Svi znaju koliko će da košta Realov spejs šatl, a koliko će novca godišnje da donosi? (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | uto. 22.12.20. | 01:11

Prava revolucija u sportskoj arhitekturi...

Real Madrid jedan je od retkih velikana evropskog fudbala koji se nije odlučio da ruši postojeći stadion i gradi novi na nekoj poljani van gradske vreve. Kraljevski klub ušao je u proces velike rekonstrukcije koja bi trebalo da Santijago Bernabeu učini najmodernijim i najspektakularnijim stadionom na planeti, baš kakav sleduje najvećem klubu na planeti.

Do sada se uglavnom govorilo o troškovima što nosi ta rekonstrukcija - podignut je kredit od 575.000.000 evra na 30 godina, po njemu će Real s kamatama bankama vratiti čak 796.500.000 evra - međutim malo se zna o tome koliko će novi stadion donositi novca.

Izabrane vesti

Nije tajna i opšte je poznato da svi klubovi odreda u takve projekte ulaze isključivo zbog bolje zarade (stadioni u 21. veku zamišljeni su kao najmoderniji tržni centri), međutim Real sa svojim projektom još jednom pomera granice. U pitanju će biti svojevrsni "grad u gradu" u kom će bez po muke biti moguće organizovati koncerte, pozorišne predstave, kongrese, velike sajmove... I to nije sve. Travnjak će biti moguće izvući izvan okvira stadiona. Tako bi u vrlo kratkom roku mogla da bude organizovana NBA ili NFL utakmica, a već za desetak-dvanaest sati, prvenstveni meč Reala.

Zvuči futuristički, ali biće istinski.

Realov stadion živeće puna 24 sata sedam dana u nedelji i imaće jednu veliku prednost u odnosu na sve druge stadione ovog tipa. Prosto - nalazi se u centru grada!

I na kraju ono glavno - prihodi. Mediji u Španiji navode da će Real Madrid uz pomoć ovog nesvakidašnjeg spejs-šatla godišnji obrt podići na preko MILIJARDU evra.




Zbog novog Bernabeua biće porušen ceo jedan tržni centar u blizini stadiona, a i neke ulcice će biti "preusmerene".

Bio je plan i da se kapacitet podigne, čak ludih ideja da se pokuša s preuzimanjem evropskog rekorda od velikog rivala Barselone (99.354), međutim gradske vlasti nisu bile spremne da dozvole nova rušenja u okolini zarad proširivanja tribina.

Prema prvobitnom planu novi Bernabeu trebalo je da bude završen do 2022. Ali kako usled korona-krize Real već duže vreme ne igra na glavnom terenu niti će, radovi bi mogli da budu završeni i nešto ranije...


tagovi

Real Madridsantijago bernabeu

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara