Zećira Mušović (©Reuters)
Zećira Mušović (©Reuters)

Šveđanke su izbacile aktuelnog, a sada bi i bivšeg prvaka sveta, ima li Zećira leka za Mijazavu?

Vreme čitanja: 5min | čet. 10.08.23. | 23:02

Ženski Mundijal stigao do četvrtfinala, dan počinje evropskim klasikom noćas (03.00), a završava finalom pre finala (09.30)

Ko bi do pre samo deset godina mogao da pretpostavi da će se u četvrtfinalu Svetskog prvenstva u fudbalu za žene sastati Španija i Holandija. U tom trenutku istorija učešća dve evropske selekcije na velikim takmičenjima bila je prilično siromašna, a u slučaju Španije čak i nepostojeća. Načekala se Crvena furije sve do 2013. da prvi put zaigra na velikoj sceni. Uspele su tog leta fudbalerske sa Pirineja da izbore plasman na EURO i konačno se postave na fudbalsku mapu Evrope. Nisu dugo čekale ni na debitantsko učešće na Mundijalima i turnir u Kanadi 2015.

Ipak, od tog trenutka, godine su odmicale i Španija je postala redovni učesnik i svetskih i evropskih šampionata, ali visok rezultat stalno je izmicao. Tome je konačno došao kraj prethodne sedmice, kada su dominantnom partijom Aitana Bonmati, Dženifer Ermoso i drugarice deklasirale Švajcarsku 5:1. Prvi plasman u četvrtfinale Svetskog prvenstva zacementirao je Horhea Vildu kao daleko najuspešnijeg selektora Španije u dosadašnjoj istoriji i profilisao Bonmati kao istinsku predvodnicu državnog tima u predstojećim godinama.

Izabrane vesti

Uprkos sigurnom trijumfu u osmini finala čini se da u redovima Crvenih ne vlada spokoj. Nisu zaboravile Špankinje kako su se provele u poslednjem meču grupne faze, kada su protiv Japana doživele katastrofu 0:5, i baš zbog te utakmice jasno je da ne mogu da budu potpuno mirne. Istina, viđena je u duelu protiv Švajcarske šampionska odlika i izdizanje iznad situacije mača nad glavom, ali je i rival bio značajno slabiji od onog koji ih očekuje u četvrtfinalu. Kada se to pomeša sa elementom neiskustva igranja u rundi sa osam najboljih na planetarnom takmičenju, Španija se ne može postaviti kao apsolutan, već umeren favorit za meč protiv Holandije.

03.00: (1,90) Španija (3,40) Holandija (4,30)

S druge strane „Oranje“ Lavice su oprabanim receptom i na gotovo identičan način slamale sve svoje dosadašnje rivale, s tim što je rezultatska visina tih pobeda srazmerna (ne)moći rivala. Trijumf od 7:0 protiv Vijetnama upada u oči, ali je on ipak izuzetak od pravila. A ono kaže da se Holanđanke gotovo uvek trude da meč rešavaju na mali broj golova. Pobeda nad Portugalom 1:0 i remi protiv SAD-a 1:1, odslikavaju pristup pripremi utakmica selektora Andriesa Jonkera. Osnovni postulati su jasni: maksimalno tvrdo, na rezultat i bez umiranja u lepoti, uz težnju ka tehničkoj perfekciji. Na ovakav način razbila je Holandija koncept Južne Afrike, pretežno oslonjen na stihijske napade.

Sve što smo videli na ovom prvenstvu ukazuje da bi trebalo očekivati pravu šahovsku partiju Jonkera I Vilde. Istakle su se Džil Rurd i Linet Berenstejn na prošlom meču, a samo ako ponovo budu na visini zadatka Holanđanke imaju šanse. Dosta posla mogla bi da ima Dafne Van Domselar. Golman Tventea ima 23 godine, i iako ima samo 13 nastupa u dresu reprezentacije, već uliva pravu sigurnost u zadnju liniju svoje ekipe.

Utakmica Španija-Holandija na programu je u noći izmeđa četvrtka i petka od 03.00 po srednjoevropskom vremenu. Poprište bitke za plasman u polufinale biće Skaj stadion u novozelandskoj prestonici Velingtonu.

Možda i najinteresantniji četvrtfinalni meč na programu je u petak od 09.30 na Eden parku u Oklendu gde se sastaju Japan i Švedska, dve selekcije koje su bez dileme pokazale najviše u dosadašnjem toku prvenstva.

09.30: (2,40) Japan (3,15) Švedska (3,15)

Samurajke igraju skoro savršeno. Čak 14 datih i samo jedan primljen gol čine Japan najefikasnijim napadom i jednim od četiri najbolje odbrane (uz Švedsku, Englesku i Holandiju). Najbolji strelac selekcije Hinata Mijazava ima pet pogodaka na svom kontu, prvi je favorit za osvajanje Zlatne kopačke (čini se da bi jedino Kandidijatu Dijani mogla da je ugrozi) i glavni je adut azijskog tima u duelu protiv Švedske. Selektor Japana Futoši Ikeda odlično je ukomponovao novu i mlađu generaciju igračica koje bi mogle da ponove rezultat iz 2011. i dođu do druge titule prvaka sveta. Da stvar bude zanimljivija, to bi na neki način bilo i ponavljanje istorije, jer je Japan na putu do svetskog vrha pre 12 godina eliminisao upravo Švedsku, doduše tada u polufinalu.

Ako su izbacile SAD u osmini finala i uradile ono što je do pre nekoliko dana izgledalo nemoguće, igračice Švedske opravdano gaje nadu da bi mogle do pobede protiv još jednog od najvećih favorita za titulu. Tiho su fudbalerke sa severa Evrope gradile put do nokaut faze, a onda su sačekale penal seriju u kojoj im se sreća osmehnula, dovoljno za prolaz i veliko slavlje među izabranicama Petera Gerhardsona. Još jednom će u prvom planu biti Zećira Mušović. Devojka rodom iz Prijepolja pobrala je sve simpatije i legitimo je smatrati je najzaslužnijom za pobedu njenog tima nad Amerikankama. Golman Čelsija odbranila je gotovo sve što se može, ne samo na prethodnom meču, nego i na svim u grupnoj fazi. U slučaju da Švedska bude među četiri najbolje, sve osim davanja priznanja Zlatna rukavica baš njoj, bilo bi nepravedno s strane FIFA. Za stvaranje neprijatnosti pred golom Japana trebalo bi da bude zadužena Fridolina Rolfo, uz nezaobilaznu veteranku Stinu Blekstenijus.

------------------

DAME IGRAJU, MOZZART NAGRAĐUJE

Tokom SP za žene, priključi se Mozzartovom takmičenju "Osvoji za nju" gde imaš priliku da osvojiš preko 450 vrednih nagrada, odnosno 20 nagrada svakog dana takmičenja - prva je Samsung Galaxy Z flip 4, druga vikend za dvoje u hotelu Ramonda, treća vaučer Belodore parfimerije od 25.000 dinara, četvrta vaučer Fashion&Friends od 12.000… u uz svaku nagradu ide i novčani dodatak. I TAKO SVAKOGA DANA!

Prvi takmičarski dan je počeo u sredu 19. jula, u 16 časova i traje do sutradan u isto vreme. Rang-lista će biti vidljiva na kraju svakog od 23 takmičarska dana i uvek dostupna na sajtu.

Tačno u 16.00 časova biće objavljen novi dnevni izazov, koji je potrebno ispuniti u narednih 24 časa, kako bi se kvalifikovao za neku od nagrada. Učestvuju samo web tiketi.

--------------------

MUNDIJAL ZA DAME U AUSTRALIJI I NOVOM ZELANDU – ČETVRTFINALE

Petak

03.00: (1,90) Španija (3,40) Holandija (4,30)

09.30: (2,40) Japan (3,15) Švedska (3,15)

Subota

09.00: (3,40) Australija (3,20) Francuska (2,25)

12.30: (1,58) Engleska (3,50) Kolumbija (7,25)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Svetsko prvenstvo za ženeJapanŠpanijaHolandijaŠvedska

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara