(©Reuters)
(©Reuters)

Tama zamenila svetlost, Benfika se vratila u stvarnost: Sad Sosijedad živi snove lisabonskog giganta (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | uto. 24.10.23. | 22:54

Baski zaseli na vrh na polovini grupne faze Lige šampiona, tandem Ander Barenećea – Brais Mendez presudio Orlovima…

Čuvani mađarski trener Bela Gutman, jedan od najvećih fudbalskih umova, bacio je kletvu na Benfiku po odlasku iz kluba, ostala je do dan-danas. Evropski trofeji zaobilaze Luž, a ako su u nekoj sezoni navijači lisabonskog giganta s punim pravom mogli da maštaju kako će biti razbijena pre te stogodišnjice i 2062, onda je to prethodna sezona.

Benfika je igrala prelep fudbal, bila u stanju da se nosi sa najjačim evrpopskim timovima. Čak joj se i put otvorio – isprva se tako činilo – ali je Inter pronašao put i načim za “žoga bonito” i zaustavio je lisabonskog giganta u četvrtfinalu Lige šampiona. Snovi su ugašeni, ali sada ih živi neko drugi i isto tako igra dopadljivo. Real Sosijedad je otkrovenje, na polovini grupne faze zaseo je na vrh i sve izvesnije će u nokaut fazu, a do liderske pozicije došao je preko leđa portugalskog prvaka – 1:0 (0:0).

Izabrane vesti

Na Lužu je ove sezone malo šta svetlo ove sezone. Umesto bleštavila na stadionu se nastanila tama, zamenila je svetlost. Benfika se vratila u stvarnost, više ne živi one snove o skidanju kletve koju je bacio razočarani Bela Gutman. Ne da ne može da se nosi sa klubovima iz “liga petice”, da im prkosi i podseti ih šta je predstavljala u najvišim krugovima dok finansije nisu usmerile fudbal na drugu stranu, nego ne može da uzme ni bod.

Zakucana je za dno, pretrpela je udarce od Intera i Real Sosijedada, ali i od Salcburga. Iz glave može da izbije prolazak u eliminacionu fazu Lige šampiona i u najboljem slučaju može da se nada borbi za treće mesto. I tu su joj Nerazuri učinili ustupak…

Bar ima čemu da se nada. A, baskijski klub može da sneva na veliko.

Da nije bilo Lautara Martineza, imao bi tim Imanola Alguasila maksimalan broj bodova. Argentinac je u poslednjim sekundama iščačkao bod Interu na Anoeti, za to nisu bili kadri naredni rivali. Kroz čitav tok grupne faze buktinja je u rukama Braisa Mendeza, obasjava put Baskima.

Tri utakmice i – tri gola. Nikome nije ostao dužan. A, činilo se da bi Benfika mogla da izbegne njegov hitac. U prvom poluvremenu poništen mu je pogodak, prethodno je i hrvatskom napadaču Petru Musi. Postarale su se sudija je video-tehnologija da mreže ostanu mirne, no nisu mogle biti doveka.

Jer, klub iz Donostije – baskijski naziv za San Sebastijan – je neprekidno pretio, visio u i oko kaznenog prostora domaćina. Bilo je samo pitanje trenutka i toga ko će matirati ugrajinskog golmana Anatolija Trubina. Ko bi drugi nego Brais Mendez

Akciju koja je počela iz poslednje linije krunisao je pogotkom iz peterca. Mikel Merino je distribuirao loptu do Andera Barenećee, on se jednim potezom oslobodio Antonija Silve i spojio sa golom čoveka koji je u poslednjih mesec dana spakovao pet komada i pogodnsko je gorivo Real Sosijedada. Gol pogledajte OVDE.

LIGA ŠAMPIONA – 3. KOLO:

GRUPA D

Utorak

Inter – Salcburg 2:1 (1:0)

/Sančez 19, Čalhanoglu 63pen – Gluh 59/

Benfika – Real Sosijedad 0:1 (0:0)

/Mendez 63/



tagovi

Ander BarenečeaMikel MerinoBrais MendezBenfikaReal SosijedadLiga šampionaPetar Musa

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara