresu Inter Turkua.

Sa slavnim imenom u nacionalnim okvirima, Helsinki ne može da ima drugi cilj osim duple krune. Međutim, Inter Turku, KuPS i SJK izgledaju spremni da ga izazovu, pa se tako ne očekuje da ova sezona bude "šetnja parkom" za HJK kao prošle godine.

Posle dve sezone u kojima je završavao kao vicešampion, Inter Turku želi stepenik više. Prošle godine je ujedno poražen od Helsinkija 2:0 u finalu Kupa, dok je u Evropi ispao kod kuće od mađarskog Honveda. Španski strateg Hose Riveiro je dobio poverenje uprave, ali Valenčičev odlazak ostavlja neispunjenu prazninu u napadu, a malo poznati Argentinac Pibe Pastoriza stigao je iz španskog četvrtoligaša Ourensea u ofanzivnu pomoć. Dodajmo i da boje kluba brani iskusni vezista iz Gane i nekadašnji reprezentativac Crnih zvezda Entoni Anan, bivši as Šalkea.

Navijači Helsinkija (©Reuters)Navijači Helsinkija (©Reuters)

KuPS je prošle sezone demonstrirao fudbalske "samoubilačke" tendencije, izgubivši titulu u finišu. Bio je u vrhu četiri runde pre kraja, i onda je doživeo više nokauta. Bila je to labudova pesma za trenera Arnea Erlandsena, čije mesto je zauzeo Simo Valakari, koji je 2015. godine vodio SJK do jedine titule prvaka. Kanarinci nisu izgubili na kvalitetu, čak se smatra da su ga novajlije poboljšale, pa ih treba očekivati u borbi za pehar prvaka, koji su osvojili 2019. Već kroz dve sedmice Valakari će biti u prilici da osvoji Kup, pošto ga očekuje finale sa Helsinkijem.

SJK iza sebe ima razočaravajuću kampanju i propalu godinu. Završio je na sedmom mestu, ali vera u Janija Honkavaru nije iščezla. Ovaj trener predvodio je KuPS do titule 2019, prvoj posle 43 godine čekanja, ali u Seinajokiju nije uspeo da iskoristi spisak kvaliteta. Sada je pojačan dolascima Houpa Akpana, bivšeg reprezentativca Nigerije i veziste Redinga, Blekburna i Bredforda, kao i Gustafa Bakalindena iz Marijehamna, pa ove sezone svi očekuju da njegov tim igra jednu od vodećih uloga.

Niemi uči u HIFK-u, Ilves u reorganizaciji, Honka bez vođe

Poslednjih godina Honka se uvrstila među velika imena Veikauslige, ali u novu kampanju prinuđena je da krene bez prirodnog vođe Martina Borhasa, koji je odlučio da karijeru nastavi u Valensiji, ali na Maldivima. Golovi i asistencije španskog ofanzivca definitivno će nedostajati, pa se tim iz Espoa ne očekuje u samom vrhu.

16.00: (2,95) Inter Turku (3,20) KuPS (2,50)

HIFK je ostao bez 12 igrača, ali je angažovao 14. Valja napomenuti da se rešio asova koji nisu pružili očekivano, pa može da se desi da tim iz Helsinkija zablista. Ipak, sa španskim trenerom početnikom Hoakinom Gomezom na klupi, uprava mnogo rizikuje. U stručnom štabu je Anti Niemi, nekadašnji golman Sautemptona i Fulama.

Ilves sa dugogodišnjim strategom Jarkom Visom započinje izgradnju novog tima, pošto će nedostajati desetak važnih igrača. Biće ovo godina reorganizacije za petoplasirani sastav iz prošle sezone.

Trzavice po pitanju borbe za opstanak ne bi trebalo da imaju Lahti - koji bio rangiran u sredini tabele - i Marijehamn, koji se spasao u poslednjim rundama prošle sezone. Trener Lukaš Siberijski se u prvoj sezoni na klupi suočio se sa temeljnim obnavljanjem tima, a kako su nekolicini igrača istekle ugovorne obaveze nužno je došlo do prekomponovanja. Uprava je dovela iskusnog nigerijskog napadača Kenedija Igboananikea, strelca 52 gola na 168 mečeva u Švedskoj, koji je igrač koji može da napravi razliku.

KTP prvi kandidat za ispadanje, Oulu se uzda u mladalački entuzijazam

Haka je imala teško prilagošavanje na najviši rang protekle godine. Bile su prisutne strašne praznine u odbrani, a dolazak Samija Hipije, legendarnog defanzivca Liverpula i reprezentativca Finske, u trenerski tim se ispostavio kao pogodak. Šef struke Temu Tainio, još jedan nacionalni velikan i bivši proslavljeni fudbaler u Okseru i Totenhemu, pozvao je prijatelja da mu pomogne u konsolidaciji defanzive, tako da je na kraju sve ispalo u redu.

Situacija u klubu je daleko od idealne jer je tim oslabljen, pošto je izgubio ključnog veznjaka Antona Popoviča i drugog strelca, gorostasnog Era Markanena. Ipak, najubojitiji golgeter Salomo Ojala je ostao, a uz novajlije i Maksimusa Tainija, trenerovog sina, Haka će se ponovo boriti da opstane.

Priča Oulua počela je 2002. godine, kada su se trojica predsednika lokalnih klubova OLS, OPS i OTP udružila da formiraju Oulu, kako bi vratila grad na glavnu fudbalsku mapu. Poslednji put je igrao u najvišem rangu 2010. godine i prošle godine je, osvojivši Ikonen, izborio povratak u Veikausligu.

Kao i svakom drugom pridošlici, primarni cilj je da ostane u kategoriji. Budžet joj možda nije omogućio da brzo deluje na transfer tržištu, ali se u klubu uzdaju u mladalački entuzijazam.

Prvi kandidat za napuštanje šampionata je KTP, koji je prošle godine izborio plasman u društvo najboljih posle baraža u kojem je bio bolji od TPS-a. Trener Argo Arbejter ima iskustva iz timova iz svoje domovine radeći u Levadiji, Flori i Talini Kalev, ali biće mu veoma teško bez prve "violine" ekipe, Španca Mike Hunka koji je otišao u Kambodžu, ali i dva glavna defanzivca Boneta i Olilu. Slabljenje njegovog sastava, u kombinaciji sa zahtevima najveće kategorije, automatski ga čini glavnim kandidatom za direktno ispadanje.

Za kraj, dodajmo, ove sezone nema srpskih fudbalera u najjačem finskom rangu.

FINSKA 1 - 8. KOLO (POČETNO)

Subota

14.00: (1,55) Helsinki (4,00) Honka (6,25)

16.00: (2,95) Inter Turku (3,20) KuPS (2,50)

*** kvote su podložne promenama

TABELA IZ PROŠLE SEZONE



tagovi

HakaSeinajokiInter TurkuHJK HelsinkiHIFK HelsinkiHelsinkiFinskaFinska 1HonkaKuPS

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara