Ilustracija (©Shutterstock)
Ilustracija (©Shutterstock)

Sve što trenutno treba da znate o kanadskom fudbalu - Valor pukô kao balon

Vreme čitanja: 3min | uto. 24.08.21. | 23:38

Edmonton noćas gostuje u Vinipegu, ekipi koja je posle odličnog starta sezone zaređala sa porazima u Premijer ligi

Balon je pukao, i doslovno i figurativno za Valor. Kanadska Premijer liga, odnosno takmičenje u kojem ne učestvuju tamošnji MLS ligaši Toronto, Montreal i Vankuver, započela je tekuću sezonu u balonu u Vinipegu, a tokom nešto više od četiri sedmice u kojima je svih osam klubova odigralo svojih uvodnih osam utakmica na IG Fildu briljirao je sastav iz Manitobe.

Iako je klub Vinipega tvrdio da mu to nije bila prednost, izgledalo je kao da igrači trenera Roba Gejla igraju najbolji fudbal u istoriji franšize na putu do impresivnog starta šest pobeda i dva poraza, koji ih je tada pozicionirao na čelo tabele.

Izabrane vesti

02.00: (2,80) Valor (2,75) Edmonton (2,75)

Sada kada su se timovi vratili putovanjima i igranjima po čitavoj zemlji, priča je postala mnogo, mnogo drugačija. Od kada je balon zaključen 24. jula, Valor je odigrao pet mečeva u ligi i na njima je doživeo četiri neuspeha i remi.

"Naše samopouzdanje se srozalo, ali naporno smo radili. Sezona je duga i spremni smo za uspone i padove, i ostajemo mirni. To je glavna stvar", ocenio je zamenik kapitena Valora Deril Fordis.

Za glavnog trenera Roba Gejla njegov klub nije imao pad performansi. On veruje da ih je raspored unazadio jer su imali tri utakmice u gostima za devet dana.

"Mislim da je najteži deo izlaska iz mehura bio taj što smo bili tri dana kod kuće, a zatim dve nedelje na putu. Od tada smo imali i druga putovanja i obaveze u kanadskom prvenstvu i bilo je teško nabaviti bilo kakvu vrstu normalnosti u našem životu", rekao je Gejl.

Valor noćas nastavlja bitke u Premijer ligi protiv Edmontona, i to posle različitih ishoda dva tima u nedavnim utakmicama kanadskog prvenstva - što je turnir u kojem su glavni favoriti Toronto, Montreal i Vankuver i pobedniku daje ulaznicu za Konkakaf Ligu šampiona. Valor je u subotu bio u glavnom gradu zemlje, i pobedivši Atletiko Otavu sa 3:2 u preliminarnoj rundi tog takmičenja zakazao četvrtfinalni meč sa Fordžom, dok je Edmonton eliminisan od Kavalrija pošto je na domaćem terenu poražen 2:0.

Samopouzdanje tima iz Vinipega pojačano je posle pomenutog slavlja u šampionatu protiv Atletika. To je bila prva pobeda Valora u šampionatu Kanade u istoriji franšize i apetiti u ovom takmičenju su porasli. Ipak, fokus je sada na Edmontonu, sa kojim su se Gejlovi momci borili u poslednje vreme. Dve ekipe igrale su nerešeno pre nešto manje od dve nedelje, a isto toliko pre toga, Edmonton je na svom terenu pobedio Valor sa 3:1.

Edmonton na svom kontu ima 13 bodova, šest manje od rivala, a potencijalnim trijumfom sastav Alana Koha bi se izjednačio sa petoplasiranim Jork Junajtedom. Na dosadašnjih osam međusobnih okršaja Valor je slavio u četiri navrata, dok se dva puta radovao Edmonton uz dva remija.

Meč sa Edmontonom označiće polovinu sezone od 28 utakmica. Četiri najbolje ekipe plasiraće se u plej-of.

KANADA 1

Sreda

02.00: (2,80) Valor (2,75) Edmonton (2,75)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

KanadaKanada 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara