(©Reuters/AFP)
(©Reuters/AFP)

Ta divna Liga konferencije

Vreme čitanja: 4min | pet. 04.08.23. | 17:20

Možda je trećerazredno UEFA takmičenje, ali nekima je donelo sreću kao da su osvojili Ligu šampiona

Navikli smo da Evropska fudbalska federacija radi u interesu bogatih. Osnivanje Lige konferencije verovatno još više produbljuje jaz između "velikih" i "malih", ali su makar oni "najmanji" dobili nešto u čemu mogu da se predstave široj javnosti i maštaju o svojih pet minuta sreće.

Odlukom da se za zvanje najboljeg na kontinentu ne bore samo nacionalni šampioni već i drugi, treći, pa i četvrti na tabeli nekog od top evropskih prvenstava, UEFA je elitno takmičenje možda učinila zanimljivijim, ali ga je istovremeno i obesmislila.

Izabrane vesti

Kako "prvaci Evrope", a bili četvrti u svom prvenstvu, sa dvocifrenim zaostatkom za prvoplasiranim? (Primera radi, Čelsi u sezoni 2020/2021, kada se u Ligu šampiona plasirao sa četvrte pozicije u Premijer ligi i 33 boda manje od šampionskog Liverpula)

Možda smo pre dve godine izbegli formiranje famozne Superlige, ali i sama Liga šampiona sve više ide ka tome da se krug učesnika maksimalno zatvori za "zalutale". Podvizi poput Crvene zvezde ili Steaue svedeni su na statističku grešku. Ako pitate bukmejkere za kvotu, verovatno je trocifrena.

Globalizacijom je fudbal postao toliko dostupan da i ne čudi što se iz UEFA i FIFA žale da ga sve manje mladih prati. Mogućnost svakodnevnog gledanja više utakmica različitih liga učinila je da i oni najbolji postanu neutralnim navijačima dosadni. Iz godine u godinu gledamo iste klubove u najužem krugu za pehar Lige šampiona, a njihove rivale iz nacionalnih prvenstava kao da s pola gasa igraju Ligu Evrope. Izuzev Sevilje, koja je zbog doslednosti u tom takmičenju postala mnogima simpatična.

Ima tu, naravno, utakmica u kojima sve "pršti" od tempa i uzbuđenja. Ipak su to najkvalitetniji igrači sveta, desi se i da Ajaks stigne do polufinala, Benfika do četvrtfinala, možda će Crvena zvezda uspeti da prođe grupu, ali kada je reč o trofeju tu iznenađenja u Ligi šampiona, pa i Ligi Evrope, više nema.

Zato je za fudbalske romantike tu Liga konferencije. Takmičenje u kojem i dalje ne da ne znate imena svih klubova, već za neke morate dobro da se zamislite iz koje države dolaze. O igračima da ne govorimo. Pojedini čak i nisu profesionalni fudbaleri nego da bi prehranili porodice moraju da rade ozbiljne, često fizičke poslove. Fudbal igraju isključivo jer ga vole. Uživaju u svakom trenutku provedenom na terenu bez da im se u džepove slivaju milioni evra. Kod njih pad forme ne predstavlja smak sveta, ali se uspeh slavi euforično kao da je pokorena planeta. Tako se ovih dana osećaju fudbaleri Ki Klasvika za Farskih Ostrva. Tako su se prošle sezone osećali igrači Vest Hema, a pretprošle Rome.

Liga konferencije omogućila je mnogima iz senke reflektora najvećih pozornica Evrope da se osete bitnima.

U prvoj sezoni tog takmičenja do grupe su kao nikada pre na međunarodnoj sceni stigli Alaškert iz Jermenije, gibraltarski Linkoln. slovenačka Mura, estonska Flora, Union Berlin, danski Randers, holandski Vitese, kazahstanski Kairat; u drugoj su to bili etonski RFS, Slovacko iz Češke, lihtenštajnski Vaduc (koji se takmiči u Švajcarskoj), jermenski Pjunik, danski Silkeborg i litvanski Žalgiris.

Iako nisu nepoznata imena, Roma i Fajenord pretprošle, a Fjorentina i Vest Hem prošle sezone spremali su se za finala kao retko kad u svojoj istoriji. Rimljani su uspeli da stignu do svog prvog ikada evropskog trofeja. Vest Hem ga je podigao prvi put posle skoro šest decenija čekanja nakon osvojenog Kupa pobednika kupova 1965.

U sredu za nama istoriju su ispisali fudbaleri Ki Klaksvika, koji su plasmanom u treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona osigurali sebi evropsku jesen najmanje u Ligi konferencije.

Postali su prvi klub sa Farskih Ostrva koji će igrati u grupi nekog UEFA takmičenja.

"Na Farskim Ostrvima zaista svi koji igraju fudbal i rade druge poslove. Razlika u Klaksviku je što ekipu čine stranci i reprezentativci, ali čak i reprezentativci imaju druge poslove. Jednostavno su navikli. Za razliku od igrača u drugim klubovima u našem su uglavnom svi na pozicijama, rade dobre poslove. Mahom su svi direktori ili na rukovodećim pozicijama, izuzetak je jedan igrač koji je električar. Ipak, svi su poštovani u društvu zbog fudbala i rezultata", objasnio je prvotimac nove evropske senzacije Deni Pavlović u intervjuu za Mozzart Sport.

Dobar potez napravila je UEFA odlukom da se klubovi kroz kvalifikacije mogu seliti iz jednog u drugo takmičenje. Tako oni slabiji koji imaju minimalne šanse da se domognu Lige šampiona dobijaju na samopouzdanju znajući da bi samim plasmanom u treću rundu kvalifikacija za elitno takmičenje obezbedili grupu Lige konferencije.

Zahvaljujući tome i Srbija će ovog leta imati debitante u grupama. Biće to TSC i Čukarički, a videćemo gde. Vicešampion igra protiv Brage u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona i ako izgubi seli se direktno u grupu Lige Evrope, dok će trećeplasirani iz Mozzart Bet Superlige prošle sezone startovati u plej-ofu kvalifikacija za Ligu Evrope i ako ne prođe, čeka ga Liga konferencije.

Vojvodina je posle dva poraza od kiparskog APOEL-a eliminisana iz kvalifikacija za treće po značaju međunarodno takmičenje, dok Partizan u pohod ka grupnoj fazi kreće 10. avgusta prvom utakmicom protiv azerbejdžanskog Sabaha.


tagovi

Liga konferencijeKi KlaksvikTSC Bačka TopolaČukarički

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara