Gabrijel Barbosa (©AFP)
Gabrijel Barbosa (©AFP)

Talisman Gabigol pokazao Titeu zašto mora da ide u Katar

Vreme čitanja: 4min | ned. 30.10.22. | 02:17

Flamengova je živa legenda, vratio je klubu veru u kontinuitet i postao najbolji brazilski strelac Kopa Libertadores... Sada je na redu Mundijal

Napisati tekst o jednom igraču Flamenga u trenutku kada slavni klub iz Rio de Žaneira slavi treću kontinentalnu titulu pravi je izazov. Šansa da se učini nepravda je velika. Pedro je Kopa Libertadores završio kao prvi strelac turnira sa 12 pogodaka, David Luiz je postao 12. igrač sa peharom u Ligi šampiona i elitnom takmičenju Južne Amerike, Arturo Vidal je zaključao finale sa Atletiko Paranenseom, ali je centralna figura još jednog velikog uspeha bio Gabrijel Barbosa, poznatiji kao Gabigol.

Ne samo zbog gola kojim je direktno uticao da Flamengo osvoji drugi trofej u Kopa Libertadores tokom poslednje tri godine, niti zbog ostalih 28 koim je postao najbolji brazilski strelac u istoriji takmičenja u čuvenog Luizaa. Gabigol je podsetio sve da je igrač za velike utakmice i pokazao Titeu zašto mora da se nađe u avionu za Katar!

Izabrane vesti

Činjenica da je postigao četiri gola u tri finala Kopa Libertadores govori o njegovoj letalnoj hladnokrvnosti kada se igraju utakmice za trofeje. Dvaput je zatresao gol moćnog River Plejta 2019. i obradovao najbrojniju navijačku bazu na svetu sa preko 40.000.000 sledbenika. Dve godine kasnije bio je strelac i protiv Palmeirasa u finalu koje je ipak pripalo ljutom rivalu iz Sao Paula, da bi mu se na zalasku oktobra sreća ponovo osmehnula i strašan centašut Evertona Ribeira pretvorio u gol. Ukratko, kada Flamengo igra za slavu, jedno je sigurno – Gabigolovi pogađa metu.

“Bilo bi ostvarenje sna za mene da zaigram na Svetskom prvenstvu. Radim najbolje što mogu, trudim se i moje ponašanje na terenu govori više od bilo kojih reči. Pronašao sam se ponovo, izmislio novog sebe i sada maksimalno uživam. U budućnosti, kada budem završio sa igračkim danima, želim da na sebe gledam kao na kompletnog fudbalera. Zato sada moram da poboljšam igru desnom nogom i glavom, da dodatno unapredim sebe“, poručio je Barbosa posle finala.

Kupljen od Intera za 17.500.000 evra u januaru 2020 - pre toga bio na jednogodišnjoj pozajmici -, što je do današnjeg dana najveći ulazi transfer brazilskog fudbala, navijači Flamenga će sada reći kako je ovo mala cena za ono što su dobili. A to je ne samo promenjen majndset celog kluba, već brdo trofeja. Flamengo je u poslednje tri godine osvojio jedanaest trofeja! Sve sa Gabigolom u špicu. Tri šampionata Karioka, dva Brazileiraa, dva Superkupa, dva Kopa Libertadores, te po jedan Rekopa Sudamerikana i kup Brazila.

Nije centarfor sa magijom u nogama kao Ronaldo, nema ubitačnu levicu poput Adrijana, ne pleše terenom kao Pele ili je talentovan kao Rivaldo, ali Flamengu donosi sve što je potrebno. Golove, titule i kontinuitet kakav se ne pamti još od slavne generacije iz osamdesetih godina prošlog veka. Pamte navijači Flamenga, pa i danas se prepričava šta su svojevremeno radili Ziko, Žunior, Leandro i ostali heroji jedne lude dekade za klub, u kojoj su se najvažniji pehari osvajali godinu za godinom. Danas su heroji Rubro-Negra Gabigol, Everton, De Araskaeta, Filipe Luis...

Svako je u ovogodišnjem izdanju Kopa Libertadores imao svojih 15 minuta slave. Neko malo više, neko malo manje. Svako ko se našao na stadionu u Gvajakilu mogao je da vidi mnogo asova evropskog i domaćeg fudbala. Fernandinjo se vratio u finale Kopa Libertadores posle 18 godina i sjajne karijere sa ove strane Atlantika, David Luiz, Arturo Vidal, Filipe Luis... Na kraju sve je stalo u pravovremenu reakciju Gabigola. Momka koga sportski život na Starom kontinentu nije mazio, naprotiv.

U Interu neshvaćen, u Benfiki nepoželjan, zbog svog ponašanja i gluposti koje je pravio bio je predmet podsmeha, zbog čega morao da se vrati kući i pokaže koliko zaista vredi. I čini se da više ne planira da se vraća u Evropu.

“Uvek sam isticao koliko volim Kopa Libertadores. To je najvažnije takmičenje u celoj Americi. Osvojili smo kao klub brazilski kup i Brazileirao, ali Kopa Libertadores je nešto drugačije, posebno. I to mogu da govorim svakog dana, koliko je ovo takmičenje specijalno. Sada možemo da slavimo do januara, a onda idemo po novo finale i titulu“, poručio je Gabigol i dodao:

“Mnogo puta sam govorio, ništa ne bi bilo da nije trenera i saigrača. Ljudi pričaju kako Gabrijel ne postiže golove često, ali naš najbolji strelac u Kopa Libertadores Pedro i ja smo skoro poravnati po učinku u takmičenju“.

Gledajući celu sezonu, Gabigol je na 67 utakmica postigao 31 gol. Pedro je do 30 recki stigao za 59 mečeva. Međutim, ključno je ono što se dešavalo od leta na ovamo. Velika je uloga trenera Dorivala Žuniora. Kada je pristao da se vrati u Flamengo tokom juna, jedan od glavnih zadataka bio je da Pedra i Gabigola uklopi tako da mogu da igraju zajedno.

“Imao sam Gabigola u Flamengu sa Rikardom Oliveirom, zašto ne bih mogao sada sa Pedrom“, pitao je tada Dorival, jedan od najvećih kandidata da zameni selektora Titea na klupi Brazila.

Pedru je dao striktna zaduženja da bude u kaznenom prostoru rivala, Gabigolu slobodu da se kreće po želji u i oko šesnaesterca, a kada im je dodao Evertonovu brzinu i um De Araskaete, Flamengo je dobio ubitačni kvartet.

Iako je Titeu još od ranije za oko zapao Pedro, koji je igrao u septembarskim prijateljskim okršajima sa Ganom i Tunisom, posle večeras ne bi trebalo isključiti ni to da će Flamengo oba svoja centarfora poslati u Kataru.

U suprotnom, bila bi učinjena velika nepravda prema Gabigolu...



tagovi

Kopa LibertadoresGabrijel Barbosa GabigolFlamengoKatar2022Fudbalska reprezentacija BrazilaReprezentacija Brazila

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara