(©Reuters)
(©Reuters)

Tadić i Klasen spuštaju rampu Sulejmaniju na Johan Krojf Areni

Vreme čitanja: 5min | čet. 11.03.21. | 11:06

Kopljanici brane tvrđavu, Jang Bojs traži novo iznenađenje u Ligi Evrope

Srpski okršaj na Johan Krojf Areni. Duel reprezentativnih kolega, ali starih poznanika. Miralem Sulejmani vraća se na mesto uspeha. U Amsterdamu će ga sačekati Dušan Tadić i Davi Klasen, prijateljski odnosi i emocije će na 90 minuta biti gurnuti po strani. Večeras od 18.55 Ajaks u okviru prvog meča osmine finala Lige šampiona dočekuje Jang Bojs. Švajcarski tim ostvario je najbolji rezultat na evropskoj sceni u 21. veku, pritisak ne oseća i odlučan je u nameri da još jednog favorita pošalje kući, dok Kopljanici maštaju o novom finalu i prilici da u Ligi Evrope učine ono što nisu 2017. godine – podignu trofej.

Odavno Miralem Sulejmani nije član Ajaksa, ali se rado priseća perioda provedenog u Amsterdamu. Srpski vezista bio je član Kopljanika od 2008. do 2015. godine kada je prešao u Benfiku, a gde god je igrao širom Starog kontinenta, osvajao je trofeje. Konkretno sa Ajaksom je tri puta bio šampion Holandije, osvojio je i jedan kup. Vezani su uspesi Kopljanika za srpske fudbalere. Jedan ode, drugi zauzme njegovo mesto, a pored igrača u Srbiji konstanta su rezultati, lepršav i napadački fudbal. Baš takav igraju pod dirigentskom palicom Ten Haga, a arhitekta uspeha Kopljanika je Dušan Tadić.

Izabrane vesti

Očarali su Kopljanici sve kada su stigli do finala Lige Evrope u kom ih porazio Mančester Junated. Kružile su priče da skoro neće imati priliku da se domognu evropskog trofeja, a zatim su 2019. godine stigli do polufinala Lige šampiona. Fudbalski romantici žalili su zbog ispadanja poletnog Ajaksa i prolaska Totenhema koji nije uspeo da pruži značajniji otpor Liverpulu u finalu. Dve godine kasnije, Ajaks ponovo igra značajnu ulogu u Evropi, a na putu do četvrtfinala stoji mu Jang Bojs.

Kopljanici su uprkos problemima koji su ih zadesili - suspenzija golmana Onane i propust administracije prilikom registracije igrača zbog čega ne mogu da računaju na Sebastijana Alea – eliminisali Lil, dok je Jang Bojs dva puta nadigrao Bajer Leverkuzen.

18.55: (1.60) Ajaks (4.00) Jang Bojs (5.60)

Švajcarski predstavnik je napravio iznenađenje, veće šanse su se davale Farmaceutima, ali Jang Bojs ima fantastičnu sezonu iza sebe. Neporažen je na poslednjih 19 utakmica, velika bodovna prednost u domaćem prvenstvo omogućila mu je opuštanje, pa je na prethodna tri meča u ligi nakon izbacivanja Leverkuzena vezao tri remija. Zanimljivo je da Ajaksova serija neporaženosti takođe iznosi 19 utakmica. Kopljanici su poslednji poraz pretrpeli u grupnoj fazi Lige šampiona od Atalante.

Duel Ajaksa i Jang Bojsa jedan je od onih koji garantuju golove i visok tempo. Miralem Sulejmani stiže u dobro poznato okruženje, na mesto gde se oseća kao kod kuće. Ovoga puta će srpski as i Davi Klasen biti protivnici, a obojica su se uoči meča u Amsterdamu prisetila perioda kada su delili svlačionicu.

„Sećam se da je Davi prilikom ulaska u prvi tim bio vrlo mlad i talentovan. Podsetio me pomalo na to kad sam se prvi put pridružio prvom timu", počinje Sulejmani i dodaje:

„Bio je vrlo tih i stidljiv. Stoga sam pokušao da budem tu za njega. Ali ne samo za njega, već i za ostale mlade igrače. Uvek sam se trudio da im pomognem i pružim podršku kako bi se osećali dobro“.


Raduje se Sulejmani zbog povratka na Amsterdam Arenu koja je u međuvremenu ponela naziv Johan Krojf Arena.

„Od trenutka kada sam čuo da smo izvukli Ajaks, bio sam oduševljen. Veoma sam srećan što sam se vratio u Amsterdam i što ponovo igram na Johan Krojf Areni“, podvukao je Sulejmani.

Prelazak iz omladinaca u prvi tim često je stepenica na kojoj mladi igrači zapnu. Da do toga ne dođe sa Davijem Klasenom, postarao se Miralem Sulejmani. Srpski vezista je tada već imao iskustvo igranja u Erediviziji, preko Herenvena došao je do Ajaksa, a Klasenu, kao i drugim mladim igračima, uvek je bio na usluzi.

„U poslednje vreme nismo viđali. Ali posle svih ovih godina lepo ga je videti ponovo. Prvom timu sam se pridružio kao omladinac. On je uveliko bio tamo. Od početka je činio da se ja i drugi mladi momci osećamo kao kod kuće u prvom timu. To je ono što mi se urezalo u sećanje“, rekao je Klasen.

Davi Klasen jedan je od retkih igrača iz trenutnog sastava koji su bili akteri finala Lige Evrope. Mančester Junajted je slavio sa 2:0 golovima Pola Pogbe i Henrika Mkitarijana, a vezista Ajaksa ističe da u klubu još ne razmišljaju o novom finalu.

„To finale nam je uvek u podsvesti, ali ovih dana nije baš kao da razmišljam o njemu. O takvim stvarima ne razmišljate svaki dan, takođe, zato što o njima ne želite da razmišljate. Prerano je misliti o novom finalu Lige Evrope. Moramo da vidimo da li je to realno. Svake nedelje smo sve bolji, ali morate da se nosite i sa protivnicima“.

Nedostaju Klasenu navijači i vrela atmosfera koju prave pristalice Kopljanika.

„Ako ljudi dotrče do autobusa sa bakljama, lagao bih da kažem da to ne utiče na nas. Šteta što nema navijača. Voleli biste da to iskusite sa navijačima, jer oni pružaju osećaj da je utakmica važna“, zaključio je vezista Ajaksa.

U ranijem terminu će takođe snage odmeriti Dinamo Kijev i Viljareal (18.55). Ukrajinci su u šesnaestini finala iskoristili to što Klub Briž nije mogao da računa na sve igrače. Virus korona pokosio je Belgijance. Noa Lang i Hans Vanaken nisu mogli da pomognu saigračima u dvomeču, a sastav Mirčee Lučeskua je u revanšu, u Belgiji, obezbedio prolaz golom koji je u smiraj utakmice postigao Vitalij Bujalski. Viljareal je lakše nego što se očekivalo izašao na kraj sa Salcburgom. Žuta podmornica torpedovala je Austrijance, ali joj od tada ne cvetaju ruže. U Primeri je doživela dva poraza.

Uprkos lošijoj formi, Viljareal će poneti ulogu favorita. Španci ne blistaju u domaćem prvenstvu, ali su u Ligi Evrope na maksimalnom broju obrtaja. Liga Evrope je takmičenje gde se španski klubovi komforno osećaju i beleže dobre rezultate, a Unaj Emeri će nadu polagati u Đerara Morena i Paka Alkasera. Rešio je Moreno Salcburg u prethodnoj rundi, a u Primeri je na 21 meču mrežu rivala zatresao 15 puta. Kijevski Dinamo poneo je na revanš u Belgiju 1:1, što nije rezultat koji mu je garantovao prolaz. Ukrajinski predstavnik neće paničiti ni u slučaju da ne stekne prednost pred revanš u Španiji. Očekivanja su premašena, Dinamo može da odigra za svoju dušu dvomeč sa Viljarealom.

LIGA EVROPE – OSMINA FINALA (PRVE UTAKMICE)

Četvrtak

18.55: (1,65) Ajaks (4,00) Jang Bojs (5,10)

18.55: (3,80) Dinamo Kijev (3,20) Viljareal (2,10)

18.55: (1,62) Mančester J. (3,80) Milan (5,80)

18.55: (2,55) Slavija P. (3,10) Rendžers (2,90)

21.00: (1,65) Roma (3,80) Šahtjor (5,50)

21.00: (1,63) Granada (3,80) Molde (5,60)

21.00: (4,20) Olimpijakos (3,50) Arsenal (1,90)

21.00: (1,38) Totenhem (4,70) Dinamo Zagreb (8,50)

***kvote su podložne promenama


tagovi

AjaksDušan TadićJang BojsMiralem SulejmaniViljarealDinamo KijevLiga Evrope

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara