Sve oči uprte u Mostar, Zrinjski već hladi šampanjac

Vreme čitanja: 7min | sub. 02.04.22. | 13:04

Premijer liga Bosne i Hercegovine: Lider bi mogao da pobegne Tuzli čak 19 bodova i lagano privede sezonu kraju

(od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

Posle sinoćnje pobede Veleža nad Širokim Brijegom (1:0), danas se nastavlja 24.kolo fudbalske Premijer lige Bosne i Hercegovine. Subotnji premijerligaški maraton ide kroz Trebinje, Bijeljinu, Prijedor, a najzanimljivije će definitivno biti u Mostaru, gde će sve oči biti uprte u derbi sezone.

Izabrane vesti

Otkako je krajem jula meseca startovala sezona u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, na tabeli su se izdvojile ove dve ekipe. Nekako je već tada bilo jasno da će se za šampionski pehar boriti upravo Zrinjski i Tuzla Siti, jer već odavno oni vode kolo u fudbalu BiH.

Doduše, Zrinjski dobrano prednjači, ali ako se može reći da im neko možda može pomrsiti račune to je upravo današnji rival. Plemići su daleko najbolja ekipa u BiH, to je i pticama na grani jasno, ali titula se još nije obezbedila. Bar matematički. Mostarci su sakupili 60 bodova, čak 16 više od drugoplasiranog Tuzla Sitija. U gol razlici su takođe najbolji. Postigli 53, primili devet golova. Svega jedan poraz. Oboreno mnoštvo rekorda, a vezanih 13 pobeda. Dakle, rezultati za svaki respekt.

Šampionska titula kuca na vrata, ali treba je i overiti. Za to, Plemići imaju priliku danas, jer bi 19 bodova, bilo praktično nedostižno, taman i da Zrinjski do kraja upiše sve sve poraze. što bi bilo ravno osmom svetskom čudu. Zato će tim Sergeja Jakirovića svim silama težiti ka novoj pobedi.

Igrali smo već dva puta, a očekujem dobru utakmicu. S obzirom na vremenske prilike treba se prilagoditi, te da u još jednom direktnom duelu slavimo, jer ako se to desi napravili bi jako veliki korak ka tituli. Velika razlika se stvorila između nas, mi smo dobili 13 vezanih utakmica. Mislim da je to potpuno zasluženo. Protivnika maksimalno respektujemo. Krpić je drugi strelac lige, odmah iz Bilbije, Doffo ordinira na sredini, Vukušić i Nsue imaju ozbiljne karijere iza sebe. Dobro je što ne igra Džafić, on je najučinkovitiji igrač ekipe. Mehanović je opasan, Moriss drži odbranu, Nukić je reprezentativac. Imaju određen kvalitet i moraćemo biti maksimalni ukoliko želimo izboriti pozitivan rezultat“, rekao je še šef struke Plemića uoči današnjeg duela, i dodao da neće moći računati na Irfana Hadžića i Petra Boju.

Veliki je znak pitanja da li Tuzla Siti uopšte može stići Zrinjskog na liderskoj poziciji, ali će tim Husrefa Musemića do kraja voditi trku za izlazak na evropsku scenu. Trenutno ima 44 boda, četiri više od trećeg Borca, te devet više od četvrtoplasiranog Sarajeva. Ono što može da raduje goste je da i preko lige, ali i preko Kupa BIH, mogu doći do željenog cilja, budući da su ostvarili plasman u polufinale najmasovnijeg takmičenja u BiH. Roster Tuzla Sitija je definitivno jedan od najjačih u ligi, budući da je Musemić doveo ozbiljna pojačanja. Poslednja u nizu lasta koja je sletela je Ante Vukušić. Iskusni hrvatski napadač koji iza sebe ima respektabilnu karijeru novo je pojačanje tima, pa je za očekivati da danas upiše debi.

Naravno, ne sme se zaboraviti ni Emilio Nsue koji takođe ima respektabilnu karijeru i predstavlja jedno od najzvučnijih pojačanja u istoriji Premijer lige BiH. Tim Husrefa Musemića slovi za ekipu koja voli da igra fudbal, pa kada pred sobom imaju lep teren, može se očekivati i dobra utakmica. Upravo to se i očekuje danas Pod Bijelim brijegom.

"“Ono što me raduje jeste da nas očekuje lep teren, jer mi to volimo. Kada god smo igrali na dobrom terenu, ostvarili smo dobar rezultat. Zrinjski je ekipa za svaki respekt, što i pokazuju rezultati. Mi znamo svoj cilj, a to je izlazak u Evropu. Borićemo se na dva fronta i nadam se da ćemo uspeti u tome. Glupo bi bilo pretiti Zrinjskom, kada vidimo kako igraju. Očekujem da moja ekipa pruži jak otpor i verujem da će svi oni koji budu gledali današnji duel uživati“, kazao je strateg Tuzlaka Husref Musemić uoči današnjeg duela.

Ova dva rivala su do sada u Premijer ligi odigrali 10 utakmica. Zrinjski je slavio sedam puta, Tuzla jednom, dok je dva puta bilo nerešeno. Jedan od dva remija upravo je viđen u poslednjem duelu u Mostaru, kada je bilo 1:1.

LEOTAR – SARAJEVO (15.00)

Ova dva rivala otvorila su prolećni deo sezone, kada je Sarajevo lakše nego što se očekivalo trijumfovalo u Trebinju (2:0). Bio je to duel u kojem su i jedni i drugi isprobali nekoliko novih igrača, pa se danas može očekivati sasvim suprotno. Dovoljno je vremena prošlo da se novi igrači uklope u svoje timove. Leotaru gori za opstanak, Sarajevu za Evropu. Domaći su bar za sada u mirnoj zoni. Imaju 20 bodova, tri više od pretposlednjeg Rudara koji je u opasnoj zoni. Svaki bod timu iz Trebinja biće zlata vredan za nastavak sezone, pa se može očekivati da svim silama izbegnu poraz. U četiri prolećna duela osvojili su četiri boda - gostujuća pobeda nad Rudarom, domaći remi sa Željezničarom, te dva poraza. Pomenuti domaći od Sarajeva, te gostujući od Borca.

Leotar je bio jako aktivan na pijaci tokom zime, ali pojačanja se do sada nisu preterano mnogo pokazala. Očito im je trebalo vremena da se uklope, a to bi mogli pokazati i danas. Ukoliko uspeju da ostanu neporaženi, biće to veliki korak ka opstanku u društvu najboljih. U suprotnom,uslediće grčevita borba za opstanak, jer dalji raspored neće biti nimalo lagan.

Dijametralno suprotno, Sarajevu su potrebni bodvoi za vrh tabele. Tačnije za izlazak u Evropu. Istina, na dobrom su putu da to ostvare i preko Kupa, ali roster kakav poseduje bordo tim, može i mora da igra uspešno na dva fronta. Pomenuti duel na startu proleća, Sarajevo je vrlo lagano rešilo u svoju korist, a pojačanja poput Suljića, Čatakovića i Varešanovića su se pokazala kao pravi izbor. I dolazak novog trenera Aleksandra Vasoskog pokazao se kao dobar, jer je bordo tim do sada poražen samo u gradskom derbiju od Željezničara. Plasirao se u polufinale Kupa, a u ligi je upisao dve pobede i remi. Sve to, dovodi ga u ulogu favorita pred današnji duel, ali bi mu dobar rezultat bio značajna stepenica za izlazak na evropsku scenu.

RUDAR PRIJEDOR – BORAC (15.00)

Slično kao i u Trebinju, i u Prijedoru će biti okršaj za opstanak i za Evropu. Rudar je pretposlednji sa 17 bodova, tri manje od mirne zone. Situacija u klubu nije baš najbolja, budući da su igrači do skoro štrajkovali zbog neisplaćenih plata. Otišao je i trener Marko Tešić, pa se u uzdrmanom raspoloženju dočekuje aktuelni šampion. Međutim, uprkos svemu, kod domaćih prostora za kalkulacije nema. Jedini izbor im je pobeda, jer bi u suprotnom došli u jako tešku situaciju.

Kada je reč o Borcu, tu je situacija jasna kao dan. Cilj je izlazak u Evropu preko prvenstva. Trenutno su treći sa četiri boda manje od drugoplasiranog Tuzla Sitija, a pet više od četvrtoplasiranog Sarajeva. Sigurno je da u taboru Banjalučana neće dozvoliti da im ispadne karta za Evropu, pa će težiti da sačuvaju poziciju koja garantuje plasman na evropsku scenu. U prolećnom delu prvenstva, Borac je u odličnoj formi.

Upisao je četiri trijumfa, jedan remi i poraz u Kupu na penale, koji ga je koštao plasmana u polufinale. Bez obzira na važnost meča za domaće, Borac u ovaj duel ulazi kao veliki favorit.

RADNIK – SLOBODA (15.00)

Iz gotovo bezizlazne situacije na polusezoni, Radnik je došao u poziciju da se nada opstanku u Premijer ligi. Istina, i dalje je na poslednjem mestu sa četiri boda manje od pozicije koja je bezbedna, ali solidan raspored, garantuje mu da može da se nada čudu. Prva meč lopta ka željenom cilju, upravo je danas protiv Slobode, rivala koji je u rezultatskoj, ali i organizacijskoj krizi. Zbog svega, ceh je platio trener Mladen Žižović, pa će Slobodu danas predvoditi trener iz omladinskih kategorija. Dok je Radnik pod pritiskom, Sloboda je poprilično bezbedna. Teško je očekivati da Tuzlaci dođu u borbu za opstanak, iako u poslednje vreme igraju katastrofalno. Međutim, prvi deo sezone su odradili sjajno, što im je na koncu i garantovalo nešto bezbrižniji finiš. Ono što je sigurno, jeste da se u Bijeljini očekuje težak teren i tvrd i neizvestan meč, jer domaćima 'gori pod nogama', dok je Sloboda tvrd orah.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

PREMIJER LIGA BOSNE I HERCEGOVINE – 24. KOLO

Petak

Velež - Široki Brijeg 1:0 (0:0)

/Brandao 76/

Subota

15.00: (3,50) Leotar (3,00) Sarajevo (2,15)

15.00: (2,75) Radnik B. (2,80) Sloboda (2,75)

15.00: (3,80) Rudar P. (3,25) Borac B. (1,97)

17.00: (1,42) Zrinjski (4,20) Tuzla Siti (7,25)

Nedelja

15.00: (2,55) Posušje (3,00) Željezničar (2,80)

***kvote su podložne promenama



tagovi

ZrinsjkiFK SarajevoPremijer liga BiHBosna i HercegovinaBiH 1Tuzla SitiHusref MusemićSloboda TuzlaBorac Banjaluka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara